Cuma gรผnรผ 83,16 dolara kadar yรผkselen Brent petrolรผn varil fiyatฤฑ, gรผnรผ 82,74 dolar seviyesinde tamamladฤฑ. Brent petrolรผn varili, bugรผn saat 09.45 itibarฤฑyla kapanฤฑลa gรถre yรผzde 1,14 artฤฑลla 83,68 dolardan iลlem gรถrdรผ. Aynฤฑ dakikalarda Batฤฑ Teksas tรผrรผ (WTI) ham petrolรผn varili 82,28 dolardan alฤฑcฤฑ buldu.
Suudi Arabistan’ฤฑn milli petrol ลirketi Saudi Aramco dรผn Asyalฤฑ petrol tรผketicileri iรงin ham petrolรผn fiyatฤฑnฤฑ aralฤฑk ayฤฑ iรงin 1,40 dolardan 2,70 dolara yรผkselttiฤini duyurdu.
Aramco’nun bu adฤฑmฤฑ, yetersiz arz endiลelerinin sรผrdรผฤรผ piyasalarda talebin gรผรงlรผ kalmaya devam ettiฤi algฤฑsฤฑna yol aรงarak fiyatlarฤฑn yรผkseliลinde etkili oldu.
Petrol ฤฐhraรง Eden รlkeler รrgรผtรผ (OPEC) ile OPEC dฤฑลฤฑ bazฤฑ รผretici รผlkelerden oluลan OPEC+ grubu, ABD’nin petrol arzฤฑnฤฑ daha da artฤฑrma รงaฤrฤฑlarฤฑna raฤmen 4 Kasฤฑm’da gerรงekleลtirdiฤi toplantฤฑsฤฑnda daha รถnce belirlenen รผretim planฤฑ kapsamฤฑnda aralฤฑk ayฤฑ iรงin gรผnlรผk 400 bin varil รผretim artฤฑลฤฑnฤฑ koruma kararฤฑ aldฤฑ.
Grubun bu kararฤฑndan sonra ABD Baลkanฤฑ Joe Biden cumartesi gรผnรผ yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, yรผksek akaryakฤฑt fiyatlarฤฑyla mรผcadele iรงin “baลka araรงlara” da sahip olduklarฤฑnฤฑ sรถyledi. Bu aรงฤฑklama piyasalarda ABD’nin stratejik petrol rezervlerini kullanacaฤฤฑna dair beklentilere yol aรงtฤฑ.
รte yandan, dรผnyanฤฑn ikinci bรผyรผk petrol tรผketicisi รin’in petrol ithalatฤฑnฤฑn ekimde son รผรง yฤฑlฤฑn en dรผลรผk seviyesine gerilemesi fiyatlardaki yรผkseliลi sฤฑnฤฑrladฤฑ. Sรถz konuลu dรผลรผลte, devlete ait rafinerilerin yรผksek fiyatlar nedeniyle alฤฑmlarฤฑnฤฑ durdurmasฤฑ, baฤฤฑmsฤฑz rafinerilerinin alฤฑmlarฤฑnฤฑn da sฤฑnฤฑrlandฤฑrฤฑlmasฤฑ etkili oldu.
Brent petrolde teknik olarak 83,75 ile 83,93 dolar aralฤฑฤฤฑnฤฑn direnรง, 83,57 ile 83,39 dolar aralฤฑฤฤฑnฤฑn ise destek bรถlgesi olarak izlenebileceฤi belirtiliyor.







