รoฤunlukla temel gerรงeklerden kopuk, piyasanฤฑn boลluklarฤฑnฤฑ kullanarak gerรงekleลtirilen iลlemlerle borsa seanslarฤฑnฤฑn korku filmi senaryosuna dรถnรผลtรผฤรผ bir dรถnemi geride bฤฑraktฤฑk. Tรผm uyarฤฑlarฤฑn eleลtiri bombardฤฑmanฤฑna tutulduฤu bu dรถnem neredeyse borsadaki devamlฤฑlฤฑk mekanizmasฤฑnฤฑn tehdit altฤฑnda girdiฤi bir dรถnem olmaya baลlamฤฑลtฤฑ ki kurumlar en sonunda mรผdahaleyi gerรงekleลtirerek piyasanฤฑn kendi dinamiklerine dรถnmesini saฤladฤฑ.
Borsa iรงin yeni macera: Bilanรงolar
Dรผnya’nฤฑn haberine gรถre ลimdi Borsa ฤฐstanbulโu yeni bir macera bekliyor. Yeniden yรผkseliลe geรงen borsada bankalar da รงoฤu bankacฤฑlฤฑk dฤฑลฤฑ hisseler de reel gerรงeklikleriyle hareket ediyor. Bunun altฤฑnda yatan en รถnemli dinamik ise yaklaลan รผรงรผncรผ รงeyrek bilanรงolarฤฑ.
Yarฤฑyฤฑl ve yฤฑlsonu bilanรงolarฤฑ hem baฤฤฑmsฤฑz denetimden geรงiyor olmasฤฑ hem de ana bilanรงo dรถnemleri olmasฤฑ nedeniyle analistlerin daha fazla รผzerine odaklandฤฑฤฤฑ bilanรงo dรถnemleri oluyor. Hatta buna yeni yฤฑlฤฑn ilk bilanรงo verileri olmasฤฑ nedeniyle ilk รงeyrek verilerini de ekleyebiliriz. Yerli ve yabancฤฑ birรงok aracฤฑ kurumun araลtฤฑrma departmanฤฑnฤฑn bu dรถnemlerde daha ince eleyen sฤฑk dokuyan tahminler ve analizler yaptฤฑฤฤฑnฤฑ gรถrebiliyoruz. Yฤฑlฤฑn รผรงรผncรผ รงeyreฤi ise bu aรงฤฑdan biraz sahipsiz kalmฤฑล bir bilanรงo dรถnemi olarak kabul edilebilir.
รte yandan รผรงรผncรผ รงeyrek aslฤฑnda borsanฤฑn geleneksel olarak gerรงekleลtirdiฤi yฤฑlsonu rallisinin temelini oluลturan bir dรถnem de aynฤฑ zamanda. Yani yฤฑlsonu bilanรงolarฤฑna iliลkin beklentiler bu dรถnemde ortaya konuluyor ve รผรงรผncรผ รงeyrek bilanรงolarฤฑ da aslฤฑnda bu beklentilerde bir bozulma olup olmadฤฑฤฤฑnฤฑ gรถstermesi aรงฤฑsฤฑndan kritik veriler ortaya koyuyor. Bu beklentilerle birlikte genellikle eylรผl sonu-ekim ortasฤฑ arasฤฑnda satฤฑn alฤฑnmaya baลlanan beklentiler bazฤฑ hisselerde yeni yฤฑlฤฑn ocak ayฤฑna, bazฤฑ hisselerde ise yฤฑlsonu bilanรงolarฤฑnฤฑn aรงฤฑklandฤฑฤฤฑ ลubat ayฤฑ sonuna kadar devam ediyor. Yani tahminler gerรงekleลip gerรงekler satฤฑlmaya baลlanฤฑyor. ฤฐลte bu nedenle ekim-ลubat dรถnemi borsadaki en hareketli aylardan biri olarak kabul ediliyor.
