Kanal 7, รlke TV, 24 TV, TVNET ve TV 360 ortak canlฤฑ yayฤฑnฤฑyla gerรงekleลen Cumhurbaลkanฤฑ Gรผndem รzel programฤฑnda, Cumhurbaลkanฤฑ Recep Tayyip Erdoฤan son gรผnlerde yaลanan doฤal afetler baลta olmak รผzere birรงok konuda merak edilen sorularฤฑ yanฤฑtlฤฑyor.
Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan’ฤฑn konuลmasฤฑndan satฤฑr baลlarฤฑ ลรถyle:
Bazฤฑ รผlkeler Afganistan’a tฤฑpkฤฑ Suriye’de yaptฤฑklarฤฑ gibi sadece terรถr ve gรถรง zaviyesinden bakฤฑyor. Terรถr ve gรถรง bize gelmezse sorun yok, diyorlar. Oysa terรถrรผ de gรถรงรผ de var eden on yฤฑllardฤฑr izlenen yanlฤฑล politikalardฤฑr. Bunlarla yรผzleลmeden barฤฑล ve istikrara katkฤฑda bulunmak mรผmkรผn deฤil.
TALฤฐBAN’IN ‘AFGANฤฐSTAN’DA YABANCI Gรร ฤฐSTEMฤฐYORUZ’ AรIKLAMASI
Biz bir NATO รผlkesiyiz ve bu รผlkenin istikrarฤฑ iรงin elimizden gelen gayreti gรถsterdik. Hamid Karzai Havalimanฤฑ’nฤฑn gรผvenliฤine katkฤฑ sunmanฤฑn yanฤฑ sฤฑra รผlkenin ayaฤa kalkฤฑnmasฤฑ iรงin de รงaba harcadฤฑk. Afganistan’a ciddi yatฤฑrฤฑmlar yaptฤฑk, bundan sonra yapacaฤฤฑmฤฑzฤฑn bazฤฑ alametleri de ortada. Afganistan’daki askerlerimiz hiรงbir zaman muharip bir gรผรง olarak gรถrev yapmadฤฑ. Biz askerlerimiz orada asla yabancฤฑ bir gรผรง olarak gรถrmedik, kullanmadฤฑk.
Amerika’nฤฑn รงekilmesi sonrasฤฑnda amacฤฑmฤฑz havalimanฤฑnฤฑn emniyetini temin ederek bu รผlkenin gรผvenliฤine katkฤฑ saฤlamaktฤฑ. Bu niyetimiz bakidir. Tรผrkiye’nin Afganistan’daki varlฤฑฤฤฑ yeni yรถnetimin de uluslararasฤฑnda iลini kolaylaลtฤฑracaktฤฑr.
Libya’daki gibi ikili bir anlaลmayla bunu รงรถzebiliriz. Bu, Taliban olabilir, daha รถnceki gibi mevcut yรถnetim olabilir. Bunlarla arkadaลlฤฑฤฤฑmฤฑz var. Abdullah Abdullah bakidir, ลu anda รผlkesinden ayrฤฑlmฤฑล olan baลkan yine bunlardan bir tanesidir. ลu anda farklฤฑ tarafta kalmฤฑล olan arkadaลlarฤฑmฤฑz da bunlarฤฑn iรงerisindedir, รถrneฤin Burhaneddin Rabbani’nin oฤlu gibi.
AFGANฤฐSTAN’DA TALฤฐBAN DรNEMฤฐ
รlkemizin sunduฤu ลartlarฤฑn รถnemli bir bรถlรผmรผ muhataplarฤฑmฤฑz tarafฤฑndan kabullenilmeye de baลlamฤฑลtฤฑ. Taliban’ฤฑn รผlkede kontrolรผ saฤlamasฤฑyla รถnรผmรผze yeni bir tablo รงฤฑktฤฑ. Planlarฤฑmฤฑzฤฑ ve gรถrรผลmelerimizi ona gรถre yapฤฑyoruz.
TALฤฐBAN’LA DฤฐPLOMATฤฐK ฤฐLฤฐลKฤฐLER
Bu ara trafik รงok yoฤun. รrneฤin bu hafta sonuna kadar Merkel’le bir gรถrรผลmemiz sรถz konusu, sayฤฑn Putin’le hafta sonunda gรถrรผลmemiz sรถz konusu. Avrupa’dan birรงok รผlkenin liderleriyle gรถrรผลmeler sรถz konusu.
Etiyopya ile kรถklรผ tarihi ve kรผltรผrel bir geรงmiลe sahibiz. Gerek nรผfus itibarฤฑyla, gerek yรผzรถlรงรผmรผ itibarฤฑyla adeta Afrika’nฤฑn en รถnemli รผlkelerinden biri.
TรRKฤฐYE – BAE ฤฐLฤฐลKฤฐLERฤฐ
BAE Ulusal Gรผvenlik Danฤฑลmanฤฑ’yla da bir gรถrรผลmemiz oldu. BAE’nin Tรผrkiye’ye yรถnelik yatฤฑrฤฑmlar noktasฤฑnda ciddi bir gรถrรผลme yaptฤฑk. Bu gรถrรผลmede de hangi alanlarda ne gibi yatฤฑrฤฑmlar yapฤฑlabilir, bunlarฤฑ gรถrรผลtรผk. Gerek Varlฤฑk Fonu baลkanฤฑmฤฑ davet ettiฤim gibi Yatฤฑrฤฑm Destek Fonu baลkanฤฑmฤฑ da davet etmiลtim. รyle bir gรถrรผลme oldu ki hangi …ler รผzerinden bir yatฤฑrฤฑm veya bir yol haritasฤฑ belirleyelim, BAE de buna gรถre adฤฑmlarฤฑnฤฑ atmฤฑล olsun dedik. รok ciddi bir yatฤฑrฤฑm hedefleri, planlarฤฑ var. ฤฐnลallah รงok kฤฑsa zamanda BAE รผlkemizde ciddi yatฤฑrฤฑmlara girecek.
