AK Parti milletvekillerinin imzasฤฑnฤฑ taลฤฑyan Tรผtรผn, Tรผtรผn Mamulleri ve Alkol Piyasasฤฑnฤฑn Dรผzenlenmesine Dair Kanun ile Bazฤฑ Kanunlarda Deฤiลiklik Yapฤฑlmasฤฑna Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi.
Teklife gรถre, yetki verilip verilmediฤine bakฤฑlmaksฤฑzฤฑn vergi gรผvenliฤini saฤlamak iรงin kullanฤฑlmasฤฑna zorunluluk getirilen รถzel etiket ve iลaretlerle รผrรผnlerin etiketlenmesi, iลaretlenmesi, etiketlenen veya iลaretlenen รผrรผn bilgilerinin, kurulan veri merkezine aktarฤฑlmasฤฑnฤฑ saฤlayan รrรผn ฤฐzleme Sistemi’ne (รฤฐS), fiziksel veya biliลim yoluyla mรผdahale ederek Hazine ve Maliye Bakanlฤฑฤฤฑna elektronik ortamda iletilmesi gereken belge, bilgi veya verilerin iletilmesini รถnleyenler veya bunlarฤฑn gerรงeฤe uygun olmayan ลekilde iletilmesine neden olanlara 3 yฤฑldan 8 yฤฑla kadar hapis cezasฤฑ verilecek.
Makaron, yaprak sigara kaฤฤฑdฤฑ ve sigara filtresi รผretmek isteyenler iรงin yฤฑllฤฑk 2 milyar adet รผretim kapasitesine sahip tesis kurma zorunluluฤu getirilecek. Aynฤฑ markadan olmak ลartฤฑyla sigaranฤฑn ithalatฤฑnda aranan yurt iรงi รผretim ลartฤฑ, makaron, yaprak sigara kaฤฤฑdฤฑ ve sigara filtresi ithalatฤฑnda da aranacak.
Makaron ve sigara รผretim tesislerinde, Tarฤฑm ve Orman Bakanlฤฑฤฤฑna bildirimde bulunmadan, vergi gรผvenliฤini saฤlamak amacฤฑyla kullanฤฑlmasฤฑ zorunluluฤu getirilen รถzel etiket ve iลaretlerle รผrรผnlerini etiketlemeden veya iลaretlemeden makine รงalฤฑลma testleri, รผrรผn denemeleri veya deneme รผretimi yapanlara, 10 bin liradan az olmamak รผzere รผretilen her bir adet baลฤฑna 1 lira idari para cezasฤฑ verilecek.
Makaron ve sigara รผretim tesislerinde, makine รงalฤฑลma testleri, รผrรผn denemeleri veya deneme รผretimi kapsamฤฑnda รผretilen makaron ve sigaralarฤฑ sรผresi iรงinde imha etmeyenlere, 10 bin liradan az olmamak รผzere, รผretilen her bir adet baลฤฑna 1 lira para cezasฤฑ uygulanacak.
รฤฐS’e usulsรผz mรผdahale edenler, Kaรงakรงฤฑlฤฑkla Mรผcadele Kanunu ile ฤฐspirto ve ฤฐspirtolu ฤฐรงkiler ฤฐnhisarฤฑ Kanunu’nda yer verilen aykฤฑrฤฑ fiillerinden dolayฤฑ kesinleลmiล mahkumiyet kararฤฑ olanlara, bu kanun kapsamฤฑnda yรผrรผtรผlen faaliyetlere iliลkin hiรงbir belge verilmeyecek, verilmiล olanlar Tarฤฑm ve Orman Bakanlฤฑฤฤฑnca iptal edilecek. รฤฐS’e usulsรผz mรผdahale edenler ile Kaรงakรงฤฑlฤฑkla Mรผcadele Kanunu’na aykฤฑrฤฑ fiilleri iลlediฤi tespit edilenlere bu kanun kapsamฤฑnda yรผrรผtรผlen faaliyetlere iliลkin verilen belgeler, kovuลturmaya yer olmadฤฑฤฤฑna dair karar veya mahkeme kararฤฑ kesinleลinceye kadar askฤฑya alฤฑnacak ve bu sรผre iรงinde sรถz konusu tesis veya iล yeri iรงin baลka bir gerรงek veya tรผzel kiลiye belge verilmeyecek.
