ฤฐran ekonomisi ABD yaptฤฑrฤฑmlarฤฑ ve savaลŸฤฑn etkisiyle daralฤฑyor

ฤฐran dฤฑลŸ ticareti yaptฤฑrฤฑmlar ve deniz ablukasฤฑ nedeniyle yรผzde 35 kรผรงรผldรผ.
iran riyali

ฤฐran ekonomisi, ABD ile sรผrdรผrรผlen savaลŸฤฑn ve artan yaptฤฑrฤฑmlarฤฑn etkisiyle belirgin biรงimde kรผรงรผlรผyor. ฤฐran CumhurbaลŸkanฤฑ Mesud PezeลŸkiyan, ABD yaptฤฑrฤฑmlarฤฑ ve ฤฐran limanlarฤฑna yรถnelik deniz ablukasฤฑ nedeniyle dฤฑลŸ ticaretin yรผzde 35 gerilediฤŸini aรงฤฑkladฤฑ.

Yฤฑllฤฑk enflasyon geรงen ay yรผzde 66’ya yรผkseldi. Buna karลŸฤฑn Tahran yรถnetimi, ABD baskฤฑsฤฑna karลŸฤฑ direneceฤŸini ve Hรผrmรผz BoฤŸazฤฑ รผzerindeki kontrolรผnรผ sรผrdรผreceฤŸini vurguladฤฑ.

Dini lider Ayetullah Mojtaba Hamenei, hรผkรผmeti enflasyon, iลŸsizlik ve piyasa yรถnetimi gibi sorunlarla ciddi biรงimde ilgilenmeye รงaฤŸฤฑrdฤฑ. Hamenei, babasฤฑ ve รถnceki dini lider Ayetullah Ali Hamenei’nin รถldรผrรผldรผฤŸรผ 28 ลžubat tarihli saldฤฑrฤฑda yaralanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan kamuoyu รถnรผnde gรถrรผnmรผyor. Hamenei’ye atfedilen yazฤฑlฤฑ aรงฤฑklamada, enflasyon, iลŸsizlik, fiyat yรถnetimi ve mal-hizmet piyasasฤฑna iliลŸkin zincirleme sorunlarฤฑn ciddiyetle ele alฤฑnmasฤฑ gerektiฤŸi belirtildi.

ฤฐran
Borsatek'i Linkedin'de takip et
LinkedIn'de takip et

Hรผkรผmet devlet medyasฤฑna yaptฤฑฤŸฤฑ aรงฤฑklamada, savaลŸ ve yaptฤฑrฤฑmlarฤฑn yarattฤฑฤŸฤฑ ekonomik baskฤฑyla mรผcadelenin รถncelik olduฤŸunu bildirdi. Enflasyonu dizginlemek, piyasalarฤฑ yรถnetmek, istihdam yaratmak, yatฤฑrฤฑmlarฤฑ yerli รผretime yรถnlendirmek ve dolara baฤŸฤฑmlฤฑlฤฑฤŸฤฑ kademeli olarak azaltmak, hรผkรผmetin belirttiฤŸi hedefler arasฤฑnda yer aldฤฑ.

ABD ve ฤฐsrail’in savaลŸฤฑ baลŸlatmasฤฑnฤฑn รผzerinden altฤฑ ay geรงti, mรผzakereler tฤฑkanma noktasฤฑnda ve ABD BaลŸkanฤฑ Donald Trump yรถnetimi ฤฐran’ฤฑ finansal olarak cezalandฤฑrma รงabalarฤฑnฤฑ “ekonomik D-Day” olarak nitelendirdiฤŸi bir sรผrece hฤฑzlandฤฑrdฤฑ.

