Seรงime doฤŸru kriz: 6’lฤฑ masa ErdoฤŸan’ฤฑn adaylฤฑฤŸฤฑnฤฑ tanฤฑmayacak

Altฤฑ partinin genel baลŸkanฤฑ bugรผn yaptฤฑฤŸฤฑ toplantฤฑnฤฑn ardฤฑndan yaptฤฑklarฤฑ ortak aรงฤฑklamada, ErdoฤŸanโ€™ฤฑn 14 Mayฤฑsโ€™ta yapฤฑlacak olan seรงimlerde bir kez daha aday olmasฤฑ mรผmkรผn olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ ifade etti
Seรงime doฤŸru kriz: 6'lฤฑ masa ErdoฤŸan'ฤฑn adaylฤฑฤŸฤฑnฤฑ tanฤฑmayacak Borsatek

ฤฐyi Parti Genel BaลŸkanฤฑ Meral AkลŸener’in ev sahipliฤŸinde 11’inci kez bir araya gelen CHP, DEVA Partisi, Demokrat Parti, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi genel baลŸkanlarฤฑ yaptฤฑklarฤฑ ortak aรงฤฑklamada, “Sayฤฑn ErdoฤŸanโ€™ฤฑn 14 Mayฤฑsโ€™ta yapฤฑlacak olan seรงimlerde bir kez daha aday olmasฤฑ mรผmkรผn deฤŸildir.” ifadeleri kullandฤฑ.

Ortak aรงฤฑklamada ayrฤฑca, “Tรผrkiyeโ€™nin 13. CumhurbaลŸkanฤฑ parlamenter sisteme inanmฤฑลŸ, temel hak ve รถzgรผrlรผklerin yanฤฑnda, demokrasi aลŸฤฑklarฤฑnฤฑn adayฤฑ olacaktฤฑr. Tรผrkiyeโ€™nin 13. CumhurbaลŸkanฤฑ, โ€œYeter! Sรถz Milletindirโ€ diyen Millet ฤฐttifakฤฑโ€™nฤฑn adayฤฑ olacaktฤฑr.” denildi. 

Toplantฤฑnฤฑn ardฤฑndan yayฤฑmlanan ortak bildiri metni ลŸรถyle:

“Altฤฑ siyasi parti olarak รผlkemizi aydฤฑnlฤฑฤŸa รงฤฑkarmak iรงin kararlฤฑlฤฑkla sรผrdรผrdรผฤŸรผmรผz iลŸbirliฤŸi sรผrecinin on birinci toplantฤฑsฤฑnฤฑ mรผbarek Regaip Kandili gรผnรผnde ฤฐYฤฐ Parti Genel BaลŸkanฤฑ Sayฤฑn Meral AkลŸenerโ€™in ev sahipliฤŸinde gerรงekleลŸtirdik.

ร–ncelikle milletimizin ve tรผm ฤฐslam aleminin Regaip Kandiliโ€™ni kutlar, yรผce Allahโ€™tan nice kandillere huzurla eriลŸmeyi niyaz ederiz.

Bugรผnkรผ toplantฤฑmฤฑzda รถncelikle gรผncel geliลŸmeleri deฤŸerlendirdik.

ฤฐsveรงโ€™te ve Hollandaโ€™da kutsal kitabฤฑmฤฑz Kurโ€™an-ฤฑ Kerimโ€™e yapฤฑlan รงirkin saldฤฑrฤฑlarฤฑ bir nefret suรงu olarak gรถrรผyor ve bunlara gรถz yuman hรผkรผmetleri de ลŸiddetle kฤฑnฤฑyoruz. Halkฤฑmฤฑzฤฑn hรผr iradesiyle seรงim sandฤฑฤŸฤฑna gidip รผlkemizin kaderini belirleyeceฤŸi bu dรถnemde dฤฑลŸ dรผnyada nedense her seรงim dรถnemine denk gelen provokasyonlarฤฑ da dikkatle izliyoruz.

“ErdoฤŸanโ€™ฤฑn 14 Mayฤฑsโ€™ta yapฤฑlacak olan seรงimlerde bir kez daha aday olmasฤฑ mรผmkรผn deฤŸildir”

Tรผrkiye, hukuksuzluk, kanunsuzluk ve baลŸฤฑbozuklukla hareket eden bir hรผkรผmet tarafฤฑndan yรถnetilmektedir. Bu รงerรงevede, Anayasa ve kanunda hiรงbir tereddรผte yer vermeyecek kadar aรงฤฑk bir ลŸekilde dรผzenlenmiลŸ olan hรผkรผmler uyarฤฑnca, TBMM yenileme kararฤฑ almadฤฑฤŸฤฑ mรผddetรงe, Sayฤฑn ErdoฤŸanโ€™ฤฑn 14 Mayฤฑsโ€™ta yapฤฑlacak olan seรงimlerde bir kez daha aday olmasฤฑ mรผmkรผn deฤŸildir.  CumhurbaลŸkanฤฑnฤฑn, Anayasaโ€™ya aykฤฑrฤฑ olarak รผรงรผncรผ kez adaylฤฑฤŸฤฑnฤฑ ilan etmesi demokrasi tarihimize eklediฤŸi bir diฤŸer kara sayfadฤฑr. Anayasaโ€™yฤฑ yok sayan bu baลŸฤฑboลŸluฤŸu kabul etmediฤŸimizi kamuoyunun bilgisine sunarฤฑz.

