Geรงen yฤฑl rekor sayฤฑda gerรงekleลen ve bu yฤฑl da devam etmesi beklenen halka arzlarda kurallar aฤฤฑrlaลtฤฑ. Sermaye Piyasasฤฑ Kuruluย (SPK) tarafฤฑndan yapฤฑlan dรผzenleme ile halka arz iรงin saฤlanmasฤฑ gereken finansal kriterlere iliลkin eลikleri yรผkseltti
lexology.com’da yer alan bilgi notunda konu ile ilgili ลu deฤerlendirme yapฤฑldฤฑ:ย
Sermaye Piyasasฤฑ Kurulu (“SPK”), 30 Aralฤฑk 2022 tarih ve 2022/74 sayฤฑlฤฑ Sermaye Piyasasฤฑ Kurulu Bรผlteni’nde yayฤฑmlanan kararฤฑ (“Karar”) ile halka arz iรงin saฤlanmasฤฑ gereken finansal kriterlere iliลkin eลikleri yรผkseltti. Yeniden deฤerleme kapsamฤฑnda yรผkseltilen eลik tutarlarฤฑ ile birlikte halka arz ลartlarฤฑ aฤฤฑrlaลtฤฑ.
Karar Neler Getiriyor?
Karar uyarฤฑnca:
Kayฤฑtlฤฑ sermaye sistemine geรงecek ลirketlerin baลlangฤฑรง sermayelerinin en az 30.000.000 TL olmasฤฑ gerekecek.
ฤฐlk defa halka arz edilecek ลirketlerin, SPK dรผzenlemelerine uygun olarak hazฤฑrlanmฤฑล ve รถzel baฤฤฑmsฤฑz denetimden geรงmiล finansal tablolarฤฑna gรถre:
2021 tarihli finansal tablolarda aktif toplamฤฑnฤฑn en az 300.000.000 TL ve net satฤฑล hasฤฑlatฤฑnฤฑn en az 180.000.000 TL;
2022 tarihli finansal tablolarda aktif toplamฤฑnฤฑn en az 450.000.000 TL ve net satฤฑล hasฤฑlatฤฑnฤฑn en az 270.000.000 TL olmasฤฑ gerekecek.
ลirketlerin ek satฤฑล hariรง halka arz edilecek paylarฤฑnฤฑn halka arz fiyatฤฑ baz alฤฑnarak hesaplanacak piyasa deฤerinin 231.903.839 TLโnin altฤฑnda olmasฤฑ durumunda, halka arz edilecek paylarฤฑn nominal deฤerinin %25โine tekabรผl eden paylarฤฑn, ortaklarฤฑn yeni pay alma haklarฤฑ tamamen kฤฑsฤฑtlanarak satฤฑลa hazฤฑr bekletilmesi gerekecek. Bu halka arzlarda ลirketlerin kayฤฑtlฤฑ sermaye sistemine geรงmiล olmasฤฑ zorunlu olacak.
ลirketlerin ek satฤฑล hariรง halka arz edilecek paylarฤฑnฤฑn halka arz fiyatฤฑ baz alฤฑnarak hesaplanacak piyasa deฤerinin:
150.000.000 TLโnin altฤฑnda olmasฤฑ durumunda satฤฑlamayan paylarฤฑn tamamฤฑ;
150.000.000 TL ile 250.000.000 TL arasฤฑnda olmasฤฑ durumunda ise satฤฑlamayan paylarฤฑn 150.000.000 TLโye kadar olan kฤฑsmฤฑnฤฑn tamamฤฑ, bunu aลan kฤฑsmฤฑn ise yarฤฑsฤฑ iรงin
aracฤฑ kuruluลlarฤฑn halka arz fiyatฤฑ รผzerinden bu paylarฤฑ satฤฑn alacaฤฤฑna iliลkin olarak ลirkete karลฤฑ yรผklenimde bulunmasฤฑ gerekecek.
Sonuรง
Sermaye piyasasฤฑ mevzuatฤฑ dรผzenlemelerinde yer alan halka arza iliลkin eลik tutarlarฤฑn yeniden deฤerleme kapsamฤฑnda yรผkseltilmesiyle birlikte halka arz ลartlarฤฑ aฤฤฑrlaลtฤฑ.







