Kรผresel pay piyasalarฤฑnฤฑn odaฤฤฑnda bu hafta Avrupa Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (ECB) para politikasฤฑ kararlarฤฑ bulunurken ECB, Pandemi Acil Varlฤฑk Alฤฑm Programฤฑ’nฤฑn (PEPP) hฤฑzฤฑnฤฑn รถnceki iki รงeyreฤe gรถre yavaลlayacaฤฤฑnฤฑ duyurdu.
ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (Fed) Bej Kitap Raporu’nda ise yeni tip corona virรผs (Covid-19) salgฤฑnฤฑnda Delta varyantฤฑyla artan vakalar ve tedarik zincirindeki kฤฑrฤฑlmalarฤฑn ekonomik toparlanmayฤฑ olumsuz etkileyebileceฤi ifade edildi.
Bununla birlikte, ABD’de รretici Fiyat Endeksi’nin (รFE) son 10 yฤฑlฤฑn en yรผksek seviyesine รงฤฑkarak enflasyonist baskฤฑlarฤฑ tekrar gรผndeme getirmesi ve Fed yetkililerinin piyasalar kapanmadan รถnce varlฤฑk alฤฑmlarฤฑnฤฑn azaltฤฑlmasฤฑna iliลkin takvimden geri adฤฑm atฤฑlmayacaฤฤฑna yรถnelik aรงฤฑklamalarฤฑ risk iลtahฤฑnฤฑ azaltan etkenlerin baลฤฑnda geldi.
Bu geliลmelerle ABD ile Avrupa borsalarฤฑnda satฤฑล aฤฤฑrlฤฑklฤฑ bir seyir izlenirken, Asya tarafฤฑnda borsalar Japonya’da lider deฤiลiminin Covid-19 salgฤฑnฤฑyla mรผcadeleye olumlu yansฤฑyacaฤฤฑ ve รin’de beklentileri karลฤฑlayan makro ekonomik verilerle yรผkseldi.
Analistler, Asya tarafฤฑnda yรผksek seyreden risk iลtahฤฑna karลฤฑn ABD ve Avrupa’da artan risk unsurlarฤฑ sonrasฤฑ kรผresel pay piyasalarฤฑnda gelecek hafta oynaklฤฑฤฤฑn artabileceฤini sรถyledi.
Sรถz konusu geliลmelerle, ABD’nin 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizi yรผzde 1,3410 seviyesine, 2 yฤฑllฤฑk tahvil faizi yรผzde 0,2210’a รงฤฑktฤฑ.
Altฤฑnฤฑn ons fiyatฤฑ รผst รผste dรถrt haftalฤฑk yรผkseliล eฤiliminin ardฤฑndan geliลmiล รผlke merkez bankalarฤฑnฤฑn ลahinleลen para politikasฤฑ tonlamalarฤฑ sonrasฤฑ analistlerin รถnemli direnรง olarak dikkati รงektiฤi 1.830 dolar seviyesinde satฤฑล baskฤฑsฤฑyla karลฤฑlaลtฤฑ ve haftayฤฑ yรผzde 2,12 deฤer kaybฤฑyla 1.789 dolardan tamamladฤฑ.
Tedarik zincirine iliลkin endiลeler bakฤฑr fiyatlarฤฑnฤฑ desteklerken, bakฤฑrฤฑn libresi haftayฤฑ รถnceki haftalฤฑk kapanฤฑลฤฑn yรผzde 1,9 รผzerinde 4,33 dolardan kapattฤฑ. Brent petrolรผn varil fiyatฤฑ da haftalฤฑk bazda yรผzde 0,4 artarak 72,67 dolara yรผkseldi.
ABD’DE GรZLER ENFLASYON VERฤฐSฤฐNE รEVRฤฐLDฤฐ
ABD’de bu hafta yakฤฑndan takip edilen Bej Kitap Raporu sonrasฤฑ gรถzler Tรผketici Fiyat Endeksi (TรFE) verilerine รงevrilirken ekonomistler, enflasyonun ABD’de aฤustosta sฤฑnฤฑrlฤฑ da olsa gerileyeceฤini รถngรถrรผyor.
