ECB, bankalara temettรผlere zarar verebilecek durumlarฤฑ belirlemek iรงin iklim testleri yapmalarฤฑnฤฑ sรถyledi. Bloomberg’in haberine gรถre Avrupa Merkez Bankasฤฑ (ECB), gelecek yฤฑl sektรถrรผn iklim deฤiลikliฤine karลฤฑ ne kadar savunmasฤฑz olduฤunu gรถsterecek olan stres testlerine hazฤฑrlanmalarฤฑ iรงin bankalar รผzerindeki baskฤฑyฤฑ artฤฑrฤฑyor.
Bu yฤฑlฤฑn baลlarฤฑnda finans sektรถrรผnรผn iklim risklerine yanฤฑt verme รงabalarฤฑndan duyduฤu rahatsฤฑzlฤฑฤฤฑ dile getiren ECB, bankalara 2050 yฤฑlฤฑna kadar bilanรงolarฤฑnฤฑn nasฤฑl geliลeceฤine dair veri saฤlamalarฤฑ gerektiฤini belirten gizli belgeler gรถnderdi. Dรผzenleyici ayrฤฑca bankalarฤฑn portfรถylerindeki karlar ve karbon riski arasฤฑndaki baฤlantฤฑyฤฑ incelemeyi planladฤฑฤฤฑnฤฑ sรถylediler.
Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, karbon yoฤun kredi portfรถyรผnรผn yรผkรผ altฤฑndaki bankalarฤฑn, temettรผ รถdeme gรผรงlerini aลฤฑndฤฑrabilecek daha yรผksek sermaye gereksinimleriyle karลฤฑ karลฤฑya kalabileceklerini not ediyor.
Habere gรถre, bankalar iรงin bir metodoloji Ekim ayฤฑna kadar gelebilir ve bankalar ECB’ye portfรถylerinin 10, 20 ve 30 yฤฑllฤฑk dรถnemlerde nasฤฑl geliลebileceฤini gรถsteren bilgileri saฤlamak zorunda kalabilir.