Geleneksel yฤฑlsonu rallisi olur mu? Geรงmiล endeks verilerine bakฤฑldฤฑฤฤฑnda son 10 yฤฑlฤฑn sekizinde Borsa ฤฐstanbulโda ekim-ocak dรถnemi yรผkseliล dรถnemi olmuล. Bu dรถnemlerin bazฤฑlarฤฑnda yรผkseliล 2021โde olduฤu gibi yรผzde 70โi aลmฤฑล, bazฤฑlarฤฑnda ise 2018โde olduฤu gibi maksimum yรผzde 6โlarda kalmฤฑล. 2013 ve 2015 ise endeksin yฤฑlsonu rallisini yapmadฤฑฤฤฑ yฤฑllar olmuล. Fakat ortalamalara bakฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ bu on yฤฑlฤฑn sekizinde ortalama yรผkseliล yรผzde 27’yi bulmuล. Bu yฤฑl da bir yฤฑlsonu rallisi olacak mฤฑ sorusunun cevabฤฑ รงok fazla deฤiลkene baฤlฤฑ. รncelikle paranฤฑn tรผm dรผnyada bol olduฤu bir dรถnemden geรงtik. Pandemi dรถneminde para musluklarฤฑnฤฑn sonuna kadar aรงฤฑldฤฑฤฤฑ bir sรผreรง, ลirketler aรงฤฑsฤฑndan dolarฤฑn ucuz, kredi bulmanฤฑn kolay olduฤu ve รผstelik รงok dรผลรผk maliyetlerle yapฤฑlabildiฤi bir dรถnemi iลaret ediyor. Dolayฤฑsฤฑyla ลirketler aรงฤฑsฤฑndan her ลey รงok daha kolaydฤฑ. Fakat bu fazla para, pandemi ve (Ukrayna-Rusya) savaล koลullarฤฑ nedeniyle daha az malla karลฤฑlaลฤฑnca bรผtรผn dรผnyada enflasyon tehdidi yaratmaya baลladฤฑ. Bu nedenle dolarฤฑn sahibi olan ABD tรผm dolarlarฤฑ anavatanฤฑna geri รงaฤฤฑrmaya karar verdi. Bunu da faizleri agresif ลekilde yรผkselterek yapmaya baลladฤฑ. Daha gรผรงlรผ dolar ise aslฤฑnda kimse iรงin iyi bir senaryo deฤildi. Yani geรงmiล yฤฑllardan รงok farklฤฑ bir uluslararasฤฑ piyasa yapฤฑsฤฑyla karลฤฑ karลฤฑyayฤฑz. Yani geleneksel yฤฑlsonu rallisinin karลฤฑsฤฑndaki en belirgin tehdit olarak dolar duruyor.
Yabancฤฑlarฤฑn รงฤฑkฤฑลฤฑ avantaj mฤฑ dezavantaj mฤฑ? ฤฐkinci รถnemli sorun ise 2020 yฤฑlฤฑnฤฑn ocak ayฤฑna kadar Borsa ฤฐstanbulโun yarฤฑsฤฑndan fazlasฤฑnฤฑn yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn kontrolรผnde olduฤu bir piyasa yapฤฑsฤฑ vardฤฑ. Yani 2012โden 2020โye kadar yabancฤฑlarฤฑn BฤฐSTโin takas toplamฤฑndaki payฤฑ yรผzde 60โlar seviyesinde seyrediyordu. Dolayฤฑsฤฑyla bir ralliyi tetikleyip sรผrรผkleyebilecek bir sermaye akฤฑลฤฑ sรถz konusuydu. Fakat bu yabancฤฑ paylarฤฑnฤฑn yarฤฑsฤฑ รผlkeyi terk etmiล durumda. Son verilere gรถre Borsa ฤฐstanbulโdaki yabancฤฑ payฤฑ yรผzde 31,92 ile tarihinin en dรผลรผk seviyesinde. Aslฤฑnda iลin bu kฤฑsmฤฑnฤฑn bir dezavantaj mฤฑ yoksa avantaj mฤฑ olduฤu kฤฑsmฤฑ biraz da tartฤฑลฤฑlabilecek bir nokta. Eฤer dolarฤฑn anavatanฤฑna kaรงtฤฑฤฤฑ bugรผnkรผ gibi bir dรถnemde eฤer Borsa ฤฐstanbulโdaki