Bununla beraber, Cumhuriyetimizin 100. yฤฑlฤฑnda milletimizin bu hukuksuz dรผzene โ€œYeterโ€ cevabฤฑ vereceฤŸinden emin olan bizler, Sayฤฑn ErdoฤŸanโ€™ฤฑn 14 Mayฤฑsโ€™ta yapmayฤฑ planladฤฑฤŸฤฑ seรงime halkฤฑmฤฑzdan aldฤฑฤŸฤฑmฤฑz destekle, kendimize olan inancฤฑmฤฑzla ve รผlke sevdamฤฑzla hazฤฑr olduฤŸumuzu belirtmek isteriz.

“Seรงimi Millet ฤฐttifakฤฑ kazanacak”

Seรงim ne zaman yapฤฑlฤฑrsa yapฤฑlsฤฑn รผstรผnlerin hukuku anlayฤฑลŸฤฑyla hareket eden Cumhur ฤฐttifakฤฑ deฤŸil, hukukun รผstรผnlรผฤŸรผne inanan Millet ฤฐttifakฤฑ kazanacaktฤฑr. ฤฐktidar kaybettiฤŸi halk desteฤŸini her tรผr hukuksuzlukla kapatmaya รงalฤฑลŸsa da biz bu oyunu milletimizden aldฤฑฤŸฤฑmฤฑz destekle bozacaฤŸฤฑz ve Tรผrkiyeโ€™yi รถzgรผrlรผkรงรผ demokratik bir hukuk devleti yapacaฤŸฤฑz. Bu tek adam dรผzenini sandฤฑkta milletimizin iradesi ile deฤŸiลŸtirmek iรงin hodri meydan diyoruz!

Ayrฤฑca, Cumhur ฤฐttifakฤฑโ€™nฤฑn TBMMโ€™ye sunduฤŸu baลŸรถrtรผsรผ ile ilgili anayasa deฤŸiลŸikliฤŸi รถnerisi, baลŸรถrtรผlรผ kadฤฑnฤฑn โ€˜dini inancฤฑnฤฑโ€™ sorgulayan ลŸekilde kaleme alฤฑnmฤฑลŸtฤฑr. BaลŸรถrtรผlรผ kadฤฑnฤฑ korur gibi yapan bu madde aslฤฑnda tam tersi sonuรงlar doฤŸuracak niteliktedir. Kadฤฑnฤฑn kฤฑyafet รถzgรผrlรผฤŸรผ ile baลŸรถrtรผsรผ kullanmasฤฑnฤฑn amacฤฑnฤฑ sorgulayan bu ifadeyi metinden รงฤฑkaran bir deฤŸiลŸiklik รถnergesi verilmiลŸtir. Son derece aรงฤฑk bir biรงimde baลŸฤฑnฤฑ รถrten veya รถrtmeyen kadฤฑnlara tam bir anayasal gรผvence getirecek olan bu รถnerge Cumhur ฤฐttifakฤฑ tarafฤฑndan reddedilmiลŸtir. Bu, Cumhur ฤฐttifakฤฑโ€™nฤฑn her zaman yaptฤฑฤŸฤฑ gibi samimiyetsiz bir ลŸekilde kadฤฑnlarฤฑn baลŸรถrtรผsรผ hakkฤฑnฤฑ siyasi istismar ve ranta dรถnรผลŸtรผrme amacฤฑnฤฑ ortaya koymaktadฤฑr.

“Bugรผnkรผ toplantฤฑda parlamenter sistemle yรถnetmeye dair รงok somut adฤฑmlar attฤฑk”

CumhurbaลŸkanlฤฑฤŸฤฑ Hรผkรผmet Sistemi devletimiz iรงin bir beka sorunu haline gelmiลŸtir. Bir kiลŸinin iradesiyle millet iradesinin yok sayฤฑlmasฤฑ devletin bir ลŸahฤฑsla รถzdeลŸleลŸtirilmesinin aรงฤฑk bir gรถstergesidir. Bugรผnkรผ toplantฤฑmฤฑzda seรงimi kazanmaya ve รผlkemizi halkฤฑmฤฑzฤฑn bรผyรผk bir teveccรผh gรถsterdiฤŸi gรผรงlendirilmiลŸ parlamenter sistemle yรถnetmeye dair รงok somut adฤฑmlar attฤฑk. Tamamlama aลŸamasฤฑna geldiฤŸimiz GeรงiลŸ Sรผrecinin Yol Haritasฤฑnฤฑ, CumhurbaลŸkanฤฑ adayฤฑnฤฑ belirleme sรผreciyle beraber nihai deฤŸerlendirme sonrasฤฑ kamuoyuyla paylaลŸacaฤŸฤฑz.