Tรผtรผn, tรผtรผn mamulleri ve alkollรผ iรงecekler piyasasฤฑnda รผreticilerden 50 milyon liraya kadar teminat alฤฑnacak.
Bu kapsamda izin, uygunluk ve yetki belgesine tabi faaliyetlerde bulunanlardan, belirtilen teminatฤฑ vermeyenlerin faaliyete iliลkin belgeleri teminat verilinceye kadar askฤฑya alฤฑnacak. Bu sรผre iรงinde sรถz konusu tesis iรงin baลka bir gerรงek veya tรผzel kiลiye de izin, uygunluk ve yetki belgesi verilmeyecek. Bu รงerรงevede alฤฑnan teminatlarฤฑn paraya รงevrilmesi halinde paraya รงevrilen tutar, alacaklฤฑ idareler arasฤฑnda garameten taksim edilecek.
Tรผtรผn, tรผtรผn mamulleri, makaron, yaprak sigara kaฤฤฑdฤฑ, sigara filtresi, alkol ve alkollรผ iรงkilerin รผretim ve ithalat faaliyetleri ile tรผtรผn ticareti yetki belgesi kapsamฤฑndaki faaliyetlere iliลkin izin, uygunluk ve yetki belgesi baลvurusu, tadili veya sรผre uzatฤฑmฤฑna iliลkin taleplerin yerine getirilmesi iรงin sรผresinde รถdenmeyen idari para cezasฤฑ borcu, vadesi geรงmiล prim ve idari para cezasฤฑ borcu ile vergi dairelerine vadesi geรงmiล borcun bulunmamasฤฑ ลartฤฑ getirilecek.
Kullanฤฑlma zorunluluฤu getirilen รถzel etiketi veya iลareti olmayan รถzel tรผketim vergisine tabi makaron tespitlerinde, sรถz konusu รผrรผnleri belirli sayฤฑda bulunduran, รผreten veya ithal edenler de cezalฤฑ tarhiyattan mรผteselsilen sorumlu tutulacak.
Tarฤฑm ve Orman Bakanlฤฑฤฤฑndan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tรผtรผn ticareti yapanlara 2 yฤฑldan 5 yฤฑla kadar hapis cezasฤฑ verilecek.
Sinyal alฤฑnamayan cihazlar 1 yฤฑl sonra pasife alฤฑnacak
7 yฤฑl olan elektronik haberleลme ลebekelerinden hizmet almayan cihazlarฤฑn elektronik kimlik bilgilerinin pasife alฤฑnma sรผresi 1 yฤฑla dรผลรผrรผlecek. Bu kapsamda son sinyal alฤฑnmasฤฑndan itibaren kesintisiz 1 yฤฑl boyunca sinyal alฤฑnamayan cep telefonlarฤฑnฤฑn IMEI’leri, Bilgi Teknolojileri ve ฤฐletiลim Kurumu (BTK) tarafฤฑndan pasife alฤฑnacak.
Bu suretle elektronik kimlik bilgileri kayฤฑtlฤฑ olmaktan รงฤฑkarฤฑlan cihazlar, son kullanฤฑcฤฑlarฤฑna ait bir hatla kullanฤฑldฤฑฤฤฑnda, bu cihazlarฤฑn elektronik kimlik bilgileri baลka bir iลleme gerek kalmaksฤฑzฤฑn tekrar kayฤฑtlฤฑ hale getirilecek.
Elektronik kimlik bilgileri bu suretle tekrar kayฤฑtlฤฑ hale getirilemeyen cihazlar iรงin BTK’nin dรผzenlemeleri kapsamฤฑnda baลvuru yapฤฑlmasฤฑ gerekecek.
Teklifin, makaron, yaprak sigara kaฤฤฑdฤฑ ve sigara filtresi รผretmek isteyenler iรงin yฤฑllฤฑk 2 milyar adet รผretim kapasitesine sahip tesis kurma zorunluluฤu ile Tarฤฑm ve Orman Bakanlฤฑฤฤฑndan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tรผtรผn ticareti yapanlara 2 yฤฑldan 5 yฤฑla kadar hapis cezasฤฑnฤฑ dรผzenleyen maddesi kanunun yayฤฑm tarihinde, diฤer maddeleri ise 1 Ocak 2024’te yรผrรผrlรผฤe girecek.







