Dow Jones haftaya pozitif baลŸladฤฑ, gรผnรผ yรผkseliลŸle kapattฤฑ

Dow Jones endeksi enflasyon ve bilanรงo haftasฤฑna yรผkseliลŸle girdi, gรผnรผ alฤฑmlarla kapattฤฑ.
Nasdaq
New York Borsasฤฑ

New York borsasฤฑnda Dow Jones endeksi, ABD’de kritik enflasyon verileri ile bรผyรผk bankalarฤฑn รผรงรผncรผ รงeyrek finansal sonuรงlarฤฑnฤฑn aรงฤฑklanacaฤŸฤฑ haftanฤฑn ilk iลŸlem gรผnรผnรผ yรผkseliลŸle tamamladฤฑ.

KapanฤฑลŸta Dow Jones endeksi yรผzde 0,38 deฤŸer kazanarak 51.850,55 puana รงฤฑktฤฑ. S&P 500 endeksi yรผzde 0,06 azalฤฑลŸla 7.807,24 puana gerilerken, teknoloji hisselerinin aฤŸฤฑrlฤฑkta olduฤŸu Nasdaq endeksi yรผzde 0,44 kayฤฑpla 27.245,90 puana indi.

Kรผresel piyasalarda yatฤฑrฤฑmcฤฑlar bir yandan yarฤฑ iletken sektรถrรผndeki rekabeti ve enerji fiyatlarฤฑndaki oynaklฤฑฤŸฤฑ izlerken, diฤŸer yandan ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (Fed) para politikasฤฑ patikasฤฑna yรถnelik sinyalleri deฤŸerlendirmeyi sรผrdรผrรผyor.

dow jones
Borsatek'i YouTube'ta takip et
Abone Ol

Dow Jones kazanฤฑmlarฤฑnฤฑ korurken yarฤฑ iletken hisseleri ve enerji piyasalarฤฑ dalgalandฤฑ

Haftanฤฑn ilk iลŸlem gรผnรผnde Wall Street’te sektรถr bazlฤฑ ayrฤฑลŸmalar รถne รงฤฑktฤฑ. Dow Jones endeksi sanayi ve finans hisselerindeki direnรงle gรผnรผ artฤฑda kapatmayฤฑ baลŸarฤฑrken, teknoloji ve yarฤฑ iletken sektรถrlerinde belirgin satฤฑลŸ baskฤฑsฤฑ gรถzlendi. Bellek รงipi รผreticisi Micron Technology’nin hisseleri, ร‡in merkezli bir rakip firmanฤฑn ileri dรผzey รงip geliลŸtirme sรผrecinde รถnemli aลŸama kaydettiฤŸini duyurmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan yaklaลŸฤฑk yรผzde 4 deฤŸer kaybetti. Asya pazarฤฑndan gelen bu hamle, Amerikan yarฤฑ iletken ลŸirketlerinin pazar payฤฑ ve kรขr marjlarฤฑna yรถnelik kaygฤฑlarฤฑ tetikleyerek sektรถr genelinde satฤฑลŸ dalgasฤฑna yol aรงtฤฑ. Nvidia hisseleri gรผnรผ yรผzde 1,3 dรผลŸรผลŸleamlarken, Broadcom yรผzde 1,9 ve AMD hisseleri yรผzde 2,3 oranฤฑnda deฤŸer kaybetti. Yonga รผreticilerinde yaลŸanan bu gerileme, Nasdaq endeksindeki deฤŸer kaybฤฑnฤฑn ana sรผrรผkleyicisi oldu.