ABD yaptฤฑrฤฑmlarฤฑ ticaret aฤŸฤฑnฤฑ sฤฑkฤฑลŸtฤฑrฤฑyor

Washington yรถnetimi, รผlkeleri ฤฐran ile ticari baฤŸlarฤฑnฤฑ kesmeye รงaฤŸฤฑrdฤฑ ve aksi halde ikincil yaptฤฑrฤฑmlarla karลŸฤฑ karลŸฤฑya kalacaklarฤฑnฤฑ duyurdu. Buna karลŸฤฑn ABD Hazine BakanlฤฑฤŸฤฑ, ร‡in ve Hindistan gibi bรผyรผk ticaret ortaklarฤฑna yรถnelik doฤŸrudan ceza uygulamaktan kaรงฤฑndฤฑ; bu adฤฑmฤฑn kรผresel ve ABD ekonomisi รผzerinde geri tepme riski taลŸฤฑdฤฑฤŸฤฑ deฤŸerlendirmesi yapฤฑldฤฑ.

Hazine BakanlฤฑฤŸฤฑ, Tahran ile iลŸ yapmasฤฑ nedeniyle Mฤฑsฤฑr’ฤฑn Banque Misr bankasฤฑna yaptฤฑrฤฑm uyguladฤฑ ve bankanฤฑn BirleลŸik Arap Emirlikleri’ndeki ลŸubelerini dolar iลŸlemlerinden kesecek bir kural รถnerdi. Mฤฑsฤฑr Merkez Bankasฤฑ, kendisinin ve DฤฑลŸiลŸleri BakanlฤฑฤŸฤฑ’nฤฑn konuyla ilgili ABD yetkilileriyle iletiลŸimde olduฤŸunu belirtti; รถnlemin yalnฤฑzca Banque Misr’in BAE birimindeki muhabir bankalarla yapฤฑlan dolar iลŸlemlerini kapsadฤฑฤŸฤฑnฤฑ ekledi.

Banque Misr ise ABD Hazine BakanlฤฑฤŸฤฑ’nฤฑn bildirimini incelediฤŸini, BAE’deki ลŸubesinin geรงerli kural ve prosedรผrler รงerรงevesinde mรผลŸterilerine bankacฤฑlฤฑk hizmeti vermeye devam ettiฤŸini duyurdu. ABD ayrฤฑca Hong Kong merkezli bir kuruluลŸu ve Tahran merkezli Bank Melli bankasฤฑyla baฤŸlantฤฑlฤฑ bir kiลŸiyi de yaptฤฑrฤฑm listesine ekledi.

iran
GรถstergeDeฤŸer
Yฤฑllฤฑk enflasyon%66
DฤฑลŸ ticarette gerileme%35
Haziran mutabakatฤฑ dรถneminde satฤฑlan petrolYaklaลŸฤฑk 90 milyon varil
BoฤŸazdan geรงen ticaret gemisi (PerลŸembe)7 (รถnceki gรผn 17, 10 gรผnlรผk ortalama 15)

Diplomasi ve Hรผrmรผz BoฤŸazฤฑ gerginliฤŸi sรผrรผyor

Katar BaลŸbakanฤฑ ลžeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, PerลŸembe gรผnรผ Tahran’da ฤฐran liderleriyle gรถrรผลŸtรผ ve toplantฤฑda Hรผrmรผz BoฤŸazฤฑ’ndan savaลŸ รถncesi aรงฤฑk gemi trafiฤŸine dรถnรผlmesinin รถnemine dikkat รงektiฤŸini belirtti. DฤฑลŸiลŸleri Bakanฤฑ Abbas Aragรงi, Cuma gรผnรผ Al Sani ile yapฤฑlan gรถrรผลŸmeleri “yaratฤฑcฤฑ” olarak tanฤฑmladฤฑ. ฤฐran, Cumartesi gรผnรผ yaptฤฑฤŸฤฑ aรงฤฑklamada diplomasi ve savunmanฤฑn รผlkenin ulusal รงฤฑkarlarฤฑnฤฑ, gรผvenliฤŸini ve toprak bรผtรผnlรผฤŸรผnรผ korumak iรงin “birbirini tamamlayan, koordineli ve ayrฤฑlmaz iki kanat” olduฤŸunu vurguladฤฑ ve her iki alanฤฑ dengeli biรงimde sรผrdรผreceฤŸini bildirdi.

