Hazine ve Maliye Bakanฤฑ Nureddin Nebati, enflasyon sadece Tรผrkiye’nin problemi olmadฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyleyerek ลรถyle konuลtu, “Tรผm dรผnyanฤฑn problemi. ABD’de enflasyon sรผrekli tartฤฑลฤฑlฤฑr halde. Kรผresel emtia fiyatlarฤฑndaki yรผkseliล gรถsteriliyor bu artฤฑลฤฑn sebebi olarak. Salgฤฑnda iล yerleri kapandฤฑ, รผretim durdu, saฤlฤฑk sistemleri birรงok yerde adeta รงรถktรผ. ฤฐnsanlarฤฑn bir yฤฑl sonrasฤฑna iliลkin รถn gรถrรผleri kayboldu. Mayฤฑs ayฤฑndan itibaren Tรผrkiye’nin ve dรผnyanฤฑn normalleลeceฤini รถngรถrรผyorduk. 21 ลubat’ta savaล baลladฤฑ. 3 gรผn sรผrecek denilen savaล bugรผn Avrupa’yฤฑ kuลatmฤฑล durumda”.
Bakan Nebati’nin aรงฤฑklamalarฤฑndan รถne รงฤฑkan diฤer baลlฤฑklar ลรถyle:
“Sert frene basmadan dรผลรผrรผyoruz”
Enflasyonun en bรผyรผk sebeplerinden biri kurdaki artฤฑล. Enflasyonda sert frene basmฤฑyoruz, รถnce artฤฑล hฤฑzฤฑnฤฑn azalmasฤฑ lazฤฑm ki ลuan bu noktalara geldik. Aralฤฑk ayฤฑnda baz etkisiyle enflasyondaki dรผลรผลรผ gรถreceฤiz. Son birkaรง aydฤฑr enflasyonun artฤฑล hฤฑzฤฑnda bir dรผลรผล var. Dรผnyadaki fiyatlarฤฑn da gevลemesiyle, enflasyonda sert frene basmadan, insanlarฤฑ iลsiz bฤฑrakmadan kademeli ลekilde azaldฤฑฤฤฑnฤฑ gรถreceฤiz. Gฤฑdadaki enflasyonda bir oynama toplumun birรงok kesimini etkiliyor. Gฤฑda enflasyonunu herkes hissediyor. Enflasyonunun etkilendiฤi grup รถzellikle dar gelirliler. Cumhurbaลkanฤฑmฤฑzฤฑn ลรถyle bir duruลu var: Dar gelirliler ve sabit gelirliler รถzellikle her tรผrlรผ zorluktan en az etkilenecek ลekilde yapฤฑlanฤฑyoruz.
“Fฤฑrsatรงฤฑlarla ilgili denetim arttฤฑ”
Bu konuda รงok iddialฤฑ bir ลey sรถyleyeyim. Geรงen yฤฑl Hazine ve Maliye Bakanlฤฑฤฤฑ’nฤฑ sahaya indirmeyin demiลtik. Geรงen yฤฑl sadece yapฤฑlan denetim sayฤฑsฤฑ 120 bin. Bu yฤฑl bugรผn itibarฤฑyla 550 bin. Yฤฑl sonuna kadar da 1 milyon hedef koymuลuz. Bu iลlerde azami faydanฤฑn รผzerinde kar elde etmek isteyenler olabilir. Burada vatandaลlarฤฑmฤฑzฤฑn zarar gรถrmesini engellemeye รงalฤฑลฤฑyoruz. Kamunun gรผcรผnรผ gรถstermek istiyoruz.
“Esnafa desteklerimiz devam edecek”
Esnaf iรงin bir paket รผzerinde รงalฤฑลฤฑyoruz. Teknik รงalฤฑลmalarฤฑmฤฑzฤฑ yapฤฑyoruz. Kabine’de konuลulacak detaylarฤฑ. Sicil affฤฑnฤฑn getirilmiล olmasฤฑ yeterli deฤildir. Banka gayrฤฑ resmi olarak oradaki affฤฑ gรถrmemesi gerekirken gรถrรผyor ve ona gรถre hareket ediyor. Bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผnรผn de Meclis รผzerinden alฤฑnan kararฤฑ uygulanma zorunluluฤu olacak.







