| ๐ฆ | Kurum | Deniz Yatฤฑrฤฑm |
Deniz Yatฤฑrฤฑm, 7 Ekim 2026 tarihli sektรถr raporu kapsamฤฑnda demir รงelik sektรถrรผne yรถnelik 2026 yฤฑlฤฑ 3. รงeyrek dรถnemine iliลkin ilk izlenimlerini yayฤฑmladฤฑ. Raporda fiyat hareketlerinin kรขrlฤฑlฤฑk รผzerinde belirleyici olmaya devam ettiฤi vurgulandฤฑ.
Kardemir’de brรผt kรขrlฤฑlฤฑk baskฤฑ altฤฑnda
Rapora gรถre spota yakฤฑn fiyatlarla รงalฤฑลan Kardemir’de dรผลen รงelik fiyatlarฤฑ ve yรผkselen kรถmรผr fiyatlarฤฑ nedeniyle brรผt kรขrlฤฑlฤฑk baskฤฑ altฤฑnda kalmaya devam etmektedir. รte yandan tedarikรงilerin รผrรผn alฤฑm temposundaki yavaลlama sebebiyle รถzellikle ray tarafฤฑndaki teslimatlarฤฑn 4. รงeyreฤe kayabileceฤi ve bunun kรขrlฤฑlฤฑฤa olumlu etkisinin 3. รงeyrekte gรถrรผlebileceฤi deฤerlendiriliyor.
Erdemir’de ton baลฤฑna FAVรK artฤฑลฤฑ, gecikme etkisi gรผndemde
Erdemir tarafฤฑnda ise 3ร26’da, 2ร26’da yรผkseliลe geรงen รงelik fiyatlarฤฑnฤฑn etkisiyle ton baลฤฑna FAVรK’te artฤฑล yaลandฤฑฤฤฑ belirtiliyor. Ancak sรถz konusu gecikmeli etkinin 4ร26’da bir miktar baskฤฑ yaratabileceฤi de raporda yer alฤฑyor. Buna karลฤฑn son dรถnemde yeniden yรผkselen รงelik fiyatlarฤฑ ile gerilemeye baลlayan kรถmรผr fiyatlarฤฑnฤฑn bu eฤilimi korumasฤฑ halinde, gecikmeli etkiyle 1ร27 sonuรงlarฤฑnฤฑ destekleyebileceฤi ifade ediliyor.
Satฤฑล hacmi hedeflerinde anlamlฤฑ sapma beklenmiyor
Satฤฑล hacmi cephesinde ise 2026 yฤฑlฤฑ hedeflerinde anlamlฤฑ bir sapma รถngรถrรผlmรผyor. Erdemir’in 2026’da 8,4 milyon ton, Kardemir’in ise 2,6-2,7 milyon ton seviyesindeki hedeflerini gerรงekleลtirebileceฤi deฤerlendiriliyor. Rapor; sektรถr ลirketlerinde hacim tarafฤฑnda hedeflerin korunurken marjlarฤฑn fiyat hareketlerine daha duyarlฤฑ kaldฤฑฤฤฑ bir รงerรงeveye iลaret etmektedir.
Ticaret Bakanlฤฑฤฤฑ adฤฑmlarฤฑ ve genel deฤerlendirme
Sektรถre yรถnelik olarak Ticaret Bakanlฤฑฤฤฑ’nฤฑn destekleyici adฤฑmlar attฤฑฤฤฑ, yeni adฤฑmlar iรงin soruลturmalarฤฑn sรผrdรผฤรผ ancak sonuรงlanma zamanฤฑna iliลkin belirsizliฤin devam ettiฤi belirtiliyor. Deniz Yatฤฑrฤฑm’ฤฑn genel deฤerlendirmesine gรถre รงelik fiyatlarฤฑ ve kรถmรผr maliyetlerindeki seyir, kฤฑsa vadeli kรขrlฤฑlฤฑk รผzerinde ana belirleyici olmayฤฑ sรผrdรผrecektir.
***Bu iรงerik yatฤฑrฤฑm tavsiyesi niteliฤi taลฤฑmaz. Yatฤฑrฤฑm kararlarฤฑnฤฑzฤฑ almadan รถnce yetkili finansal danฤฑลmanlarฤฑnฤฑza baลvurunuz.






