Kรผresel pay piyasalarฤฑnda, ABD’de artan enflasyon baskฤฑlarฤฑnฤฑn ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑ (Fed) beklenenden รถnce sฤฑkฤฑ para politikasฤฑna zorlayabileceฤi endiลeleri devam ederken, bugรผn ฤฐngiltere ve Avro Bรถlgesi’nde enflasyon verileri ile Fed yetkililerinin konuลmalarฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn odaฤฤฑnda bulunuyor.
ABD-รin gerilimi
ABD Baลkanฤฑ Joe Biden ile รin Devlet Baลkanฤฑ ลi Cinping dรผn รงevrimiรงi olarak bir araya gelmesi ve gรถrรผลme sonrasฤฑ, Biden’ฤฑn pozitif aรงฤฑklamalarฤฑ ABD ile รin arasฤฑndaki gerilime iliลkin endiลeleri hafifletirken, kรผresel รถlรงekte artan enflasyon piyasalar รผzerinde baskฤฑya neden oluyor.
Dรผn ABD’de aรงฤฑklanan perakende satฤฑลlar, ekimde bir รถnceki aya kฤฑyasla yรผzde 1,7 artarak mart ayฤฑndan bu yana en yรผksek artฤฑลฤฑ kaydetti. ABD’de Walmart ve Home Depot gibi perakende zincirlerinin de beklenenden iyi gelen karlฤฑlฤฑklarฤฑ sonrasฤฑ New York borsasฤฑnda pozitif bir seyir izlendi.
ABD’nin 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizi
Tรผketici harcamalarฤฑndaki gรผรงlรผ seyrin enflasyonu destekleyebileceฤi endiลesi ise tahvil piyasalarฤฑnda satฤฑลlarฤฑn artmasฤฑna neden oldu ve ABD’nin 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizi yรผkseliล eฤilimini sรผrdรผrerek yรผzde 1,65’e รงฤฑktฤฑ.
Artan kรผresel dolar talebiyle dolar endeksi yรผkseliล eฤilimini รผst รผste รผรงรผnce gรผne taลฤฑyarak, 96,2’yle son 16 ayฤฑn en yรผksek seviyesine ulaลtฤฑ.
โEkonomi รถncesine gรถre daha pozitifโ
Dรผn aรงฤฑklamalarฤฑ takip edilen Fed yetkililerinden San Francisco Fed Baลkanฤฑ Mary Daly, ekonomi iรงin bir yฤฑl รถncesine gรถre daha pozitif olduฤunu belirtirken, faiz artฤฑลฤฑ konusunda adฤฑm atmak iรงin henรผz รงok erken olduฤunu dile getirdi.
รte yandan ABD Hazine Bakanฤฑ Janet Yellen, ABD’nin borรง limitine 15 Aralฤฑk’ta ulaลacaฤฤฑnฤฑ tahmin ettiฤini belirtirken, Biden Fed Baลkanlฤฑฤฤฑ iรงin kararฤฑnฤฑ 4 gรผn iรงinde vereceฤini aรงฤฑkladฤฑ.
Dรผn, New York borsasฤฑnda S&P 500 endeksi yรผzde 0,39, Nasdaq endeksi yรผzde 0,76 ve Dow Jones endeksi yรผzde 0,15 yรผkseldi. Bugรผn endeks vadeli iลlem kontratlarฤฑnda ise sฤฑnฤฑrlฤฑ da olsa satฤฑcฤฑlฤฑ bir seyrin hakim olduฤu gรถrรผlรผyor.
Anlaลmazlฤฑklar piyasayฤฑ etkiliyor
Avrupa tarafฤฑndaki siyasi anlaลmazlฤฑklar piyasalarฤฑ etkilemeye devam ederken dรผn, Almanya’nฤฑn enerji piyasasฤฑ dรผzenleyici kurumu (Bundesnetzagentur-BNetzA) Rusya’dan Avrupa’ya uzanan Kuzey Akฤฑm 2 Doฤal Gaz Boru Hattฤฑ’nฤฑn ruhsatlandฤฑrma sรผrecini geรงici olarak askฤฑya aldฤฑฤฤฑnฤฑ duyurdu.
Kurumdan yapฤฑlan aรงฤฑklamada, projenin yรผrรผtรผcรผ firmasฤฑ Nord Stream 2 AG’nin, hattฤฑn iลletme ruhsatฤฑnฤฑ almaya yรถnelik daha fazla รถn ลartฤฑ yerine getirmek amacฤฑyla Almanya yasalarฤฑna gรถre bir ลirket kurmasฤฑ gerektiฤi belirtildi. Karar sonrasฤฑ Avrupa’da iลlem gรถren doฤal gaz vadeli iลlem kontratฤฑ yaklaลฤฑk yรผzde 16 artฤฑลla 94,6 avroya รงฤฑktฤฑ.
