Hollanda‘da ev sahiplerine kira sฤฑnฤฑrlamasฤฑ getirilecek. Toplu Konut ve Mekansal Planlama Bakanฤฑ Hugo de Jonge’un yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamaya gรถre, yeni dรผzenleme ile aylฤฑk 1250 euroya kadar kiralar, “arz-talep oyunundan” korunacak.
Yeni plana gรถre, kirasฤฑ 763 euroya kadar olan ve belediyeler tarafฤฑndan alt gelir gruplarฤฑna kiralanan sosyal konutlar gibi, serbest piyasadaki evler iรงin de puanlama sistemi getirlecek.
BBC Tรผrkรงe’nin haberine gรถre evlerin bรผyรผklรผฤรผ, oda sayฤฑsฤฑ gibi belirli รถzelliklere gรถre puanlama yapฤฑlacak ve sosyal konutlar haricinde serbest piyasada kiralanan evler iรงin en puanฤฑna gรถre en fazla 1000 ile 1250 euro arasฤฑnda bir kira bedeli saptanacak.
Bakan de Jonge’a gรถre, bu sistemler kiralฤฑk mรผlklerin yaklaลฤฑk yรผzde 90’ฤฑ korunacak ve ev sahiplerinin artฤฑk kendi istediฤi doฤrultuda kira miktarฤฑnฤฑ belirlemesine izin verilmeyecek.
‘Sert ama gerekli mรผdahale’
Hollandalฤฑ bakan bunun “sert ama gerekli bir mรผdahale” olduฤunu dรผลรผnรผyor. รรผnkรผ de Jonge’a gรถre, konut sฤฑkฤฑntฤฑsฤฑ nedeniyle kiracฤฑlar รงok fazla suistimal ediliyor. Bu da insanlarฤฑn geรงimini etkiliyor.
Hรผkรผmet, รถnรผmรผzdeki aylarda bu konuda meclise bir bir yasal dรผzenleme sunacak. Yeni dรผzenleme kapsamฤฑnda belediyeler, belirli kent ya da bรถlgelerde kiralฤฑk konutlar iรงin koลullar koyabilecek.
Ev sahiplerinin puanlama sistemine uyup uymadฤฑฤฤฑ ya da evini fahiล fiyattan kiralayฤฑp kiralamadฤฑฤฤฑ belediyeler tarafฤฑndan denetlenecek.
Bakan Hugo de Jonge, รถฤretmen, hemลire, polis memuru gibi orta gelirli kiลilere yรถnelik bir “uygun fiyatlฤฑ konut planฤฑ” da aรงฤฑkladฤฑ. Plana gรถre, orta gelir gruplarฤฑnฤฑn ev bulmasฤฑ daha kolay hale getirilecek. Beledieyeler, bu kesimlere ev tahsis edecek.
Yeni plan kapsamฤฑnda dรผลรผk gelir gruplarฤฑnฤฑn, yรผksek kira maliyetleri karลฤฑsฤฑnda ezdirilmemesi de amaรงlanฤฑyor. Plana gรถre, dรผลรผk gelirli kiลiler iรงin kira artฤฑลฤฑ sฤฑnฤฑrlanacak, gelirlerine uygun birer sosyal konut tahsis edilecek. Dรผลรผk gelirlilere yรถnelik kira yardฤฑmฤฑ da kolaylaลtฤฑrฤฑlacak.
Genรงlerin konut yardฤฑmฤฑ alma yaลฤฑ da 23’ten 21’e indirilecek.
Hollanda hรผkรผmeti, dรผลรผk ve orta gelir gruplarฤฑ iรงin daha fazla konut inลa edeceฤini aรงฤฑklamฤฑลtฤฑ. 2030 yฤฑlฤฑna kadar tamamlanmasฤฑ beklenen 900 bin konutun 350 bini orta gelir gruplarฤฑna tahsis edilecek. 250 bin konut da sosyal kiralฤฑk ev olarak kullanฤฑlacak.
Hak รถrgรผtleri memnun
Hollanda’da kiracฤฑ haklarฤฑnฤฑ savunan รถrgรผtlere gรถre, hรผkรผmetin yรผksek ev kiralarฤฑna mรผdahalesi รงok gerekli bir adฤฑm.
Hollanda Ulusal Kiracฤฑlar Derneฤi’nden kamu yayฤฑncฤฑsฤฑ NOS’a yapฤฑlan aรงฤฑklamada, dรผzenleme ile bir evin kalitesiyle hiรง ilgisi olmayan fahiล fiyatlara karลฤฑ daha fazla kiracฤฑnฤฑn korunacaฤฤฑnฤฑ vurgulandฤฑ.
>>TIKLA: Bu ay kira artฤฑล oranฤฑ ne oldu







