New York borsasฤฑnda geรงen haftaki rekor kapanฤฑลlarฤฑn ardฤฑndan bu hafta neler gรผndemde olacak? Bu hafta ABD enflasyon verileri, Federal Rezerv’in faiz kararlarฤฑna iliลkin beklentilere yรถn verecek ve rekor seviyelerdeki borsa rallisini test edecek. Ayrฤฑca Avrupa Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (ECB) toplantฤฑsฤฑ, Bitcoin’in 100.000 dolar sฤฑnฤฑrฤฑnฤฑ aลmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan dijital paralarฤฑn geleceฤi ve petrol fiyatlarฤฑndaki dalgalanmalar da gรผndemde olacak.
ฤฐลte piyasalarda bu hafta iรงin รถne รงฤฑkan baลlฤฑklar:
1. ABD Enflasyon Verileri (TรFE)

ABD Kasฤฑm ayฤฑ Tรผketici Fiyat Endeksi (TรFE) verileri รarลamba gรผnรผ aรงฤฑklanacak. Bu veriler, Federal Rezerv’in yฤฑlฤฑn son politika toplantฤฑsฤฑ รถncesinde fiyat baskฤฑlarฤฑna dair son durumu gรถrmesini saฤlayacak.
Fed, Eylรผl ayฤฑndan bu yana faiz oranlarฤฑnฤฑ toplamda 75 baz puan dรผลรผrdรผ ve piyasalar Aralฤฑk’taki toplantฤฑda 25 baz puanlฤฑk bir indirim daha bekliyor.
Ancak enflasyonda ilerlemenin durduฤuna dair iลaretler, Fed’in faiz indirimlerine dair beklentileri deฤiลtirebilir. รte yandan, Donald Trump’ฤฑn ithalat vergilerini artฤฑrma planlarฤฑ enflasyon endiลelerini yeniden gรผndeme getirdi. Gรผmrรผk tarifeleri, รถzellikle tรผketiciler รผzerinde ek maliyetler yaratabilir.
2. Borsanฤฑn Gรผcรผ Test Edilecek
S&P 500 ve Nasdaq Composite, ekonomik bรผyรผmenin gรผรงlenmesi ve Fed’in daha fazla faiz indirimine gideceฤi beklentileriyle geรงen hafta rekor kapanฤฑล seviyelerine ulaลtฤฑ.
Ancak รarลamba gรผnรผ aรงฤฑklanacak enflasyon raporu, ABD hisse senetlerinin yฤฑlsonu rallisi iรงin รถnemli bir test olacak. Eฤer enflasyon verileri beklenenden yรผksek รงฤฑkarsa, bu durum Fed’in faiz indirimlerine devam etmesine yรถnelik beklentileri zayฤฑflatabilir.
Trump yรถnetiminin mali politikalarฤฑna dair belirsizlikler de borsa performansฤฑnฤฑ etkileyebilir. Uzmanlar, 2024’te faiz indirimlerinin daha kademeli gerรงekleลeceฤini tahmin ediyor.
3. Avrupa Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (ECB) Faiz Kararฤฑ
Avrupa Merkez Bankasฤฑ, Perลembe gรผnรผ yฤฑlฤฑn son toplantฤฑsฤฑnฤฑ gerรงekleลtirecek. Piyasalar ECB’nin 25 baz puanlฤฑk bir faiz indirimi yapmasฤฑnฤฑ bekliyor.
Euro Bรถlgesi’nde enflasyon oranฤฑ Kasฤฑm ayฤฑnda yรผkselse de hรขlรข ECB’nin hedefi olan %2 seviyesine yaklaลmaktan uzak gรถrรผnรผyor. ECBโnin toplantฤฑda 2024โe iliลkin bรผyรผme ve enflasyon tahminlerini revize etmesi bekleniyor.
Bu toplantฤฑ, Avrupa รผzerindeki ticaret tarifeleri riski ve bรถlgedeki siyasi belirsizliklerin gรถlgesinde gerรงekleลecek. ECB Baลkanฤฑ Christine Lagarde, kรผresel ticaret savaลlarฤฑnฤฑn sadece hedef รผlkeler iรงin deฤil, herkes iรงin olumsuz sonuรงlar doฤurabileceฤini belirtti.
4. Bitcoin Rekoru ve Dijital Para Dรผzeni

Bitcoin, geรงtiฤimiz hafta 100.000 dolar seviyesini aลarak tarihi bir eลik geรงmiลti. Bu geliลme, Trumpโฤฑn kripto politikalarฤฑnฤฑ yรถnetecek isimleri duyurmasฤฑyla hฤฑz kazandฤฑ. Trump, Paul Atkinsโi SEC Baลkanฤฑ ve David Sacksโฤฑ Beyaz Saray Kripto รarฤฑ olarak atayacaฤฤฑnฤฑ aรงฤฑklamฤฑลtฤฑ.
Her iki isim de daha esnek bir dรผzenleyici รงerรงeve talep ediyor. Ancak, Bitcoin’in dรผzenleyici statรผsรผnรผn ne olacaฤฤฑ belirsizliฤini koruyor. 2025 yฤฑlฤฑ iรงin 200.000 dolar hedefinden sรถz edilse de, Bitcoin geรงmiลte dramatik geri รงekilmeler yaลamฤฑลtฤฑ.
5. Petrol Fiyatlarฤฑndaki Dalgalanma

Geรงen hafta petrol fiyatlarฤฑ, zayฤฑf talep nedeniyle %1’in รผzerinde dรผลรผล kaydetti. OPEC+, รผretim artฤฑลlarฤฑnฤฑ erteleyip รผretim kesintilerini 2026 sonuna kadar uzatma kararฤฑ alsa da bu hamle, รถzellikle รin’deki talep yavaลlamasฤฑnฤฑn etkisini telafi edemedi.
Brent petrolรผ haftalฤฑk bazda %2,5 dรผลerken, WTI ham petrolรผ %1,2 kayฤฑp yaลadฤฑ. Jeopolitik gerginlikler ve รin ekonomisindeki toparlanmanฤฑn zayฤฑf sinyalleri, petrol piyasasฤฑndaki dalgalanmayฤฑ artฤฑrdฤฑ.