dow jones

Piyasalarda teknoloji hisselerinin yanฤฑ sฤฑra enerji hattฤฑnda yaลŸanan jeopolitik geliลŸmeler de yakฤฑndan izlendi. ABD BaลŸkanฤฑ Donald Trump ile Rusya Devlet BaลŸkanฤฑ Vladimir Putin arasฤฑnda cuma gรผnรผ gerรงekleลŸen ikili gรถrรผลŸmede, Rusya’nฤฑn ABD ve dรผnya pazarlarฤฑna milyonlarca ton dizel yakฤฑt tedarik etmesi konusunda mutabakat saฤŸlandฤฑฤŸฤฑ kamuoyuna duyurulmuลŸtu. Ardฤฑndan iki รผlke arasฤฑnda enerji altyapฤฑlarฤฑna yรถnelik saldฤฑrฤฑlarฤฑn durdurulmasฤฑnฤฑ รถngรถren bir uzlaลŸmaya varฤฑldฤฑฤŸฤฑ aรงฤฑklandฤฑ. Ancak sรถz konusu duyurunun ardฤฑndan hฤฑzla gerileyen petrol fiyatlarฤฑ, Ukrayna Devlet BaลŸkanฤฑ Volodimir Zelenskiy’nin Rus gรผรงlerinin mutabakatฤฑ ihlal ettiฤŸini bildirmesiyle yeniden yukarฤฑ yรถnlรผ bir ivme kazandฤฑ.

OrtadoฤŸu kaynaklฤฑ jeopolitik riskler de enerji tedarik zincirine iliลŸkin kaygฤฑlarฤฑ artฤฑrdฤฑ. Hafta sonu Yemen’deki ฤฐran destekli Husilerin, Suudi Arabistan’ฤฑn baลŸkenti Riyad ve doฤŸu bรถlgesinde yer alan Dammam’daki havalimanlarฤฑ ile stratejik รถneme sahip iki enerji tesisini hedef almasฤฑ petrol arzฤฑ endiลŸelerini derinleลŸtirdi. YaลŸanan bu geliลŸmeler sonucunda aralฤฑk vadeli Brent petrolรผn varil fiyatฤฑ yรผzde 1,3 artฤฑลŸ gรถstererek 106,05 dolara yรผkseldi. Batฤฑ Teksas tรผrรผ (WTI) ham petrolรผn varil fiyatฤฑ ise eลŸ zamanlฤฑ olarak yรผzde 1,5 artarak 93,20 dolardan iลŸlem gรถrdรผ. Enerji maliyetlerindeki bu yรผkseliลŸ, kรผresel รถlรงekte enflasyon artฤฑลŸ hฤฑzฤฑnฤฑn yeniden ivmelenebileceฤŸi yรถnรผndeki beklentileri canlฤฑ tuttu.

Enflasyon raporu, banka bilanรงolarฤฑ ve Fed cephesinde kritik dรถnemeรง

Makroekonomik cephede ise piyasa aktรถrleri ABD Merkez Bankasฤฑ yetkililerinin faiz patikasฤฑna dair deฤŸerlendirmelerine odaklanmฤฑลŸ durumda. Cleveland Fed BaลŸkanฤฑ Beth Hammack, yaptฤฑฤŸฤฑ resmi deฤŸerlendirmede, tรผketici fiyatlarฤฑ artฤฑลŸ hฤฑzฤฑnฤฑ yรผzde 2 seviyesindeki uzun vadeli hedefe kalฤฑcฤฑ biรงimde รงekebilmek iรงin kฤฑsฤฑtlayฤฑcฤฑ para politikasฤฑ duruลŸunun sรผrdรผrรผlmesinin gerekli olduฤŸunu kaydetti. Politika adฤฑmlarฤฑnฤฑn zamanlamasฤฑna deฤŸinen Hammack, “Bekleyip daha bรผyรผk รงaplฤฑ bir rota dรผzeltmesine ihtiyaรง duyma riskini gรถze almak yerine, mรผmkรผn olduฤŸunda daha kรผรงรผk ayarlamalar yapmanฤฑn ve bunlarฤฑ nispeten hฤฑzlฤฑ gerรงekleลŸtirmenin genellikle daha doฤŸru olduฤŸunu dรผลŸรผnรผyorum” ifadelerini kullanarak temkinli ancak kararlฤฑ bir para politikasฤฑ yaklaลŸฤฑmฤฑnฤฑ savundu.

