Sรถzcรผ’nรผn haberine gรถre รงimentocularฤฑn yฤฑllฤฑk maliyet artฤฑลฤฑ yรผzde 50 iken yaptฤฑklarฤฑ zamlarฤฑn yรผzde 200โรผ bulduฤunu ileri sรผren mรผteahhitler, fiyatlardaki artฤฑลฤฑ protesto etmek iรงin inลaatlarฤฑ durdurma uyarฤฑsฤฑnda bulundu.
Sozcu.com.trโye konuลan ฤฐnลaat Mรผteahhitleri Konfederasyonu (ฤฐMKON) Baลkanฤฑ Tahir Tellioฤlu, รงimento fiyatlarฤฑndan dolayฤฑ Anadoluโdaki bazฤฑ mรผteahhitlerin inลaatlarฤฑnฤฑ durdurduklarฤฑnฤฑ, รถnemli bir kฤฑsmฤฑnฤฑn da durdurmak istediฤini sรถyledi.
Tellioฤlu, โรlke genelindeki 120 bin รผyemizin รงoฤunluฤu, fiyatlarda dรผzenleme olmazsa toplu hareket edip greve รงฤฑkmak istiyor. Ticaret Bakanฤฑmฤฑz Mehmet Muล ile yeniden gรถrรผลรผp, son duruma gรถre รผyelerimizin grev kararฤฑna destek vereceฤizโ diye konuลtu.
โMAKUL OLAN YรZDE 70 ARTMASIโ
ฤฐMKON Baลkanฤฑ Tahir Tellioฤlu, รถzellikle demir รงelik ve รงimento fiyatlarฤฑndaki artฤฑลlardan sonra her iki sektรถrรผn temsilcileriyle de ayrฤฑ ayrฤฑ bir araya geldiklerini, Ticaret Bakanฤฑ Mehmet Muลโun da toplantฤฑlarฤฑna katฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ anlattฤฑ.
Tellioฤluโnun aktardฤฑฤฤฑna gรถre, bu toplantฤฑlardan sonra demir รงelik fiyatlarฤฑndaki yฤฑllฤฑk artฤฑลlar yรผzde 110โlardan yรผzde 70-80โlere geriledi.
รimento sektรถrรผne de yรถnelttikleri benzer talebin ilk etapta olumlu karลฤฑlandฤฑฤฤฑnฤฑ ifade eden Tellioฤlu, ancak toplantฤฑlardan sonra fiyatlarฤฑn dรผลmeyip, daha da arttฤฑฤฤฑnฤฑ dile getirdi.
โDemir รงelik maliyetlerinin yรผzde 70โi hurda. Hurdanฤฑn da yรผzde 90โฤฑ ithal. Buna raฤmen demir รงelik fiyatlarฤฑ yฤฑllฤฑk yรผzde 110โdan yรผzde 80โe indiโ diyen Tellioฤlu, โรimentocularฤฑn yรผzde 5 bile ithal girdisi yok ama yaptฤฑklarฤฑ zam yรผzde 200. รimentodaki yฤฑllฤฑk zamlarฤฑn yรผzde 70โlere inmesini talep ediyoruz. Maliyet artฤฑลlarฤฑna bakฤฑldฤฑฤฤฑnda makul olan o. Rekabet Kurusuโnu usรผlden deฤil, gerรงekten bir inceleme yapmaya รงaฤฤฑrฤฑyoruzโ diye konuลtu.
โรฤฐMENTO, EN BรYรK ฤฐKฤฐNCฤฐ MALฤฐYETโ
รte yandan, ฤฐMKON Baลkanฤฑ Tahir Tellioฤluโnun verdiฤi bilgiye gรถre, toplam maliyetleri iรงinde en yรผksek paya yรผzde 7-12 ile demir ve รงelik sahip. ฤฐkinci en bรผyรผk maliyet kalemini de yรผzde 5-10 ile รงimento oluลturuyor.
Sozcu.com.tr olarak ulaลtฤฑฤฤฑmฤฑz Tรผrkiye รimento Mรผstahsilleri Birliฤi ve รimento Endรผstrisi ฤฐลverenleri Sendikasฤฑ yetkilileri ise konuya iliลkin aรงฤฑklama yapmamayฤฑ tercih etti.
ฤฐNลAAT MALฤฐYETLERฤฐNDE SERT ARTIล
TรฤฐK verilerine gรถre, inลaat maliyet endeksi, 2021 yฤฑlฤฑ Haziran ayฤฑnda bir รถnceki aya gรถre yรผzde 2,89, bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre yรผzde 42,48 arttฤฑ.
ฤฐnลaat malzeme maliyetindeki yฤฑllฤฑk artฤฑล haziranda yรผzde 53,70โe ulaลฤฑrken, iลรงi maliyetlerindeki artฤฑล yรผzde 19,88โde kaldฤฑ.
Tรผrkiye ฤฐhracatรงฤฑlar Meclisi (TฤฐM) verilerine gรถre, Tรผrkiyeโnin โรงimento, cam seramik ve toprak รผrรผnleriโ ihracatฤฑ, 2021โin ilk yedi aylฤฑk dรถneminde 2,6 milyar dolar oldu. Bu rakam, 2019 ve 2020โnin ilk 7 ayฤฑnda 2,1 milyar dolardฤฑ.
Dรผnya genelinde pandeminin ilk dalgasฤฑ sonrasฤฑnda hem tedarik zincirlerindeki bozulma hem de artan talep nedeniyle รงimento fiyatlarฤฑnda artฤฑล yaลandฤฑ.







