Rusya, Azerbaycan ve Nijerya ile doฤalgaz kontratlarฤฑ geรงen yฤฑl biten Tรผrkiye’nin, 2022’de yaptฤฑฤฤฑ yeni sรถzleลmelerde alฤฑm maliyetleri katlanarak artฤฑyor. Bu sรถzleลmelerde gizlilik sebebiyle fiyatlar bilinmiyor. Ancak, anlaลma bedelinin ลu anda bin metrekรผp doฤalgaza รถdenen 300 dolar seviyesinin 2 katฤฑ civarฤฑnda olduฤu tahmin ediliyor. Rusya baลta olmak รผzere imzalanan yeni sรถzleลme bedellerinin iddialara gรถre Hollanda’daki doฤalgaz piyasasฤฑ ortalamasฤฑna gรถre belirlendiฤini ifade eden Enerji Piyasalarฤฑ Uzmanฤฑ ve ATA Platform Direktรถrรผ Doรง. Dr. Volkan รzdemir, Tรผrkiye’nin her tรผrlรผ altyapฤฑsฤฑ olmasฤฑna raฤmen fiyat belirlemede yurtdฤฑลฤฑna baฤฤฑmlฤฑ olduฤunu sรถyledi. Bunun doฤru bir strateji olmadฤฑฤฤฑnฤฑ, Tรผrkiye’nin bir โenerji hub’ฤฑ olabileceฤini, ancak sadece โkoridor’ olmayฤฑ tercih ettiฤini anlatan รzdemir, mevcut doฤalgaz politikalarฤฑnฤฑn cari aรงฤฑฤฤฑ kรถrรผkleyeceฤini kaydetti.
ฤฐthalatta dรผnyada 6’ncฤฑ
Sรถzcรผ‘nรผn haberine gรถre Karadeniz’de keลfedilen doฤalgazฤฑn 4-5 yฤฑl sonra kullanฤฑlmaya baลlanacaฤฤฑnฤฑ, onun da toplam tรผketimin tamamฤฑna yetmeyeceฤini hatฤฑrlatan รzdemir, โTรผrkiye 2021 yฤฑlฤฑnda 60 milyar metrekรผp doฤalgaz tรผketti. Tรผrkiye dรผnyanฤฑn en bรผyรผk 6’ncฤฑ doฤalgaz ithalatรงฤฑsฤฑ. Ama Hollanda’da belirlenen fiyata mahkumuz. Bu yaลananlar, EPฤฐAล’ta (Enerji Piyasalarฤฑ ฤฐลletme A.ล.) vadeli iลlemlerde yeterli bir derinliฤe sahip olmamanฤฑn sonucudur. Doฤal olarak kendimize gรผvenemiyoruz. Enerji fiyatlarฤฑnฤฑn oluลmasฤฑ konusunda neden kendimizi geliลtiremiyoruz? Bu soruyu sormamฤฑz gerekiyorโ dedi.
Yenilenebilir enerji ile elektrifikasyon gerekli
Vatandaลlarฤฑn doฤalgaza ulaลฤฑmฤฑnฤฑn elbette รถnemli olduฤunu, ancak Tรผrkiye’nin bu noktadaki dฤฑลa baฤฤฑmlฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑn da unutulmamasฤฑ gerektiฤini sรถyleyen Enerji Uzmanฤฑ Dr. Volkan รzdemir, โ81 ilin 5-10 bin nรผfuslu ilรงelerine dahi tamamen ithal bir รผrรผn olan doฤalgazฤฑ gรถtรผrmek ne kadar mantฤฑklฤฑโ dedi. Cari aรงฤฑฤฤฑ azaltmak iรงin รงalฤฑลฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ hatฤฑrlatan รzdemir, โRusya ve Azerbaycan gibi doฤalgaz zengini รผlkelerde dahi her yerleลim yerine gaz gรถtรผrmek gibi bir ลey sรถz konusu deฤil. Bizim bu noktada yenilenebilir enerji ile elektrifikasyona ve hatta gerekiyorsa kรถmรผre yรถnelmemiz gerekiyorโ diye konuลtu.