yabancฤฑ payฤฑ yรผzde 60โlar seviyesinde olsaydฤฑ, Borsa ฤฐstanbul hala bugรผnkรผ seviyelerinde kalabilir miydi? ฤฐลte burasฤฑ kritik bir nokta. รรผnkรผ yรผzde 70 oranฤฑnda yerli yatฤฑrฤฑmcฤฑnฤฑn kontrolรผnde olan bir borsa, elbette yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn reel olarak para kazanma derdini gรถz ardฤฑ etmeden, โKaรงan yabancฤฑ fonlarฤฑn yaratabileceฤi yฤฑkฤฑcฤฑ etkiyi de sฤฑnฤฑrlandฤฑrฤฑyorโ ลeklinde dรผลรผnรผlebilir. Ki yฤฑlbaลฤฑndan bu yana BฤฐST-100 endeksi tรผm dรผnyada kazandฤฑran dรถrt borsadan biri ve nominal getiride de (yerel para birimleri รผzerinden) zirvede. BฤฐST-100โe en yakฤฑn borsa Brezilya borsasฤฑ. Endonezya ve Suudi Arabistan borsalarฤฑ pozitif getiri saฤlayabilmiล diฤer borsalar. Rusya, Polonya, Yunanistan, ABD Nasdaq, รin, Kore, Tayvan borsalarฤฑnda kayฤฑplar yรผzde 25-50 arasฤฑnda deฤiลiyor. Fakat elbette BฤฐST-100โรผn bu pozitif ayrฤฑลmasฤฑ dolar bazฤฑnda hala 2000 yฤฑlฤฑ seviyelerinde olduฤumuz gerรงeฤini deฤiลtirmiyor.
Yani uzun lafฤฑn kฤฑsasฤฑ bu iki soru iลareti aslฤฑnda yฤฑlsonu rallisinin yeniden yaลanฤฑp yaลanmayacaฤฤฑ konusunda รถnemli soru iลaretleri.
Hisse bazlฤฑ hareketler baลladฤฑ Fakat endeksin hareketinden baฤฤฑmsฤฑz olarak hisse bazฤฑnda beklentilerin รงoktan satฤฑn alฤฑnmaya baลladฤฑฤฤฑ da bir gerรงek. Yani eฤer Borsa ฤฐstanbulโda genel bir รงรถkรผล yaลanmazsa ve endekste bir yatay seyir bile olursa bilanรงo bazlฤฑ rallilerin yaลanma olasฤฑlฤฑฤฤฑ hala devam ediyor gibi gรถrรผnรผyor. ฤฐลte bu aรงฤฑdan genel bir ralli รงฤฑpasฤฑ bulamayan borsanฤฑn aksine bilanรงo beklentisi รงฤฑpasฤฑ hisse bazlฤฑ hareketlerin รถnรผnรผ aรงabilir. Biz de tahmin verisi sฤฑkฤฑntฤฑsฤฑ yaลanan รผรงรผncรผ รงeyrek bilanรงo dรถnemi iรงin dรถnemsel bir veriyi baz alarak analiz yapmaya รงalฤฑลtฤฑk. Geleneksel olarak รผรงรผncรผ รงeyrek bilanรงo dรถneminde yฤฑlฤฑn en yรผksek ciro dilimini gerรงekleลtiren ลirketleri tespit etmeye gayret ettik. Elbette ลaลฤฑrtฤฑcฤฑ olmayan sonuรง, turizm ลirketlerin bu dรถnemde aฤฤฑrlฤฑklฤฑ olarak zirvede yer almasฤฑ. Haziran- Eylรผl dรถneminin turizm cirolarฤฑ aรงฤฑsฤฑndan en รถnemli dรถnem olduฤu รงok da olaฤandฤฑลฤฑ bir bilgi deฤil. Bu yฤฑlฤฑn turizm dรถnemi de aslฤฑnda cirolarฤฑn, fiyatlama davranฤฑลlarฤฑnฤฑn hem yรผkselen dolar hem de yรผkselen enflasyon nedeniyle geรงmiล yฤฑllardan รงok daha yรผksek olacaฤฤฑ sonuรงlarฤฑ ortaya koyabilir. En azฤฑndan analistler bรถyle dรผลรผnรผyor.
