ABD Ticaret Bakanlฤฑฤฤฑ‘nฤฑn verilerine gรถre konut baลlangฤฑรงlarฤฑ geรงen ay yรผzde 12,2 artarak 1,58 milyon oldu.
Beklenti yรผzde 0,3 artฤฑลtฤฑ. รnceki ayฤฑn verisi de yรผzde 9,6 dรผลรผลten yรผzde 10,9’a revize edildi.
Gelecek aylardaki konut baลlangฤฑรงlarฤฑ iรงin ipucu saฤlayan inลaat izinleri de yรผzde 10 dรผลerek 1,52 milyonla Haziran 2020’den beri en dรผลรผk seviyeye geriledi. Beklenti yรผzde 4,8 dรผลรผลtรผ.
Bu gerileme, yรผkselen konut kredisi faizleri ve yรผksek fiyatlarฤฑn inลaat sektรถrรผ รผzerinde baskฤฑya neden olduฤu sinyali veriyor. ABD’de geรงen hafta 30 yฤฑl vadeli mortgage iรงin ortalama faiz oranฤฑ 2008 krizinden bu yana ilk kez yรผzde 6’nฤฑn รผzerine รงฤฑkmฤฑลtฤฑ.
Borรงlanma maliyetleri de Fed’in enflasyonu dizginleme รงabasฤฑyla artmaya devam ediyor. Fed’in yarฤฑnki toplantฤฑda da 75 baz puanlฤฑk faiz artฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑ sรผrdรผrmesi bekleniyor.