Polonya- Belarus gรถรงmen krizi
Polonya ve Belarus sฤฑnฤฑrฤฑnda devam eden gรถรงmen krizinde ise henรผz somut bir geliลme bulunmazken, bรถlgede yeni tip koronavirรผs (Kovid-19) salgฤฑnฤฑna iliลkin endiลeler de artmaya devam ediyor.
Dรผn, Almanya’da DAX 30 endeksi yรผzde 0,61 deฤer kazanฤฑrken, ฤฐngiltere’de FTSE 100 endeksi yรผzde 0,34 ve ฤฐtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yรผzde 0,23 deฤer kaybetti. Fransa’da CAC 40 endeksi ise yatay seyretti.
Avro/dolar paritesi ise yรผzde 0,1 azalฤฑลla 10 Temmuz 2020’den bu yana gรถrdรผฤรผ en dรผลรผk seviye olan 1,1264’e geriledi.
Asya tarafฤฑnda, Kovid-19 salgฤฑnฤฑnda artan vakalarฤฑn tedbirleri beraberinde getirmesi risk iลtahฤฑnฤฑ tรถrpรผlรผyor. รin ile ABD devlet baลkanlarฤฑnฤฑn ikili gรถrรผลmesi ise pay piyasalarฤฑnda olumlu fiyatlandฤฑ.
Japonya’da aรงฤฑklanan veriler
Bugรผn Japonya’da aรงฤฑklanan verilere gรถre dฤฑล ticaret aรงฤฑฤฤฑ ekimde 67,4 milyar yenle beklentilerin altฤฑnda gerรงekleลirken, รงekirdek makine sipariลleri yฤฑllฤฑk yรผzde 12,5 artsa da piyasa รถngรถrรผlerini karลฤฑlayamadฤฑ.
Bu geliลmelerle kapanฤฑลa yakฤฑn Japonya’da Nikkei 225 endeksi yรผzde 0,40, Gรผney Kore’de Kospi endeksi yรผzde 1,10 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yรผzde 0,70 deฤer kaybederken, รin’de ลanghay bileลik endeksi yรผzde 0,30 yรผkseldi.
Borsa ฤฐstanbul’da son durum
Yurt iรงinde, dรผn Borsa ฤฐstanbul’da BIST 100 endeksi gรถrdรผฤรผ en yรผksek seviye rekorunu 1.725,02 puana taลฤฑmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan artan satฤฑล baskฤฑsฤฑyla dรผลรผลe geรงti ve gรผnรผ รถnceki kapanฤฑลa gรถre 0,99 azalฤฑลla 1.685,60 puandan tamamladฤฑ.
Dolar/TL ise dรผn uluslararasฤฑ piyasada gรผnรผ yรผzde 2,51 artฤฑลla 10,3166’dan tamamlamasฤฑ sonrasฤฑ, bugรผn bankalararasฤฑ piyasanฤฑn aรงฤฑlฤฑลฤฑnda 10,4505 ile zirvesini gรถrdรผ.
Analistler, bugรผn yurt iรงinde kฤฑsa vadeli dฤฑล borรง istatistikleri, yurt dฤฑลฤฑnda ise Avro Bรถlgesi ve ฤฐngiltere’de Tรผketici Fiyat Endeksi (TรFE) ile ABD’de inลaat izinleri ve konut baลlangฤฑรงlarฤฑ verilerinin takip edileceฤini bildirdi.
Fed yetkililerinin sรถzle yรถnlendirmeleri ve oynaklฤฑฤฤฑn arttฤฑฤฤฑ tahvil piyasalarฤฑnฤฑn da yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn odaฤฤฑnda bulunduฤunu aktaran analistler, teknik aรงฤฑdan BIST 100 endeksinde 1.640 puanฤฑn destek, 1.725 seviyesinin direnรง konumunda olduฤunu ifade etti.
Piyasalarda bugรผn takip edilecek veriler ลรถyle:
10.00 Tรผrkiye, eylรผl ayฤฑ kฤฑsa vadeli dฤฑล borรง istatistikleri
10.00 ฤฐngiltere, ekim ayฤฑ TรFE
13.00 Avro Bรถlgesi, ekim ayฤฑ TรFE
16.30 ABD, ekim ayฤฑ inลaat izinleri
16.30 ABD, ekim ayฤฑ konut baลlangฤฑรงlarฤฑ