Tahtasฤฑ sฤฑฤ hisselere dikkat!
Analizi gerรงekleลtirirken BIST-100 veya BIST- 100 dฤฑลฤฑ ลirketler ayrฤฑmฤฑna gitmeden dรถnemsel olarak satฤฑลlarฤฑnฤฑn en bรผyรผk dilimini haziran eylรผl dรถneminde elde eden tรผm ลirketleri belirlemeye รงalฤฑลtฤฑk. Bu nedenle listede รงoฤunlukla spekรผlatif olarak kabul edilen, yani tahtasฤฑ, iลlem hacmi sฤฑฤ olan ลirketler de yer aldฤฑ. Buna karลฤฑlฤฑk BIST-50 hatta BIST-30 ลirketleri arasฤฑnda yer alan hisseler de listede yer alฤฑyor. Bu noktada her yatฤฑrฤฑmcฤฑnฤฑn biraz da kendi analizini yapmasฤฑ gerekiyor. รncelikle bakฤฑlmasฤฑ gereken bu ลirketlere iliลkin รผรงรผncรผ รงeyrek bilanรงo beklentileri satฤฑn alฤฑnmฤฑล mฤฑ ya da ne kadar satฤฑn alฤฑnmฤฑล. Bazฤฑ hisse senetlerinde bilanรงo bazlฤฑ hareketin eylรผl ayฤฑndan itibaren satฤฑn alฤฑnmaya baลlandฤฑฤฤฑ gรถrรผlรผyor. Buna karลฤฑlฤฑk henรผz bir bilanรงo hareketi baลlatmamฤฑล ลirketler de bulunuyor. ฤฐkinci รถnemli nokta listede yer alan ลirketlerin tahtalarฤฑ likit mi deฤil mi? Likit olmayan tahtalarda alฤฑm konusu belki รงok zor olmasa da รถrneฤin beklenti gerรงekleลtikten sonra satฤฑล konusunda sฤฑkฤฑntฤฑlar yaลanabileceฤi dรผลรผnรผlรผyor. Bu nedenle satamayacaฤฤฑnฤฑz bir hissede sฤฑrf beklenti iyi diye alฤฑm yapmak pek de beklendiฤi gibi bir sonuรง doฤurmayabilir. รรงรผncรผ kritik nokta ise bu analizin sadece ciro beklentileri รผzerinden olduฤunu unutmamak. Yani eฤer cirodaki artฤฑล karlฤฑlฤฑkta da istenen tรผrde bir sonuรง doฤurmuyorsa bu beklentinin hisse fiyatฤฑna yansฤฑmama olasฤฑlฤฑฤฤฑ bulunuyor. Fakat eฤer ลirket bir yatฤฑrฤฑm sรผrecinden geรงiyorsa yani bir bรผyรผme hissesi gรถrรผntรผsรผ veriyorsa bu durumda karlฤฑlฤฑktan baฤฤฑmsฤฑz olarak hisse fiyatlarฤฑnฤฑn bรผyรผmeye odaklฤฑ bir hareket gerรงekleลtirme olasฤฑlฤฑฤฤฑ da bulunuyor.








