Finansman ihtiyacฤฑ olan ลŸirketleri zor bir yฤฑl bekliyor

Firmalarฤฑn 2022'den son 10 yฤฑlฤฑn en dรผลŸรผk borรงlanmasฤฑnฤฑ gerรงekleลŸtirmeye hazฤฑrlandฤฑฤŸฤฑ ve finansman ihtiyacฤฑ olan ลŸirketlerin 2023 yฤฑlฤฑnda da bu ihtiyaรงlarฤฑnฤฑ karลŸฤฑlamakta zorlanacaฤŸฤฑ belirtiliyor.
Finansman ihtiyacฤฑ olan ลŸirketleri zor bir yฤฑl bekliyor Borsatek

ลžirketler 2022โ€™de son 10 yฤฑlฤฑn en dรผลŸรผk borรงlanmasฤฑnฤฑ gerรงekleลŸtirmeye hazฤฑrlanฤฑyor.

BORSATEK.COM'u รถncelikli haber kaynaฤŸฤฑnฤฑz olarak ekleyin
Borsa, dรถviz, altฤฑn, kripto ve piyasa haberlerinde en gรผncel ve gรผvenilir kaynaฤŸa an be an ulaลŸฤฑn.
+ Ekle

Bu dรผลŸรผลŸรผn dalgalฤฑ piyasalar dolayฤฑsฤฑyla yรผksek risk notuna sahip ลŸirketlerin piyasaya รงฤฑkamamasฤฑndan kaynaklandฤฑฤŸฤฑ belirtiliyor.

Bazฤฑ firmalar bu seviyede volatiliteye alฤฑลŸkฤฑn olmadฤฑฤŸฤฑndan, 2023โ€™te de รถzel sektรถr borรงlanma piyasasฤฑnฤฑn hareketlenmesi beklenmiyor. Bu da yoฤŸun finansman ihtiyacฤฑ olan ลŸirketler iรงin zorlu bir dรถnem olacaฤŸฤฑ anlamฤฑna geliyor. Kรผresel merkez bankalarฤฑnฤฑn faiz artฤฑrฤฑmlarฤฑ ve kredi derecelendirme kuruluลŸlarฤฑnฤฑn not indirimleri kaynaklฤฑ maliyet artฤฑลŸlarฤฑ da borรงlanma piyasasฤฑnฤฑ zorlayan diฤŸer faktรถrler olarak รถne รงฤฑkฤฑyor.

The Association of Corporate Treasurers’ฤฑn yardฤฑmcฤฑ direktรถrรผ Sarah Boyce, “Pek รงoฤŸu, ekonomik gรถrรผnรผm netleลŸene kadar kararsฤฑz kalacak ve harcamalarฤฑ bir sรผre erteleyecek. Borรงlanma maliyetlerinin artmasฤฑ gelecekteki tรผm karar sรผreรงlerine dahil edilecek” dedi.

Bazฤฑ Avrupalฤฑ firmalar 1 yฤฑl sonra bile tahvil piyasasฤฑna dรถnemedi

ABD’li bir yatฤฑrฤฑm bankacฤฑsฤฑna gรถre, gรผvendeki dรถnรผลŸ o kadar sert gerรงekleลŸti ki, bazฤฑ Avrupalฤฑ firmalar neredeyse bir yฤฑl geรงmesine ragmen borรงlanma pencerelerini kaรงฤฑrmalarฤฑ nedeniyle hala tahvil piyasasฤฑna dรถnemedi.

ร–te yandan Barclays, borรงlulara mรผmkรผn olduฤŸu kadar zaman tanฤฑmaya hazฤฑr olunmasฤฑnฤฑ tavsiye ediyor. Bankanฤฑn Sermaye Piyasalarฤฑ EMEA eลŸ baลŸkanฤฑ Pete Mason, “Fiyatlandฤฑrma kฤฑsmฤฑ da dahil olmak รผzere, olabildiฤŸince esnek davranmak gerekiyor” dedi.

Londra’daki Federated Hermes’in kฤฑdemli kredi portfรถy yรถneticisi Vincent Benguigui, “Piyasayฤฑ vuran her bรผyรผk anlaลŸmayฤฑ satฤฑn alma gรผnleri sona erdi. Portfรถyรผmรผzรผ koruyoruz, kredi varlฤฑklarฤฑmฤฑzฤฑ gรถzden geรงiriyoruz ve portfรถyรผmรผzรผn dayanฤฑklฤฑlฤฑฤŸฤฑnฤฑ kontrol ediyoruz” dedi.

