Apple’ฤฑn รถnรผmรผzdeki gรผnlerde tanฤฑtmasฤฑ beklenen yeni iPhone 18 modellerinin, geรงen yฤฑlki sรผrรผmlere kฤฑyasla en az 100 dolar daha yรผksek fiyatlarla satฤฑลa sunulmasฤฑ bekleniyor. Analistler bazฤฑ eski modellerde de fiyat artฤฑลฤฑ yaลanabileceฤini belirtirken, IDC Araลtฤฑrma Direktรถrรผ Nabila Popal, iPhone 18 Pro ve Pro Max sรผrรผmlerindeki zammฤฑn 200 dolara kadar รงฤฑkabileceฤini รถngรถrรผyor.
Apple รผst segment รผrรผnlere odaklanฤฑyor
Apple‘ฤฑn bu yฤฑl daha ucuz modellere aฤฤฑrlฤฑk vermek yerine, fiyatฤฑ 2.000 dolar veya รผzerinde belirlenmesi beklenen katlanabilir iPhone gibi รผst segment รผrรผnleri รถne รงฤฑkarmasฤฑ bekleniyor. ลirketin 799 dolar baลlangฤฑรง fiyatฤฑna sahip temel iPhone modelini bu yฤฑl tanฤฑtmama ihtimali de bulunuyor. Bu modelin รถnรผmรผzdeki yฤฑlฤฑn baลlarฤฑna ertelenmesi durumunda, fiyatฤฑnฤฑn 100 dolar zamlanarak piyasaya รงฤฑkmasฤฑ รถngรถrรผlรผyor. Bรถyle bir senaryoda, tatil dรถneminde yeni telefon almak isteyen tรผketiciler yalnฤฑzca daha pahalฤฑ รผรง iPhone 18 modeli arasฤฑndan seรงim yapmak durumunda kalacak.

Bellek รงipi maliyetleri bir yฤฑlda dรถrt katฤฑna รงฤฑktฤฑ
Fiyat artฤฑลlarฤฑnฤฑn temel nedeni olarak yapay zekรข yatฤฑrฤฑmlarฤฑ gรถsteriliyor. Yapay zekรข altyapฤฑsฤฑ iรงin kurulan veri merkezleri, akฤฑllฤฑ telefonlarda kullanฤฑlan bellek รงiplerine olan talebi aลฤฑrฤฑ derecede artฤฑrdฤฑ ve bu รงiplerin maliyeti son bir yฤฑlda dรถrt katฤฑna yรผkseldi. รip tedarikindeki daralma yalnฤฑzca telefonlarฤฑ deฤil; dizรผstรผ bilgisayarlar, oyun konsollarฤฑ, dijital asistan hoparlรถrleri, yayฤฑn cihazlarฤฑ, akฤฑllฤฑ kapฤฑ zilleri ve e-okuyucular gibi birรงok teknoloji รผrรผnรผnรผn fiyatฤฑnฤฑ da yukarฤฑ รงekti. Apple, haziran ayฤฑnda bazฤฑ Mac, iPad ve HomePod modellerinin fiyatlarฤฑnฤฑ 500 dolara kadar artฤฑrmฤฑลtฤฑ.

| รrรผn / Gรถsterge | Beklenen Deฤiลim |
|---|---|
| ฤฐPhone 18 (standart modeller) | En az 100 dolar zam |
| ฤฐPhone 18 Pro / Pro Max | Yaklaลฤฑk 200 dolar zam |
| Temel model (799 dolar) ertelenirse | 100 dolar ek zam |
| Bellek รงipi maliyeti (1 yฤฑllฤฑk) | 4 kat artฤฑล |
| ฤฐPhone 18 Pro (yaklaลฤฑk 1.300 dolar) taksit | 36 aylฤฑk taksit ortalama 36 dolar |
Operatรถrler kampanya desteฤini artฤฑrmฤฑyor
Fiyat artฤฑลlarฤฑ karลฤฑsฤฑnda GSM operatรถrleri de geri adฤฑm atฤฑyor. AT&T, T-Mobile ve Verizon yรถneticileri, yรผkselen maliyetleri dengelemek amacฤฑyla kampanya indirimlerini artฤฑrmayacaklarฤฑnฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑna bildirdi. Yaklaลฤฑk 1.300 dolar fiyata sahip olmasฤฑ beklenen bir iPhone 18 Pro modeli, รผรง yฤฑla yayฤฑlan taksitli รถdeme planlarฤฑnda aylฤฑk ortalama 36 dolarlฤฑk bir kรผlfet getiriyor. AT&T รst Yรถneticisi John Stankey, yรผkselen fiyatlarฤฑn talebi dรผลรผreceฤini ve tรผketicilerin daha az telefon almaya baลlayacaฤฤฑnฤฑ vurguladฤฑ.

ฤฐPhone 18 modelleri ne kadar zamlanacak?
Standart iPhone 18 modellerinde en az 100 dolar, Pro ve Pro Max modellerinde ise yaklaลฤฑk 200 dolara kadar fiyat artฤฑลฤฑ bekleniyor.
Fiyat artฤฑลlarฤฑnฤฑn nedeni nedir?
Yapay zekรข veri merkezlerinin bellek รงiplerine olan talebi artฤฑrmasฤฑ, รงip maliyetlerinin bir yฤฑlda dรถrt katฤฑna รงฤฑkmasฤฑna ve buna baฤlฤฑ olarak Apple รผrรผnlerinin fiyatlarฤฑnฤฑn yรผkselmesine yol aรงฤฑyor.







