Almanya Baลbakanฤฑ Olaf Scholz, Kovid-19 salgฤฑnฤฑ nedeniyle video konferans yรถntemiyle yaptฤฑฤฤฑ basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda, tรผketiciler iรงin Rusya-Ukrayna savaลฤฑ sonrasฤฑ artan doฤal gaz fiyatlarฤฑnฤฑn dรผลmesi gerektiฤini sรถyledi.
“Alman hรผkรผmeti fiyatlarฤฑ dรผลรผrmek iรงin her ลeyi yapacak” diyen Scholz, tรผketicileri ve ลirketleri yรผksek enerji maliyetlerinden korumak iรงin 200 milyar avro deฤerinde fon oluลturulacaฤฤฑnฤฑ bildirdi.
Alman hรผkรผmetinin tรผketicilere gaz vergisi uygulama planlarฤฑndan vazgeรงeceฤini ve artan faturalarฤฑ frenlemek iรงin bir gaz fiyatฤฑ รผst sฤฑnฤฑrฤฑ getireceฤini belirten Scholz, Almanlara enerji konusunda bu yardฤฑm รถnlemlerinin 2024’รผn mart veya nisan aylarฤฑna kadar yรผrรผrlรผkte kalacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Gaz vergisine artฤฑk ihtiyaรง kalmadฤฑฤฤฑnฤฑ ve oluลturulacak 200 milyar avroluk fon ile ลirketleri destekleme imkanฤฑna sahip olacaklarฤฑnฤฑ aktaran Scholz, uzmanlardan oluลan kurulun, enerjide tavan fiyatla ilgili ayrฤฑntฤฑlar รผzerinde รงalฤฑลacaฤฤฑnฤฑ da kaydetti.
“Gaz fiyatฤฑna รผst sฤฑnฤฑr getirilmesi gaz tasarrufunu teลvik etmeli”
Ekonomi ve ฤฐklimi Koruma Bakanฤฑ Robert Habeck de enerji krizinin bir ekonomik ve sosyal krize dรถnรผลme tehdidi oluลturduฤunu sรถyledi.
Habeck, “Gaz fiyatฤฑna รผst sฤฑnฤฑr getirilmesi gaz tasarrufunu teลvik etmeli.” dedi.
“Bir enerji savaลฤฑ iรงindeyiz”
Maliye Bakanฤฑ Christian Lindner ise Rusya tarafฤฑndan durdurulan gaz kaynaklarฤฑna deฤinerek, “Bir enerji savaลฤฑ iรงindeyiz.” ifadesini kullandฤฑ.
Lindner, gerektiฤinde Almanya’nฤฑn ekonomik gรผcรผnรผ seferber edeceฤini belirterek, bugรผn aรงฤฑklanan รถnlemlerin รผlkede enflasyonu kรถrรผklememesi gerektiฤini sรถyledi.
Ekonomik ฤฐstikrar Fonu
Almanya’nฤฑn 16 federal eyaletinin baลbakanlarฤฑ, 28 Eylรผl’de elektrik ve gaz fiyatlarฤฑnฤฑn hฤฑzla yรผkselmesiyle hรผkรผmete bir enerji fiyat tavanฤฑ getirmesi รงaฤrฤฑsฤฑnda bulunmuลtu.
Scholz, Habeck ve Lindner, bu hafta gaz fiyatฤฑ รผst sฤฑnฤฑrฤฑnฤฑn tasarฤฑmฤฑ รผzerinde mรผzakere ediyorlardฤฑ.
Gaz fiyatฤฑ รผst sฤฑnฤฑrฤฑ, ek bรผtรงe yapฤฑlmadan Kovid-19 salgฤฑnฤฑ sฤฑrasฤฑnda ลirketlere yardฤฑmcฤฑ olmak iรงin kurulan Ekonomik ฤฐstikrar Fonu (WSF) aracฤฑlฤฑฤฤฑyla finanse edilecek.
Scholz’un 200 milyar avroluk fon duyurusunun, Almanya’da aฤustosta yรผzde 7,9 olan enflasyonun eylรผlde yรผzde 10’a รงฤฑkarak 71 yฤฑlฤฑn zirvesine ulaลmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan gelmesi dikkati รงekti.
Bu arada, Alman hรผkรผmeti, daha รถnce, zor durumda olan enerji tedarikรงilerini desteklemek iรงin ekim ayฤฑndan itibaren artan enerji maliyetlerinin bir kฤฑsmฤฑnฤฑ tรผketicilere aktarmayฤฑ planlฤฑyordu.
Enerji krizi
Almanya, Moskova’nฤฑn Kuzey Akฤฑm 1 doฤal gaz boru hattฤฑ รผzerinden gaz akฤฑลฤฑnฤฑ durdurma kararฤฑnฤฑn tetiklediฤi sarmal bir enerji kriziyle karลฤฑ karลฤฑya.
Alman hรผkรผmeti, Avrupa’yฤฑ saran enerji krizi sรผrecinde arzฤฑ gรผvence altฤฑna almak iรงin Finlandiya’nฤฑn kamu ลirketi Fortum’un รงoฤunluk hissesine sahip olduฤu enerji ลirketi Uniper’i 19 Eylรผlโde kamulaลtฤฑrmฤฑลtฤฑ.
รte yandan, Almanya enerji piyasasฤฑ dรผzenleyici kurumu (Bundesnetzagentur-BNetzA), ani sฤฑcaklฤฑk deฤiลimiyle hanelerin ve ลirketlerin geรงen hafta รงok fazla gaz kullandฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek, bu son doฤal gaz tรผketiminin sรผrdรผrรผlebilir kalamayacak kadar yรผksek olduฤu uyarฤฑsฤฑnda bulunmuลtu.