Covid-19 salgฤฑnฤฑnda Delta varyantฤฑnฤฑn yayฤฑlmasฤฑnฤฑn ekonomik toparlanmayฤฑ etkileyeceฤine dair endiลeler, hafta iรงinde Fed tarafฤฑndan yayฤฑmlanan Bej Kitap Raporu’na da yansฤฑdฤฑ.
Raporda, bรผyรผmenin temmuz baลฤฑndan aฤustosa kadar olan sรผreรงte hafifรงe ฤฑlฤฑmlฤฑ hฤฑza gerilediฤi belirtilirken, ekonomik faaliyetteki yavaลlamanฤฑn gerekรงesi olarak; Covid-19 salgฤฑnฤฑnda Delta varyantฤฑnฤฑn yayฤฑlmasฤฑ nedeniyle รงoฤu bรถlgedeki yemek, seyahat ve turizm sektรถrlerindeki gerileme gรถsterildi.
Analistler, Fed yetkililerinin ekonomik toparlanmaya iliลkin risklere karลฤฑn ลahin tutumunun devam etmesiyle New York borsasฤฑnda bu hafta satฤฑcฤฑlฤฑ seyrin hakim olduฤunu kaydederek, gelecek hafta aรงฤฑklanacak TรFE verilerinin pay piyasalarฤฑnda oynaklฤฑฤฤฑ artฤฑrabileceฤini ifade etti.
ABD Baลkanฤฑ Joe Biden, daha รถnce bazฤฑ federal รงalฤฑลanlar iรงin getirdiฤi Covid-19 aลฤฑ zorunluluฤunu imzaladฤฑฤฤฑ yeni kararnameyle tรผm federal ve saฤlฤฑk รงalฤฑลanlarฤฑ ile 100’den fazla personeli olan iล yerlerinde รงalฤฑลanlarฤฑ kapsayacak ลekilde geniลletti.
รte yandan, ABD’de, Apple ile Epic Games arasฤฑndaki davada yargฤฑรง, Apple’ฤฑn firmalarฤฑn uygulamalarฤฑna alternatif รถdeme sistemleri sunmasฤฑna izin verilmesine yรถnelik karar aldฤฑ. Sรถz konusu kararฤฑn ardฤฑndan Apple’ฤฑn hisselerinde yaลanan kayฤฑp yรผzde 3’รผ aลtฤฑ.
Bu geliลmelerle, S&P 500 endeksi yรผzde 1,69, Nasdaq endeksi yรผzde 1,61 ve Dow Jones endeksi yรผzde 2,15 deฤer kaybetti.
13 Eylรผl ile baลlayan haftanฤฑn veri takviminde, pazartesi hazine bรผtรงe dengesi, salฤฑ TรFE, รงarลamba New York Fed sanayi endeksi, sanayi รผretimi ve kapasite kullanฤฑmฤฑ, perลembe perakende satฤฑลlar ve Philadelphia Fed imalat endeksi ile cuma gรผnรผ Michigan Tรผketici gรผven endeksi verileri takip edilecek.
AVRUPA’DA ECB ลAHฤฐNLEลTฤฐ, BORSALAR SINIRLI GERฤฐLEDฤฐ
Avrupa borsalarฤฑnda bu hafta ECB’nin para politikasฤฑ kararlarฤฑ gรผndemin odaฤฤฑnda yer alฤฑrken, gelecek hafta Avro Bรถlgesi’nde TรFE ve ECB Baลkanฤฑ Christine Lagarde’ฤฑn konuลmasฤฑ varlฤฑk fiyatlarฤฑnฤฑ etkileyebilecek etkenler olarak รถne รงฤฑkฤฑyor.
ECB hafta iรงindeki para politikasฤฑ toplantฤฑsฤฑnda, piyasa beklentileri doฤrultusunda faiz oranlarฤฑ ve PEPP toplam bรผyรผklรผฤรผnde deฤiลikliฤe gidilmedi.