Kurumsal menkul kฤฑymet satฤฑลŸฤฑ 2 trilyon dolara geriledi

Yรผksek borรงlanma maliyetleri ve Ukrayna’daki savaลŸฤฑn talebi azaltmasฤฑyla birlikte, menkul kฤฑymetlerin kurumsal satฤฑลŸlarฤฑ bu yฤฑl kรผresel bazda 2 trilyon dolara geriledi. Bu, 2011 ve Euro Bรถlgesiโ€™nde borรง krizi dรถneminden bu yana gรถrรผlmรผลŸ en dรผลŸรผk seviye.

AnlaลŸma saฤŸlamayฤฑ baลŸaran ลŸirketlerden biri, Cirsa Gaming oldu. Firmanฤฑn bir sรถzcรผsรผ, “Piyasalar son aylarda gerรงekten oynaktฤฑ ve birkaรง gรผn iรงinde fiyatlarda รถnemli deฤŸiลŸiklikler gรถrdรผk. Borรง yรผkรผmlรผlรผkleri olanlar sรผreรง birkaรง gรผn sรผrecek olsa bile iลŸlemlere baลŸlanฤฑlan gรผn geรงerli olan fiyatlar รผzerinden iลŸlem yapacaklarฤฑnฤฑ varsayma lรผksรผne sahip deฤŸillerโ€ ifadelerini kullandฤฑ.

ฤฐspanyol oyun ลŸirketi, gelecek yฤฑlฤฑn sonlarฤฑnda vadesi gelen tahvillerinin รงoฤŸunu yeniden finanse etmek iรงin Ekim ayฤฑnda baลŸlangฤฑรงta รถngรถrรผlende 75 milyon euro รผstรผnde bir performansla 425 milyon Euro topladฤฑ. Yeni tahvil, yerini aldฤฑฤŸฤฑ 2018’de satฤฑlan tahvilden yรผzde dรถrt puan daha fazla getiri saฤŸlฤฑyor.

75 trilyon dolar deฤŸerinde 140 fon toplama iลŸlemi gerรงekleลŸtirildi

DiฤŸer firmalar daha az ลŸanslฤฑ bir dรถnem geรงirdi. Bloomberg tarafฤฑndan derlenen verilere gรถre, bu yฤฑl tahvil, kredi ve varlฤฑk destekli menkul kฤฑymetlerin de dahil olduฤŸu 75 trilyon dolar deฤŸerinde yaklaลŸฤฑk 140 fon toplama iลŸlemi รงekildi.

Commerzbank AG’nin kurumsal kredi araลŸtฤฑrma baลŸkanฤฑ Marco Stoeckle, Avrupa ve ABDโ€™nin resesyonla karลŸฤฑ karลŸฤฑya olduฤŸundan, Avrupa ihraรงlarฤฑnฤฑn gelecek yฤฑl dรผลŸmesini bekliyor.

Boyce, “Piyasa koลŸullarฤฑ 2008’den รถncekine benzer duruma dรถnรผyor. O dรถnemden beri piyasada olan CFO ve Hazineciler bunu gรถrรผyor ve yapmalarฤฑ gereken ekstra iลŸlerin farkฤฑndaโ€ ifadelerini kullandฤฑ.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 47.521847.53050.03%
EURO 54.705554.7155-0.19%
JAPON YENฤฐ 3.2963.305-0.42%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.560458.5928-0.46%
STERLฤฐN 63.833263.8665-0.49%
ร‡ฤฐN YUANI 7.03037.0328-0.07%
RUS RUBLESฤฐ 0.58140.5832-2.14%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63756.21 0.9577%
Ethereum 1867.18 0.2091%
Tether USDt 1.00 -0.0069%
BNB 592.39 0.891%
Solana 73.53 0.4914%
USDC 1.00 -0.008%
XRP 1.08 0.0991%
Dogecoin 0.07 0.1096%
Toncoin 1.41 -0.3351%
Cardano 0.19 1.4322%
Shiba Inu 0.00 0.1256%
Avalanche 6.52 -0.9911%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Reklam