Katar ve Pakistan, Haziran ayฤฑnda imzalanan ve kฤฑsa sรผreli bir ateลŸkese yol aรงan mutabakat metninin arabuluculuฤŸunu รผstlenmiลŸti; ancak boฤŸaz konusundaki anlaลŸmazlฤฑklar mutabakatฤฑn daฤŸฤฑlmasฤฑna neden oldu. SavaลŸ รถncesinde boฤŸazdan dรผnya petrol ve LNG ticaretinin yรผzde 20’si geรงiyordu. ABD askeri komutanlarฤฑ, Devrim Muhafฤฑzlarฤฑ Ordusu tarafฤฑndan aylar รถnce dรถลŸenen deniz mayฤฑnlarฤฑnฤฑn Amerikan kuvvetlerince temizlendiฤŸini bildirdi. ABD BaลŸkanฤฑ Trump, Hรผrmรผz BoฤŸazฤฑ’nฤฑn aรงฤฑk olduฤŸunu tekrarlarken, Devrim Muhafฤฑzlarฤฑ donanmasฤฑ yaptฤฑฤŸฤฑ aรงฤฑklamada bu iddialarฤฑn “aรงฤฑk bir yalan” olduฤŸunu belirtti ve boฤŸazฤฑn ฤฐran izni olmadan gemilere kapalฤฑ kaldฤฑฤŸฤฑnฤฑ yineledi.

ฤฐran’da enflasyon neden bu kadar yรผkseldi?

ABD yaptฤฑrฤฑmlarฤฑ, savaลŸฤฑn yarattฤฑฤŸฤฑ ekonomik baskฤฑ ve รผlke limanlarฤฑna yรถnelik deniz ablukasฤฑ, ithalat maliyetlerini ve piyasa dengesini bozarak yฤฑllฤฑk enflasyonun yรผzde 66 seviyesine รงฤฑkmasฤฑna yol aรงtฤฑ.

Hรผrmรผz BoฤŸazฤฑ neden ฤฐran iรงin stratejik รถnem taลŸฤฑyor?

Dรผnya petrol ve LNG ticaretinin yรผzde 20’sinin geรงtiฤŸi Hรผrmรผz BoฤŸazฤฑ, ฤฐran’a kรผresel enerji piyasalarฤฑnฤฑ etkileme gรผcรผ veriyor ve bu nedenle boฤŸaz รผzerindeki kontrol tartฤฑลŸmasฤฑ diplomatik sรผrecin merkezinde kalฤฑyor.

ฤฐran ekonomisi ABD yaptฤฑrฤฑmlarฤฑ ve savaลŸฤฑn etkisiyle daralฤฑyor Borsatek
Gรผnรผn videosu hazฤฑrlanฤฑyor.

BIST Endeksleri

EndeksSonDฤŸลŸ. (%)
BIST 3013655.83 -2.19%
BIST 5010252.18 -2.07%
BIST 10010936.47 -2.05%
BIST 50012448.89 -2.13%
BIST TUM-10036246.97 -2.48%

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 49.942949.95220.08%
EURO 55.802955.8166-0.18%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 60.639160.67360.19%
ร‡ฤฐN YUANI 7.5087.51030.15%
AVUSTRALYA DOLARI 35.079935.10140.03%
KANADA DOLARI 35.765135.78010.27%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS3934.74-2.16%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6337.76-1.78%
GRAM ALTIN SERBEST P.6329.95-2.66%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)79.94-4.52%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)126650.00-2.43%
HAS ALTIN GRAM (TL)6306.07-1.78%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 77077.42 -3.668%
Ethereum 2224.20 -4.1169%
Tether USDt 1.00 -0.0142%
BNB 698.25 -5.9911%
Solana 95.46 -4.8418%
USDC 1.00 0.0173%
XRP 1.24 -3.7349%
Dogecoin 0.08 -4.3969%
Toncoin 1.16 -4.379%
Cardano 0.19 -4.4444%
Shiba Inu 0.00 -2.8054%
Avalanche 8.24 -6.3217%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Reklam