Cumhuriyet tarihinin en kapsamlฤฑ borรง yapฤฑlandฤฑrmasฤฑ olduฤu ifade edilen yeni yapฤฑlandฤฑrma paketi borcuna sadฤฑk vatandaลlarฤฑ rahatsฤฑz etti. Kamuya olan borรงlarฤฑnฤฑ, vergilerini zamanฤฑnda รถdemeyip, โnasฤฑlsa af gelirโ, โyapฤฑlandฤฑrmaya gidilirโ diye รถteleyenler, seรงimlere kฤฑsa bir sรผre kala yine รถdรผllendiriliyor. Kamuya olan borรงlarฤฑnฤฑ gรผnรผ gรผnรผne รถdeyen, dรผrรผst vergi mรผkellefleri ise adeta yine cezalandฤฑrฤฑlฤฑyor.
Sรถzcรผ’nรผn haberine gรถre AKP iktidarฤฑ 14 Mayฤฑs’ta yapฤฑlmasฤฑ beklenen seรงimlerden รถnce yeni bir yapฤฑlandฤฑrma paketini aรงtฤฑ. Oy toplamak, seรงmenlerin gรถnlรผnรผ yapmak iรงin hazฤฑrlanan paket, yฤฑllarca borcunu, vergisini รถdemeyenlere รถdรผl gibi oldu. Son 6 yฤฑlda, 5 kez yapฤฑlandฤฑrma ve af iรงeren kanun รงฤฑkarฤฑldฤฑ. Ancak bu dรผzenlemeler de baลarฤฑlฤฑ olamฤฑyor. ฤฐki yฤฑlda bir devreye alฤฑnan paketler dolayฤฑsฤฑyla mรผkellefler, โNasฤฑlsa yeni bir paket daha รงฤฑkarโ deyip yapฤฑlandฤฑrmaya da gitmekten kaรงฤฑnฤฑyor.
Vergi Uzmanฤฑ Dr. Nedim Tรผrkmen’in verdiฤi bilgiye gรถre, vergi sistemindeki adaletsizlik sฤฑk sฤฑk eleลtirilirken, 2016, 2017, 2018, 2020 ve 2021 yฤฑllarฤฑnda รงฤฑkarฤฑlan vergi affฤฑ ve yapฤฑlandฤฑrma kanunlarฤฑyla devlet 31 Aralฤฑk 2022’ye kadar toplamda 189 milyar 825 milyon 100 bin lira gelir tahsil edebildi. Devlete olan borรงlarฤฑn tahsilatฤฑ iรงin รงฤฑkarฤฑlan dรผzenlemelerin yetersiz kaldฤฑฤฤฑ gรถrรผlรผrken son yapฤฑlandฤฑrma paketinin ise daha kapsamlฤฑ olmasฤฑ tepkilerin de artmasฤฑna neden oldu. Dรผrรผst vergi mรผkellefleri her seรงim dรถneminde benzer adฤฑmlar atฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ hatฤฑrlatarak โVergisini dรผzenli รถdeyen vatandaลlar enayi miโ diye sormaktan kendini alamadฤฑ. Vergi uzmanlarฤฑ, iktidarฤฑn uyguladฤฑฤฤฑ sistemin yoksulu cezalandฤฑrฤฑrken, zenginleri รถdรผllendirdiฤini dile getiriyor. Devletin gelirlerinin bรผyรผk bรถlรผmรผnรผn dolaylฤฑ vergilerden oluลtuฤuna dikkat รงeken uzmanlar, dar gelirlinin attฤฑฤฤฑ her adฤฑmda vergi รถdemekle karลฤฑ karลฤฑya bฤฑrakฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ, onlarฤฑn vergi yรผkรผnden kaรงฤฑnmasฤฑnฤฑn mรผmkรผn olmadฤฑฤฤฑnฤฑ dile getirerek, zenginler iรงin ise arka arkaya yapฤฑlandฤฑrma paketleri aรงฤฑldฤฑฤฤฑna iลaret ediyor.
Vadesi geรงmiล vergi borcu tutarฤฑ 552 milyar TL’yi buluyor
Sistemin sorunlu olduฤunu ifade eden SรZCร yazarฤฑ, Vergi Uzmanฤฑ Dr. Nedim Tรผrkmen, โAdaletsiz dolaylฤฑ vergilerle yรผrรผtรผlen sistemin 2 yฤฑlda bir yapฤฑlandฤฑrma ve af dรผzenlemesi doฤurmasฤฑ gayet normalโ dedi. Borรง yapฤฑlandฤฑrmalarฤฑnda baลarฤฑ oranฤฑnฤฑn yรผzde 2 ile yรผzde 10 arasฤฑnda deฤiลtiฤini sรถyleyen Tรผrkmen, โVadesi geรงmiล vergi borcu 31 Aralฤฑk 2022 itibarฤฑyla 552 milyar TL olup, en son รงฤฑkartฤฑlan yapฤฑlandฤฑrma dรผzenlemesinde 30 Nisan 2021 itibarฤฑyla vadesi geรงtiฤi halde รถdenmeyen tutar 282 milyar TL idiโ bilgisini verdi. รdenmeyen vergilerin arttฤฑฤฤฑnฤฑ kaydeden Tรผrkmen, โBunun en รถnemli nedeni sahte fatura incelemeleri nedeniyle yazฤฑlan inceleme raporlarฤฑ ve krediye eriลemeyen esnafฤฑn ve tรผccarฤฑn Katma Deฤer Vergisi’ni รถdemeyerek, iลletme kredisi olarak kullanmasฤฑdฤฑrโ dedi.







