INE’nin aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ verilere gรถre, Aralฤฑk 2022’de yรผzde 5,7 ve Ocak 2023’te yรผzde 5,9 olan enflasyon, ลubatta yรผzde 6,1’e yรผkseldi. Enflasyonun art arda ikinci kez yรผkseliลe geรงmesindeki temel faktรถrler, elektrik ve gฤฑda fiyatlarฤฑndaki artฤฑล oldu.
ฤฐลlenmemiล gฤฑda ve enerji รผrรผnleri dฤฑลฤฑnda olan รงekirdek enflasyon, ลubatta yรผkseliลine devam ederek 1986’dan bu yana en yรผksek seviye olan yรผzde 7,7’ye ulaลtฤฑ.
INE, bugรผn aรงฤฑklanan verilerin bir รถn izleme olduฤunu, nihai rakamlarฤฑn mart ayฤฑ iรงinde aรงฤฑklanacaฤฤฑnฤฑ duyurdu.
Uzmanlar, yรผksek enflasyon sorununun ekonomide kรถk salma riskinin arttฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti.
ฤฐspanya’da sol koalisyon hรผkรผmeti, enerji krizinden dolayฤฑ geรงen yฤฑl akaryakฤฑt fiyatlarฤฑna getirdiฤi litre baลฤฑna 20 sentlik indirimi, 1 Ocak itibariyle sonlandฤฑrmฤฑล, temel gฤฑda รผrรผnlerinde ise KDV’yi kaldฤฑrmฤฑลtฤฑ.