Dow Jones haftaya pozitif baลŸladฤฑ, gรผnรผ yรผkseliลŸle kapattฤฑ Borsatek

Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar aรงฤฑsฤฑndan haftanฤฑn geri kalanฤฑ, para politikasฤฑnฤฑn geleceฤŸini ลŸekillendirecek kritik verilerle dolu bir takvime sahne olacak. ร‡alฤฑลŸma ฤฐstatistikleri Bรผrosu tarafฤฑndan yayฤฑmlanacak olan eylรผl ayฤฑ Tรผketici Fiyat Endeksi (TรœFE) ve รœretici Fiyat Endeksi (รœFE) raporlarฤฑ, faiz indirim dรถngรผsรผnรผn hฤฑzฤฑna dair en belirleyici gรถsterge kabul ediliyor. Bunun yanฤฑ sฤฑra Fed’in 12 bรถlgesel merkezinden derlenen ekonomik verileri iรงeren Bej Kitap Raporu, hanehalkฤฑ harcamalarฤฑ ve istihdam piyasasฤฑndaki soฤŸumanฤฑn boyutunu ortaya koyacak.

Kurumsal tarafta ise รผรงรผncรผ รงeyrek bilanรงo sezonu resmen baลŸlฤฑyor. ABD finans sektรถrรผnรผn temel direkleri sayฤฑlan JPMorgan Chase, Wells Fargo, Bank of America ve Goldman Sachs gibi dev bankalarฤฑn kรขr rakamlarฤฑ, yรผksek faiz ortamฤฑnฤฑn kredi kalitesi ve tรผketici harcamalarฤฑ รผzerindeki etkisini netleลŸtirecek. Analistler, bankacฤฑlฤฑk kรขr marjlarฤฑ ve kredi temerrรผt karลŸฤฑlฤฑklarฤฑnฤฑn, Amerikan ekonomisinin genel saฤŸlฤฑฤŸฤฑna dair en gรผvenilir erken uyarฤฑ sinyali olacaฤŸฤฑnฤฑ deฤŸerlendiriyor. Piyasalar, jeopolitik risklerin oluลŸturduฤŸu fiyat baskฤฑlarฤฑ ile makroekonomik veriler arasฤฑndaki dengeyi izlemeyi sรผrdรผrecek.

Gรผnรผn videosu hazฤฑrlanฤฑyor.

BIST Endeksleri

EndeksSonDฤŸลŸ. (%)
BIST 3013458.74 -3.6%
BIST 5010105.86 -3.47%
BIST 10010789.22 -3.37%
BIST 50012291.66 -3.36%
BIST TUM-10035960.87 -3.25%

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 49.941549.95290.08%
EURO 55.694955.7012-0.38%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 60.498760.5341-0.04%
ร‡ฤฐN YUANI 7.50687.50950.14%
AVUSTRALYA DOLARI 35.098935.12190.08%
KANADA DOLARI 35.756935.77250.24%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS3911.75-2.73%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6287.97-2.55%
GRAM ALTIN SERBEST P.6283.83-3.37%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)79.81-4.67%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)125500.00-3.31%
HAS ALTIN GRAM (TL)6256.52-2.55%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 77389.46 -4.7146%
Ethereum 2244.42 -4.3333%
Tether USDt 1.00 -0.0548%
BNB 700.30 -6.3533%
Solana 94.80 -6.7824%
USDC 1.00 -0.0154%
XRP 1.25 -4.1814%
Dogecoin 0.08 -4.8607%
Toncoin 1.16 -5.2362%
Cardano 0.19 -5.3678%
Shiba Inu 0.00 -4.1632%
Avalanche 8.33 -6.4251%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Reklam