Bu toplantฤฑmฤฑzda 30 Ocakโ€™ta kamuoyuyla paylaลŸacaฤŸฤฑmฤฑz Ortak Politikalar Mutabakat Metni konusunda da anlaลŸma saฤŸladฤฑk. Yoksullukla mรผcadeleden kadฤฑn haklarฤฑna, siber gรผvenlikten siyasi etik yasasฤฑna, kamuda israfla mรผcadeleden tersine beyin gรถรงรผne, savunma sanayinden afet yรถnetimine, mesleki eฤŸitimden konut ve barฤฑnma krizine, uyuลŸturucuyla mรผcadeleden esnafฤฑmฤฑzฤฑn sorunlarฤฑna, sฤฑnฤฑr politikamฤฑzdan tarฤฑma kadar รผlkemizin รถncelikli konularฤฑ iรงin hazฤฑrladฤฑฤŸฤฑmฤฑz somut hedef, politika ve projeleri dokuz ana baลŸlฤฑk ve yetmiลŸ beลŸ alt baลŸlฤฑkta topladฤฑk. Bu mutabakat metni, Tรผrkiyeโ€™nin her alanda artan sorunlarฤฑnฤฑ Millet ฤฐttifakฤฑโ€™nฤฑn รงรถzeceฤŸinin de ispatฤฑdฤฑr.

“Tรผrkiyeโ€™nin 13. CumhurbaลŸkanฤฑ, โ€œYeter! Sรถz Milletindirโ€ diyen Millet ฤฐttifakฤฑโ€™nฤฑn adayฤฑ olacaktฤฑr”

Toplantฤฑmฤฑzda son olarak Millet ฤฐttifakฤฑโ€™nฤฑn seรงeceฤŸi CumhurbaลŸkanฤฑ adayฤฑnฤฑ nasฤฑl belirleyeceฤŸimizi de konuลŸtuk.

CumhurbaลŸkanฤฑ adayฤฑnฤฑ belirleme konusunda altฤฑ siyasi partinin istiลŸare, uzlaลŸฤฑ ve halkฤฑn tercihlerini yansฤฑtacak ลŸekilde รงalฤฑลŸtฤฑฤŸฤฑnฤฑ buradan duyurmak isteriz. Halkฤฑmฤฑz, รผlkemizin hak ettiฤŸi refaha ulaลŸma ve yeniden demokratikleลŸme รผmidini altฤฑ partinin birliฤŸinde gรถrmektedir. Bu da bize tarihi bir gรถrev yรผklemektedir. Biliyoruz ki bu Tรผrkiyeโ€™nin kader seรงimidir. Halkฤฑmฤฑz canฤฑnฤฑ, malฤฑnฤฑ, geleceฤŸini, medeni, hรผr ve refah iรงinde bir Tรผrkiyeโ€™de nefes alma รผmidini bize emanet etmiลŸtir.  Halkฤฑmฤฑz mรผsterih olsun, altฤฑ parti bu gรถrevi layฤฑkฤฑyla tamamlayacaktฤฑr.

Bir kez daha ilan ediyoruz ki;

Tรผrkiyeโ€™nin 13. CumhurbaลŸkanฤฑ parlamenter sisteme inanmฤฑลŸ, temel hak ve รถzgรผrlรผklerin yanฤฑnda, demokrasi aลŸฤฑklarฤฑnฤฑn adayฤฑ olacaktฤฑr.

Tรผrkiyeโ€™nin 13. CumhurbaลŸkanฤฑ, โ€œYeter! Sรถz Milletindirโ€ diyen Millet ฤฐttifakฤฑโ€™nฤฑn adayฤฑ olacaktฤฑr.

Bir sonraki toplantฤฑmฤฑz Saadet Partisi Genel BaลŸkanฤฑ Sayฤฑn Temel KARAMOLLAOฤžLUโ€™ nun ev sahipliฤŸinde, 13 ลžubat 2023 Pazartesi gรผnรผ yapฤฑlacaktฤฑr.”

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 47.468147.55740.18%
EURO 54.770654.86020.06%
JAPON YENฤฐ 3.3093.321-1.46%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.776758.9165-0.11%
STERLฤฐN 64.099864.2310.41%
ร‡ฤฐN YUANI 7.02877.04360.1%
RUS RUBLESฤฐ 0.59450.59560.44%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4042.61-1.49%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6175.37-1.31%
GRAM ALTIN SERBEST P.6132.73-0.93%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)87.99-2.27%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)128600.00-1.53%
HAS ALTIN GRAM (TL)6144.49-1.31%
SPOT ALTIN KG (TL)129323.00-1.49%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)41252.00-0.98%
GรœMรœลž/ONS ($)57.60-2.42%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63009.81 -1.9196%
Ethereum 1867.24 -1.8836%
Tether USDt 1.00 0.0034%
BNB 589.86 0.3888%
Solana 72.98 -1.509%
USDC 1.00 0.0201%
XRP 1.06 -1.3473%
Dogecoin 0.07 0.0442%
Toncoin 1.41 0.2485%
Cardano 0.17 -0.1212%
Shiba Inu 0.00 5.2795%
Avalanche 6.41 -0.3703%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Reklam