Almanya‘da martta bu ay iรงin eksi 15,7 puan olarak รถlรงรผlen Tรผketici Gรผven Endeksi, Rusya-Ukrayna savaลฤฑ ve yรผksek enflasyonun etkisiyle mayฤฑs ayฤฑ iรงin 10,8 puan azalarak eksi 26,5 puana geriledi.
Merkezi Almanya’da bulunan pazar araลtฤฑrma ลirketi GfK, gelecek aya iliลkin Tรผketici Gรผven Endeksi sonuรงlarฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ.
Buna gรถre, martta bu ay iรงin eksi 15,7 puan olarak รถlรงรผlen Tรผketici Gรผven Endeksi, mayฤฑs ayฤฑ iรงin 10,8 puanlฤฑk azalฤฑลla eksi 26,5 puana dรผลtรผ.
Endeksin Kovid-19 salgฤฑnฤฑnฤฑn ilk aylarฤฑnda (2020 baharฤฑ) kayฤฑtlara geรงen rekor dรผลรผk seviyenin oldukรงa altฤฑnda yeni bir tarihi dรผลรผk seviyeye gerilemesi dikkati รงekti.
GfK aรงฤฑklamasฤฑnda, tรผketici gรผveninin 2 aydฤฑr art arda dรผลรผล eฤilimini sรผrdรผrdรผฤรผ belirtilerek, “Savaลฤฑn (Ukrayna-Rusya savaลฤฑ) oluลturduฤu bรผyรผk belirsizliฤin yanฤฑ sฤฑra Rusya’ya yรถnelik kapsamlฤฑ yaptฤฑrฤฑmlar sonucu enerji fiyatlarฤฑnda yaลanan artฤฑล da tรผketicilerin gelir beklentilerinin dรผลmesine neden oldu. Yรผksek enflasyon oranlarฤฑ tรผketicilerin satฤฑn alma gรผcรผnรผ eritiyor.” denildi.
GfK Araลtฤฑrmacฤฑsฤฑ Rolf Bรผrkl, konuya iliลkin deฤerlendirmesinde, savaล ve yรผksek enflasyon oranฤฑnฤฑn tรผketici gรผvenine ciddi darbe vurduฤunu aktararak, “Bu, Kovid-19 pandemisi ile ilgili kฤฑsฤฑtlamalarฤฑn hafifletilmesinden sonra ekonomide toparlanma umutlarฤฑnฤฑn suya dรผลtรผฤรผ anlamฤฑna geliyor.” ifadesini kullandฤฑ.
Bรผrkl, Rusya ile Ukrayna arasฤฑnda baลarฤฑlฤฑ barฤฑล mรผzakereleri olmasฤฑ halinde Alman tรผketicilerin gรผveninde kalฤฑcฤฑ bir deฤiลiklik olacaฤฤฑnฤฑ belirtti.
Bu arada, Almanya’da ลubatta yรผzde 5,1 olan yฤฑllฤฑk enflasyon, Rusya-Ukrayna savaลฤฑ sonucu artan gฤฑda, petrol ve gaz fiyatlarฤฑndaki son yรผkseliลle martta yรผzde 7,3’e รงฤฑkarak son 40 yฤฑlฤฑn en yรผksek seviyesine ulaลmฤฑลtฤฑ.
Ekonomistler, รงift haneli enflasyon oranlarฤฑnฤฑn yakฤฑn gelecekte mรผmkรผn olduฤunu belirtiyor.







