Eลel mobil sisteminin 1 Ekim Perลembe gรผnรผ sona ermesiyle benzine litre baลฤฑna 12,48 TL zam gelmesi bekleniyor. Ancak gรผn iรงinde Ankara’dan bir uzatma kararฤฑ ya da motorinde uygulanan modele benzer kademeli zam beklentisi giderek gรผรง kazanฤฑyor. Hazine ve Maliye Bakanlฤฑฤฤฑ’nฤฑn benzinde motorindeki gibi aylฤฑk kademeli รzel Tรผketim Vergisi (รTV) artฤฑลฤฑ uygulamama yรถnรผnde deฤerlendirme yaptฤฑฤฤฑna dair haberler bulunuyor. 30 Eylรผl รถฤle saatlerine kadar eลel mobil uygulamasฤฑyla ilgili resmi bir uzatma aรงฤฑklamasฤฑ gelmedi.
Bazฤฑ kaynaklar, fon krizi nedeniyle hรผkรผmetin tepki leri dรผลรผrmek amacฤฑyla uygulamayฤฑ parรงalฤฑ olarak devreye alma olaslฤฑฤฤฑnฤฑn yรผksek olduฤunu sรถylรผyor.
Eลel mobil uygulamasฤฑ ne zaman sona eriyor?
Benzindeki 12,48 TL’lik zam beklentisi, eลel mobil uygulamasฤฑnฤฑn 1 Ekim’de sona ermesinden kaynaklanฤฑyor. Mevcut durumda litre baลฤฑna yaklaลฤฑk 4,43 TL olan รTV, yasal รผst sฤฑnฤฑr olan 14,83 TL’ye รงฤฑkacak. Aradaki 10,40 TL’lik รTV farkฤฑna 2,08 TL’lik KDV etkisi eklendiฤinde toplam pompa zammฤฑ 12,48 TL’ye ulaลฤฑyor. Sรถz konusu zam gerรงekleลirse ฤฐstanbul’da yaklaลฤฑk 80,40 TL bandฤฑnda seyreden benzinin litre fiyatฤฑ birรงok ilde 90 TL’yi aลabilir. Zam kesinleลtiฤi takdirde daฤฤฑtฤฑm ลirketleri yeni fiyatlarฤฑ gece yarฤฑsฤฑndan itibaren pompaya yansฤฑtacak.

Motorinde daha รถnce ne olmuลtu?
Benzer bir zam daha รถnce motorinde uygulanmฤฑล, fiyatlar 100 TL sฤฑnฤฑrฤฑnฤฑn รผzerine รงฤฑkmฤฑลtฤฑ. Zammฤฑn ardฤฑndan gelen indirimlerle motorin fiyatlarฤฑ 90’lฤฑ seviyelere geri inmiลti. Motorinde รTV kaynaklฤฑ kademeli bir takvimle ayda yaklaลฤฑk 3,60 TL artฤฑล uygulanฤฑyor. LPG’de ise vergi kaynaklฤฑ 1,48 TL’lik artฤฑลtan sรถz ediliyor. Sรถz konusu zamlar 1 Ekim Perลembe gรผnรผ gece yarฤฑsฤฑndan itibaren pompaya yansฤฑyacak. Benzin ve LPG’de motorinde uygulanan kademeli model devreye alฤฑnmadฤฑ.

| Akaryakฤฑt tรผrรผ | Zam yรถntemi | Tutar |
|---|---|---|
| Benzin | Tek seferde (eลel mobil sonu) | 12,48 TL |
| Motorin | Kademeli (aylฤฑk) | ~3,60 TL |
| LPG | Vergi kaynaklฤฑ | 1,48 TL |
Motorindeki kademeli zammฤฑn nedeni ne?
Motorinde kademeli zam yรถnteminin seรงilmesinin baลlฤฑca nedeni, รถzellikle tarฤฑmda kullanฤฑlan mazot fiyatlarฤฑnda ani bir ลok yaลanmasฤฑnฤฑn รถnรผne geรงmek. Benzinde ise benzer bir kademeli uygulamaya geรงilmediฤi iรงin tek seferde daha yรผksek oranlฤฑ bir zam sรถz konusu oluyor. Temmuz 2026’daki dรผzenlemeyle eลel mobil uygulamasฤฑnฤฑn 1 Ekim’de tamamen kaldฤฑrฤฑlmasฤฑ kararlaลtฤฑrฤฑlmฤฑลtฤฑ ve bugรผne kadar yeni bir Cumhurbaลkanฤฑ kararฤฑ yayฤฑmlanmadฤฑ.

Zam ne zaman pompaya yansฤฑyacak?
Zam kesinleลirse daฤฤฑtฤฑm ลirketleri yeni fiyatlarฤฑ 1 Ekim gece yarฤฑsฤฑndan itibaren pompaya yansฤฑtacak.
Ek zam gelme ihtimali var mฤฑ?
Uluslararasฤฑ petrol fiyatlarฤฑnda veya dรถviz kurunda bรผyรผk bir hareket yaลanmasฤฑ durumunda, rafineri fiyatฤฑ kaynaklฤฑ olarak motorin ve benzine ek zam ya da indirim gelebilir.







