Fitch Ratings, geliลmekte olan รผlke bankalarฤฑnฤฑn 2026 yฤฑlฤฑnda yaลanan jeopolitik ลoklara ve Ortadoฤu’daki รงatฤฑลmanฤฑn etkilerine karลฤฑ genel olarak direnรงli kaldฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ. Kuruluลun deฤerlendirmesine gรถre savaลฤฑn baลlamasฤฑndan 200 gรผnรผ aลkฤฑn sรผre geรงmesine raฤmen kรผresel bรผyรผmedeki yavaลlama, yรผksek enflasyon ve yรผkselen faiz oranlarฤฑ bankalarฤฑn kredi profillerine bรผyรผk รถlรงรผde yansฤฑmadฤฑ. Fitch, Tรผrkiye’nin de aralarฤฑnda bulunduฤu bazฤฑ bankacฤฑlฤฑk sektรถrlerinin gรถrรผnรผmรผnรผ ise kรถtรผleลen kategorisine รงekti.
Fitch not artฤฑrฤฑmlarฤฑndaki ivme kaybฤฑna dikkat รงekti
Fitch’in aktardฤฑฤฤฑna gรถre 2026’nฤฑn ilk dokuz ayฤฑnda geliลmekte olan รผlke bankalarฤฑnda not artฤฑrฤฑmlarฤฑ, not indirimlerinin รผzerinde gerรงekleลti. ฤฐyileลmelere รถzellikle Afrika ve Latin Amerika’daki yatฤฑrฤฑm yapฤฑlabilir seviyenin altฤฑndaki bankalar รถncรผlรผk etti. Fitch, buna karลฤฑn net not artฤฑrฤฑmlarฤฑndaki ivmenin zayฤฑfladฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti. Kuruluล, bankalarฤฑn dayanฤฑklฤฑlฤฑฤฤฑnda merkez bankalarฤฑnฤฑn gerรงekleลtirdiฤi faiz artฤฑrฤฑmlarฤฑ ve hedefli desteklerin, รถzellikle Ortadoฤu’daki gรผรงlรผ kamu tamponlarฤฑnฤฑn ve pandemi sonrasฤฑnda gรผรงlenen banka bilanรงolarฤฑnฤฑn etkili olduฤunu ifade etti. รatฤฑลmanฤฑn Ortadoฤu ve Asya-Pasifik’in bazฤฑ bรถlgelerinde likidite maliyetlerini artฤฑrdฤฑฤฤฑ, bunun da yฤฑlฤฑn ilk yarฤฑsฤฑnda banka marjlarฤฑ รผzerinde baskฤฑ oluลturduฤu kaydedildi.

Tรผrkiye dahil bazฤฑ รผlkelerin gรถrรผnรผmรผ kรถtรผleลti
Fitch, geliลmekte olan รผlke bankacฤฑlฤฑk sektรถrleri arasฤฑndaki ayrฤฑลmanฤฑn arttฤฑฤฤฑnฤฑ vurguladฤฑ. Filipinler, Sri Lanka, Ortadoฤu, Latin Amerika ve Tรผrkiye dahil bazฤฑ bankacฤฑlฤฑk sektรถrlerinin gรถrรผnรผmรผ, yฤฑl ortasฤฑnda zayฤฑf bรผyรผme, devam eden jeopolitik riskler ve yรผksek enflasyon nedeniyle kรถtรผleลen seviyesine รงekildi. รin ve Hong Kong’un gรถrรผnรผmรผ ise kรถtรผleลenden nรถtr seviyesine revize edildi.

| Gรถsterge | 2026 Tahmini | 2027 Tahmini |
|---|---|---|
| Ortalama petrol fiyatฤฑ (varil) | 87 dolar | 70 dolar |
| Fed politika faizi | 25 baz puan artฤฑล bekleniyor | Yรผzde 4,25 seviyesinde sabit |
| Geliลmekte olan ekonomiler reel GSYH bรผyรผmesi | – | Yรผzde 3,9 |
2027 iรงin daha destekleyici bir ortam รถngรถrdรผ
Fitch, 2027’de geliลmekte olan รผlke bankalarฤฑ iรงin daha destekleyici bir ortam oluลmasฤฑnฤฑ beklerken risklerin yรผksek kalacaฤฤฑnฤฑ รถngรถrdรผ. Kuruluลun baz senaryosuna gรถre ortalama petrol fiyatฤฑnฤฑn 2026’da 87 dolar olan seviyeden 2027’de varil baลฤฑna 70 dolara gerilemesi bekleniyor. Fed‘in ise 2026’nฤฑn dรถrdรผncรผ รงeyreฤinde beklenen 25 baz puanlฤฑk ek faiz artฤฑลฤฑnฤฑn ardฤฑndan politika faizini yรผzde 4,25 seviyesinde tutacaฤฤฑ รถngรถrรผlรผyor. Fitch, geliลmekte olan ekonomilerde reel GSYH bรผyรผmesinin yรผzde 3,9 ile geliลmiล ekonomilerin iki katฤฑndan fazla olmasฤฑnฤฑ bekliyor. Kuruluล, jeopolitik belirsizlik, ticaret ve tedarik zinciri kesintileri, petrol ve faiz oranlarฤฑndaki oynaklฤฑk ile El Niรฑo kaynaklฤฑ iklim ลoklarฤฑnฤฑ bรผyรผme ve bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผ aรงฤฑsฤฑndan baลlฤฑca aลaฤฤฑ yรถnlรผ riskler arasฤฑnda sฤฑraladฤฑ.

Tรผrkiye bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผ iรงin ne รถngรถrรผyor?
Kredi derecelendirme kuruluลu, Tรผrkiye’nin de aralarฤฑnda bulunduฤu bazฤฑ bankacฤฑlฤฑk sektรถrlerinin gรถrรผnรผmรผnรผ yฤฑl ortasฤฑnda zayฤฑf bรผyรผme, devam eden jeopolitik riskler ve yรผksek enflasyon nedeniyle kรถtรผleลen kategorisine รงekti.
Reyting ลirketi, geliลmekte olan รผlke bankalarฤฑnฤฑn 2026’daki jeopolitik ลoklara ve Ortadoฤu’daki รงatฤฑลmaya raฤmen genel olarak direnรงli kaldฤฑฤฤฑnฤฑ, ancak not artฤฑrฤฑmlarฤฑndaki ivmenin zayฤฑfladฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ.