Banka buna karลฤฑn, PEPP alฤฑmlarฤฑnฤฑn son 2 รงeyreฤe gรถre daha dรผลรผk hฤฑzla olabileceฤini duyurdu. Makro ekonomik projeksiyonlarฤฑnฤฑ da gรผncelleyen ECB, 2021 iรงin Avro Bรถlgesi bรผyรผme tahminini yรผzde 4,6’dan yรผzde 5’e, AB uyumlu yฤฑllฤฑk enflasyon tahminini yรผzde 1,9’dan yรผzde 2,2’ye yรผkseltti.
Kararlarฤฑn ardฤฑndan aรงฤฑklamalarda bulunan ECB Baลkanฤฑ Lagarde, enflasyondaki yรผkseliลin bรผyรผk รถlรงรผde geรงici olduฤunu dรผลรผndรผklerini, aralฤฑk ayฤฑ toplantฤฑsฤฑnda PEPP’i kapsamlฤฑ olarak tartฤฑลacaklarฤฑnฤฑ belirterek, “ลu aลamada yaptฤฑฤฤฑmฤฑz ลey varlฤฑk alฤฑmlarฤฑnฤฑn azaltฤฑlmasฤฑ deฤil, alฤฑmlarฤฑ yeniden ayarlฤฑyoruz.” dedi.
Analistler, ECB’nin korkulduฤu kadar ลahin olmamasฤฑnฤฑn pay piyasalarฤฑnda aลaฤฤฑ yรถnlรผ baskฤฑyฤฑ azalttฤฑฤฤฑnฤฑ kaydetti.
Bu hafta aรงฤฑklanan verilere gรถre Avro Bรถlgesi ekonomisi ikinci รงeyrekte yฤฑllฤฑk yรผzde 14,3, รงeyreklik yรผzde 2,2 bรผyรผyerek beklentileri geride bฤฑraktฤฑ. Almanya’da Zew beklentiler endeksi 26,5’e gerilerken, Zew cari durum endeksi 31,9’a yรผkseldi.
Avro/dolar paritesi bรถylece haftayฤฑ yรผzde 0,6 deฤer kaybฤฑyla 1,1813’ten tamamladฤฑ.
Bu geliลmelerle, haftalฤฑk bazda Almanya’da DAX endeksi yรผzde 1,09, ฤฐngiltere’de FTSE 100 endeksi yรผzde 1,53, Fransa’da CAC 40 endeksi yรผzde 0,39 ve ฤฐtalya’da MIB 30 endeksi yรผzde 1,45 deฤer kaybetti.
Gelecek hafta, salฤฑ gรผnรผ ฤฐngiltere’de iลsizlik, รงarลamba gรผnรผ ฤฐngiltere’de TรFE ve Avro Bรถlgesi’nde sanayi รผretimi, perลembe gรผnรผ Avro Bรถlgesi’nde dฤฑล ticaret dengesi ve ECB Baลkanฤฑ Lagarde’ฤฑn konuลmasฤฑ ile cuma gรผnรผ Avro Bรถlgesi’nde TรFE verileri takip edilecek.
ASYA’DA POZฤฐTฤฐF HAFTANIN ARDINDAN RฤฐSKLER YรKSELฤฐลTE
Asya’da, beklentileri karลฤฑlayan makro ekonomik veriler ve Japonya’da yรถnetim deฤiลiminin Covid-19 ile mรผcadelede daha olumlu sonuรงlarฤฑ beraberinde getireceฤine iliลkin รถngรถrรผlerle pay piyasalarฤฑ dรผnyanฤฑn geri kalanฤฑndan pozitif ayrฤฑลฤฑrken, ABD ile รin lideri arasฤฑnda gerรงekleลen gรถrรผลmenin sonuรงlarฤฑ gelecek hafta pay piyasalarฤฑnฤฑn yรถnรผ รผzerinde belirleyici olabilir.
