Vergi Usul Kanunu ile Bazฤฑ Kanunlarda Deฤiลiklik Yapฤฑlmasฤฑna Dair Kanun Resmi Gazete‘de yayฤฑmlanarak yรผrรผrlรผฤe girdi.
Kanunla, Fiyat ฤฐstikrarฤฑ Komitesinin kuruluลu ve gรถrevleri ve maden kazalarฤฑnda hayatฤฑnฤฑ kaybedenlerin yakฤฑnlarฤฑna yรถnelik destekleri de iรงeren dรผzenlemelere iliลkin ayrฤฑntฤฑlar belirlendi.
Buna gรถre, Hazine ve Maliye Bakanlฤฑฤฤฑna, motorlu araรง ticareti yapan mรผkelleflerden, doฤacak vergilerin tahsil gรผvenliฤini saฤlamak iรงin 30 milyon liraya kadar teminat alma yetkisi verildi.
Fiyat ฤฐstikrarฤฑ Komitesi kuruldu
Fiyat istikrarฤฑnฤฑn kalฤฑcฤฑ olarak tesis edilmesine ve sรผrdรผrรผlmesine katkฤฑ saฤlamak amacฤฑyla Fiyat ฤฐstikrarฤฑ Komitesi kuruldu.
Komite, Hazine ve Maliye Bakanฤฑ, รalฤฑลma ve Sosyal Gรผvenlik Bakanฤฑ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanฤฑ, Sanayi ve Teknoloji Bakanฤฑ, Tarฤฑm ve Orman Bakanฤฑ, Ticaret Bakanฤฑ, Strateji ve Bรผtรงe Baลkanฤฑ ile Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ Baลkanฤฑ’ndan oluลacak. Komite, gerekli gรถrmesi halinde ilgili sivil toplum kuruluลlarฤฑ, รผniversiteler ve รถzel sektรถr temsilcilerini toplantฤฑlarฤฑna davet edebilecek.
Komitenin gรถrev ve yetkileri, “para ve maliye politikalarฤฑ arasฤฑndaki eล gรผdรผmรผ gรถzetmek suretiyle fiyat istikrarฤฑnฤฑ saฤlamaya yรถnelik yapฤฑsal politika รถnerileri geliลtirmek, fiyat istikrarฤฑnฤฑ tehdit eden riskleri izleyerek para politikasฤฑ ve para politikasฤฑ araรงlarฤฑ dฤฑลฤฑnda alฤฑnmasฤฑ gereken tedbirleri belirlemek ve ilgili kurum ve kuruluลlar tarafฤฑndan uygulanmasฤฑnฤฑ saฤlamaya yรถnelik tavsiyelerde bulunmak, kamu tarafฤฑndan belirlenen veya yรถnlendirilen fiyatlarฤฑn fiyat istikrarฤฑ odaฤฤฑnda uygulanmasฤฑnฤฑ saฤlamaya yรถnelik kararlar almak” olarak belirlendi.
Fiyat ฤฐstikrarฤฑ Komitesine, gรถrev alanฤฑna giren konularla ilgili her tรผrlรผ bilgi ve belgeyi, kamu kurum ve kuruluลlarฤฑndan isteme yetkisi verildi.
Konusu suรง teลkil etmemek kaydฤฑyla sosyal denge tazminatฤฑ รถdediฤi tespit edilen il รถzel idareleri, belediyeler, bรผyรผkลehir belediyeleri ve baฤlฤฑ kuruluลlar ile bunlarฤฑn รผyesi olduฤu mahalli idare birliklerinin yetkili veya gรถrevli olan sorumlularฤฑ hakkฤฑnda yapฤฑlan รถdemeler nedeniyle idari veya mali yargฤฑlama ve takibat yapฤฑlamayacak, baลlamฤฑล olanlar iลlemden kaldฤฑrฤฑlacak.
Kanunla kamu ihale uzman yardฤฑmcฤฑlฤฑฤฤฑna atanacaklarฤฑn, atama sฤฑnavฤฑnฤฑn yapฤฑldฤฑฤฤฑ yฤฑlฤฑn ocak ayฤฑnฤฑn ilk gรผnรผ itibarฤฑyla 35 yaลฤฑnฤฑ doldurmamฤฑล olmalarฤฑ gerekecek.
Maden kazalarฤฑnda รถlen iลรงilerin hak sahiplerine aylฤฑk baฤlanacak
Kรถmรผr ve linyit madenlerinin yer altฤฑ iลlerinde meydana gelen iล kazasฤฑ sonucunda รถlen sigortalฤฑnฤฑn, genel saฤlฤฑk sigortasฤฑ primi dahil kendi sigortalฤฑlฤฑฤฤฑ nedeniyle prim ve prime iliลkin her tรผrlรผ borรงlarฤฑ silinecek ve รถlรผm tarihinde sigortalฤฑya iliลkin ลartlar aranmaksฤฑzฤฑn hak sahiplerine aylฤฑk baฤlanacak.
Bu ลekilde baฤlanan aylฤฑklara iliลkin primlerin eksik olan kฤฑsmฤฑ Hazine ve Maliye Bakanlฤฑฤฤฑnca Sosyal Gรผvenlik Kurumuna รถdenecek.
รlen sigortalฤฑnฤฑn eล ve รงocuklarฤฑndan birisi, eลi ve รงocuฤu yoksa kardeลlerinden birisi olmak รผzere bir kiลi, ilgili mevzuatta aranan ลartlara tabi olmaksฤฑzฤฑn kamu kurum ve kuruluลlarฤฑnฤฑn sรผrekli iลรงi kadrolarฤฑnda istihdam edilecek.
Antalya-Kaล Kasaba Projesi Kฤฑbrฤฑs Barajฤฑ yapฤฑmฤฑndan etkilenen ailelerin, iskanlarฤฑnฤฑn temini iรงin yeniden yapฤฑlacak iskan etรผtleri ve devamฤฑnda iskan edilecek ailelerin yeni yerleลim alanฤฑna nakilleri, hak sahipliฤi duyurularฤฑ, hak sahiplikleri ve borรงlandฤฑrฤฑlmalarฤฑna iliลkin iลlemler, Cumhurbaลkanฤฑ’nca belirlenecek usul ve esaslar kapsamฤฑnda Devlet Su ฤฐลleri Genel Mรผdรผrlรผฤรผnce yรผrรผtรผlecek.
รte yandan Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapฤฑlan deฤiลiklikle, katฤฑlฤฑmcฤฑ belgesi alarak ฤฐstanbul Finans Merkezi bรถlgesinde faaliyette bulunan kurumlarฤฑn, รถzellikle bu faaliyet kapsamฤฑnda yurt dฤฑลฤฑndan satฤฑn alฤฑnan mallarฤฑ Tรผrkiye’ye getirilmeksizin yurt dฤฑลฤฑnda satmalarฤฑndan veya yurt dฤฑลฤฑnda gerรงekleลen mal alฤฑm satฤฑmlarฤฑna aracฤฑlฤฑk etmelerinden saฤladฤฑklarฤฑ kazancฤฑn yรผzde 50’si kurum kazancฤฑndan indirilecek.







