Afyonkarahisar Belediyesiโnin ekim ayฤฑ meclis toplantฤฑsฤฑnda, Afyonkarahisar Kalesiโne yolcu garantili teleferik sistemi kurulmasฤฑ kararฤฑ alฤฑndฤฑ. Yฤฑlda 140 bin yolcu garantisi verilen proje iรงin CHPโli ve ฤฐYฤฐ Partili meclis รผyeleri, โTeleferiฤe karลฤฑ deฤiliz, yolcu garantisine karลฤฑyฤฑzโ diyerek ret oyu kullandฤฑ; ancak รถneri oy รงokluฤuyla kabul edildi.
Birgรผn’den Berkay Saฤol’un haberine gรถre yฤฑllฤฑk 140 bin yolcu garantisi verilen teleferiฤi ayda 11 bin 666 kiลinin, gรผnde ise en az 388 kiลinin kullanmasฤฑ gerekiyor. Afyonkarahisar Belediyesi, yolcu garantili teleferik iรงin kasฤฑm ayฤฑ iรงerisinde ihaleye รงฤฑkacak. Afyonkarahisar Belediye Baลkanฤฑ Mehmet Zeybek, yolcu garantili teleferikle ilgili AKP Afyonkarahisar Geniลletilmiล Danฤฑลma Meclisi Toplantฤฑsฤฑ’nda konuลtu.
“15 YILLIK GARANTฤฐ VERฤฐYORUZ”
Zeybek, “Teleferik projemiz vardฤฑ. Kasฤฑm ayฤฑ iรงerisinde yฤฑllฤฑk yolcu garantisi ile inลallah ihaleye รงฤฑkฤฑyoruz. Bazฤฑlarฤฑ bunu farklฤฑ anlฤฑyor. CHP ve ฤฐYฤฐ Parti baลkanlarฤฑ bundan zarar edilirse, bu zarar AKP’li Meclis รyeleri’nden tahsil edilsin diyorlar. Bu arkadaลlarฤฑmฤฑz sanฤฑrฤฑm hesap bilmiyorlar. Biz 15 yฤฑllฤฑk garanti veriyoruz. Bir yolcu bedeli 25 TL. Yaklaลฤฑk maliyetimiz 52.5 milyon TL. 140 bin ile 25’i รงarpฤฑp ona da รงarpฤฑ 15 dediฤimizde 52.5 milyon TL yapฤฑyor. Biz 52.5 milyon TL’yi 15 yฤฑl vadeyle yaptฤฑrmฤฑล oluyoruz. Kendimiz yapmaya kalksak bankadan kredi alacaฤฤฑz, buna da yฤฑllฤฑk faiz iลleyecek. Bizde maliyeti 70 veya 80 milyon TL’ye gelecek. O mu karlฤฑ, bu mu karlฤฑ? Bende diyorum, bittikten sonra herkes binebilir ama muhalefet asla diye yazฤฑ yazmayฤฑ dรผลรผnรผyorum” dedi.
‘NฤฐYE MALฤฐYET HESABI YAPMIYORLAR?’
CHP Afyonkarahisar ฤฐl Baลkanฤฑ Yalรงฤฑn Gรถrgรถz ise Afyonkarahisar Belediye Baลkanฤฑ Mehmet Zeybek’in yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamaya, “Her ลeye mรผteahhit ve rant kafasฤฑyla bakฤฑyorlar” diyerek tepki gรถsterdi. Gรถrgรถz, “Bรถyle bir hesabฤฑ anlamak, kabul etmek mรผmkรผn deฤil. Teleferik projesini belediye yaptฤฑฤฤฑ zaman ortaya รงฤฑkacak maliyet รผzerinden deฤil, yolcularฤฑn bilet parasฤฑ รผzerinden hesap yapฤฑyorlar. Belediyenin bu projenin maliyetini hesaplayacak mรผhendisi, mimarฤฑ yok mu? Bu yฤฑllardฤฑr AKP’nin her yerde gรถrdรผฤรผmรผz rant kafasฤฑ. Bรถyle bir anlayฤฑล olamaz. Birde belediye baลkanฤฑ oraya ‘Muhalefet asla binemez diye yazฤฑ asmayฤฑ dรผลรผnรผyorum’ diyor. Bunu ลaka olarak sรถylemesi ve oradaki insanlarฤฑn bu sรถzleri alkฤฑลlamasฤฑ bile gerรงekten รผlkeyi yรถneten partinin ne halde olduฤunu, ne kadar gรผlรผnรง durumda olduฤunu gรถsteriyor. ‘Ben sadece kendime oy verenlere teleferiฤi yapฤฑyorum’ demek nasฤฑl bir hizmet anlayฤฑลฤฑdฤฑr? Seรงim sloganlarฤฑ olan ‘Gรถnรผl Belediyeciliฤi’ mantฤฑฤฤฑ bu mudur?” diye konuลtu.
Teleferik projesine karลฤฑ olmadฤฑklarฤฑnฤฑ yolcu garantisine karลฤฑ olduklarฤฑnฤฑ dile getiren Gรถrgรถz, ลunlarฤฑ sรถyledi: “Bu projeyi belediye neden kendi imkanlarฤฑyla yapmฤฑyor. Biz bu rant kafasฤฑna karลฤฑ รงฤฑkฤฑyoruz. Bu fiyatlarฤฑ neye gรถre belirlediklerini bile sรถylemiyorlar. รok basit ve kรผรงรผk hesaplarla kendilerini haklฤฑ รงฤฑkarmaya รงalฤฑลฤฑyorlar. Ben de o zaman baลkana ลunu sorarฤฑm. 15 yฤฑl boyunca bu insanlar hep mi 25 TL’ye binecek. Enflasyona gรถre veya maliyete gรถre hiรง mi artฤฑล olmayacak. 1, 3 veya 5 sene sonra hiรง mi zam yapmayacaksฤฑnฤฑz.”







