Piyasalar bugรผn siyasi geliลmelerin yaratacaฤฤฑ yeni bir krize ve onun sonuรงlarฤฑna odaklanacak. Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (TCMB) agresif bir adฤฑm atarak politika faizini yรผzde 16’ya indirmesi ile bรผyรผk bir ลok dalgasฤฑ yaลayan piyasalar yeni bir krizle karลฤฑ karลฤฑya kalabilir.
Sรถzcรผ’nรผn haberine gรถre Cumhurbaลkanฤฑ Tayyip Erdoฤan’ฤฑn, iล insanฤฑ Osman Kavala’nฤฑn โderhal serbest bฤฑrakฤฑlmasฤฑโ iรงin รงaฤrฤฑda bulunan 10 รผlkenin bรผyรผkelรงileri hakkฤฑnda โ istenmeyen adam ilan edilmesiโ talimatฤฑ piyasalarฤฑn yรผksek tansiyonlu bir gรผne baลlamasฤฑna neden olabilir. Ekonomistler, bu atmosferde bir bรผyรผkelรงi krizinin etkilerinin bรผyรผk olacaฤฤฑ uyarฤฑsฤฑnda bulundu. Ekonomist, Hayri Kozanoฤlu, โBugรผnรผn 2018 yazฤฑ dรถviz krizinden farkฤฑ ne? รรผnkรผ bir โrahip Brunson’ eksik, diyorduk. ลimdi nur topu gibi bir David Satterfield’imiz (ABD bรผyรผkelรงisi) oldu. 9 diฤer bรผyรผkelรงi de cabasฤฑโ yorumunu yaptฤฑ. Ekonomist Dr. Murat Kubilay ise โMevcut halde TCMB’nin sรผrpriz kararฤฑ ile TL oldukรงa savunmasฤฑz halde. Bunun รผzerine iรง ve dฤฑล politik risklerin sรผrekli artmasฤฑ ve hatta daha รถnce yaลanmamฤฑล boyutlara ulaลabilecek dรผzeye gelme ihtimali Tรผrkiye’nin dฤฑล finansmana eriลimde zorlanacaฤฤฑ beklentisine neden oluyorโ diye konuลtu.
KISMEN FฤฐYATLANDI
Son haftalarda yaลanan olumsuz geliลmelerin kฤฑsmen fiyatlara yansฤฑdฤฑฤฤฑnฤฑ belirten Kubilay, โDeฤer kayฤฑplarฤฑnฤฑ yavaลlatan temel sebebin TL’nin diฤer geliลmekte olan รผlke paralarฤฑna kฤฑyasla zayฤฑf kalmasฤฑ olduฤunu da vurgulamak gerek. Yani bugรผn konuลulan riskler bir รถlรงรผde fiyatlarฤฑn iรงerisinde, fakat bรผyรผkelรงi krizi derinleลirse dolar kurunda yeni rekorlar kolaylaลฤฑrโ deฤerlendirmesini yaptฤฑ. Geรงen hafta TCMB’nin beklentilerden bรผyรผk faiz indirimi kararฤฑ ile dolar 9.6662 liraya, Euro ise 11.2515 liraya รงฤฑkarak tarihi zirvesini gรถrmรผลtรผ.
TL รผzerindeki baskฤฑyฤฑ artฤฑrdฤฑ
ฤฐngiliz Financial Times gazetesi, TCMB’nin yรผkselen enflasyon ve artan finansal istikrarsฤฑzlฤฑk dรถneminde faiz dรผลรผrerek piyasalarฤฑ sersemlettiฤini belirtti. Olasฤฑ bir bรผyรผkelรงi krizinin Tรผrk Lirasฤฑ รผzerindeki baskฤฑyฤฑ artฤฑrdฤฑฤฤฑ gรถrรผลรผne yer verilen haberde Uluslararasฤฑ Dรผลรผnce Kuruluลu Washington Enstitรผsรผ’nรผn kฤฑdemli รผyelerinden Soner รaฤatay. โTรผrk standartlarฤฑna gรถre bile deliceโ olarak nitelendirdi.
TCMB’nin faiz kararฤฑ ve gรถrevden almalarla dolarฤฑn 8.28 liradan 9.60 lira seviyelerine geldiฤini anฤฑmsatan Ekonomist Uฤur Gรผrses, โลimdi kimse รงฤฑkฤฑp da โ10 bรผyรผkelรงi krizi nedeniyle oldu’ demesin. Henรผz bunu gรถrmedik, ama pazartesinden itibaren bunu da gรถreceฤizโ yorumunu yaptฤฑ.
ฤฐYฤฐ Parti milletvekili ve TCMB eski Baลkanฤฑ Durmuล Yฤฑlmaz ise โBaลka nasฤฑl izah edilebilir? Ekonomiyi toparlayamayacaฤฤฑnฤฑ sonunda kesin olarak anladฤฑ galibaโ deฤerlendirmesini yaptฤฑ.