ABD ile รin’in รผlke liderlerinin uzun bir sรผrenin ardฤฑndan gรถrรผลmesi pay piyasalarฤฑna olumlu yansฤฑsa da sonrasฤฑnda ABD yรถnetiminin รin’in devlet desteklerinin haksฤฑz rekabete yol aรงtฤฑฤฤฑ iddiasฤฑyla soruลturma aรงฤฑlabileceฤine iliลkin haber akฤฑลฤฑ dikkati รงekti.
Analistler, bununla birlikte, Asya kฤฑyฤฑlarฤฑnda etkili olmasฤฑ beklenen Chanthu tayfununun kรผresel ticareti olumsuz etkileyebileceฤini kaydederek, sรถz konusu geliลmelerin risk iลtahฤฑnฤฑ olumsuz etkilediฤini belirtti.
รte yandan, bu hafta aรงฤฑklanan makro ekonomik verilere gรถre, Japonya ekonomisi ikinci รงeyrekte รงeyreklik bazda yรผzde 0,5 ve yฤฑllฤฑk bazda yรผzde 1,9 bรผyรผyerek beklentileri geride bฤฑraktฤฑ.
รin’de TรFE yฤฑllฤฑk yรผzde 0,8 artarak piyasa รถngรถrรผlerinin gerisinde kalฤฑrken, รFE yรผzde 9,5 artฤฑลla tahminlerin oldukรงa รผzerinde gerรงekleลti.
Bu geliลmelerle, ลanghay bileลik endeksi haftalฤฑk bazda yรผzde 3,39, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yรผzde 4,30, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yรผzde 1,17 deฤer kazanฤฑrken, Gรผney Kore’de Kospi endeksi yรผzde 2,37 deฤer kaybetti.
13 Eylรผl ile baลlayan haftanฤฑn veri takviminde, pazartesi Japonya’da รFE, salฤฑ sanayi รผretimi ve kapasite kullanฤฑm oranฤฑ, รงarลamba รin’de perakende satฤฑลlar ve sanayi รผretimi ve perลembe dฤฑล ticaret dengesi verileri takip edilecek.
YURT ฤฐรฤฐNDE YOฤUN VERฤฐ HAFTASI
Yurt iรงi pay piyasalarฤฑ bu hafta yurt dฤฑลฤฑ borsalara paralel satฤฑล aฤฤฑrlฤฑklฤฑ seyir izlerken, gelecek hafta gรถzler cari iลlemler dengesi ve sanayi รผretimi verileri baลta olmak รผzere yoฤun veri gรผndemine รงevrildi.
Analistler, veri takviminin sakin seyrettiฤi haftada รถzellikle ECB ve Fed’den gelen ลahin tonlu aรงฤฑklamalarฤฑn pay piyasalarฤฑnda satฤฑล baskฤฑsฤฑnฤฑ artฤฑrdฤฑฤฤฑnฤฑ ifade etti.
Bu geliลmelerle, BIST 100 endeksi haftayฤฑ yรผzde 2,04 azalฤฑลla 1.438,72 puandan tamamlarken, Dolar/TL รผst รผste dรถrt haftalฤฑk dรผลรผล eฤilimi sonrasฤฑnda yรผkselerek haftayฤฑ yรผzde 1,76 deฤer kazancฤฑyla 8,4695’ten kapattฤฑ.
Gelecek hafta yurt iรงinde, pazartesi cari iลlemler dengesi ve sanayi รผretimi, salฤฑ konut satฤฑลlarฤฑ, รงarลamba bรผtรงe dengesi, perลembe konut fiyat endeksi ve cuma Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (TCMB) Piyasa Katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑ Anketi verileri takip edilecek.
AA Finans’ฤฑn beklenti anketlerine katฤฑlan ekonomistler, cari iลlemler hesabฤฑnฤฑn temmuzda 540 milyon dolar aรงฤฑk vermesini, takvim etkisinden arฤฑndฤฑrฤฑlmฤฑล sanayi รผretim endeksinin ise temmuzda bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 16,9 artmasฤฑnฤฑ bekliyor.