Devletler arasฤฑnda gidiล geliลler hep olabilir. Burada da benzer bazฤฑ durumlar oldu. ลu an itibarฤฑyla yaklaลฤฑk birkaรง aydฤฑr bizim istihbarat รถrgรผtรผmรผz baลta olmak รผzere Abu Dabi yรถnetimiyle bazฤฑ gรถrรผลmeler yaparak, bu gรถrรผลmelerle birlikte belli bir yere gelmiล bulunuyoruz. Bรถlgedeki bazฤฑ sฤฑkฤฑntฤฑlarฤฑ, temenni ediyorum ki, aynฤฑ kรผltรผrรผn, inancฤฑn mensuplarฤฑ olarak gidermiล oluruz.
รlkelerimiz arasฤฑnda 1 Mart 1921’de imzalanan ittifak anlaลmasฤฑnda iki รผlkenin kaderi ve saadeti birbirinindir ifadesi var. Yรถnetimde kim olursa olsun, iyi ve kรถtรผ gรผnรผnde Afganistan’ฤฑn yanฤฑnda yer almak hem ahdevefanฤฑn hem de kardeลliฤimizin gereฤidir.
ฤฐlgili kurumlarฤฑmฤฑz bir sรผredir Taliban’la irtibat halindeydiler. Biz de Taliban yรถneticilerini kabul edebileceฤimizi daha รถnce ifade etmiลtik. Afgan halkฤฑnฤฑn huzuru, รผlkemizin รงฤฑkarlarฤฑnฤฑn korunmasฤฑ noktasฤฑnda her tรผrlรผ iลbirliฤine hazฤฑrฤฑz. Taliban yรถneticilerinin itidalli ve ฤฑlฤฑmlฤฑ aรงฤฑklamalarฤฑ memnuniyetle karลฤฑlฤฑyoruz.
รzellikle Taliban’ฤฑn Tรผrkiye’ye yaklaลฤฑmฤฑ kรถลeli deฤildir. Daha dikkatlidir ve bizimle olan iliลkilere yaklaลฤฑmฤฑ รงok daha hassastฤฑr. Temenni ediyorum ki bundan sonra da aynฤฑ hassasiyet devam edecektir.
AFGANฤฐSTAN’DAKฤฐ TรRK VATANDAลLARININ TAHLฤฐYESฤฐ
Afganistan’daki vatandaลlarฤฑmฤฑzฤฑn gรผvenliฤini ve huzurunu temin etmek bir numaralฤฑ รถnceliฤimiz. Vatandaลlarฤฑmฤฑzฤฑ รถzel uรงak seferleriyle tahliye iลlemlerimizi sรผrdรผrรผyoruz. Havalimanฤฑnฤฑn 2 boyutu var: bir sivil, bir de askeri. Biz bu รงalฤฑลmayฤฑ daha รงok askeri havalimanฤฑ รผzerinden yapฤฑyoruz. Afganistan’daki vatandaลlarฤฑmฤฑza seri bir ลekilde ulaลtฤฑk. Devletimizin tรผm imkanlarฤฑyla yanlarฤฑnda olduฤunu kendilerine vurguladฤฑk. รlkemize dรถnmek isteyenleri devletimizin tรผm imkanlarฤฑyla bilgilerini derledik, toparladฤฑ ve bildirdik. Bugรผn askeri uรงaฤฤฑmฤฑzla 201 vatandaลฤฑmฤฑzฤฑ ฤฐslamabad’a gรถtรผrdรผk, oradan da THY ile รผlkemize gelmelerini saฤladฤฑk. ลu an itibarฤฑyla toplam 552 kiลiyi tahliye etmiล durumdayฤฑz.
SINIRLARDA SON DURUM
Dรผzensiz gรถรงle mรผcadele noktasฤฑnda bu etkinliฤin artฤฑrฤฑlmasฤฑ amacฤฑyla yoฤun bir รงaba harcฤฑyoruz. Sฤฑnฤฑr gรผvenliฤimiz tahkim etmek iรงin farklฤฑ รถnlemleri devreye aldฤฑk. ฤฐran sฤฑnฤฑrฤฑmฤฑzda 4 ilimiz var: Aฤrฤฑ, Hakkari, Iฤdฤฑr, Van. Bu sฤฑnฤฑrฤฑmzฤฑฤฑn tamamฤฑ duvarla รถrรผlecek. Aฤrฤฑ ve Iฤdฤฑr sฤฑnฤฑrฤฑndaki duvar รงalฤฑลmalarฤฑnฤฑ tamamladฤฑk. Hakkari’de yarฤฑsฤฑna geldik. Van’da da yoฤun ลekilde sรผrรผyor รงalฤฑลmalarฤฑmฤฑz. ลu an itibarฤฑyla 157 kilometresi tamamlandฤฑ.
Sadece gรถรง deฤil, terรถre karลฤฑ da bunlar bizim iรงin รถnemli bir bariyer. Bu duvarฤฑ oluลturan 3 metre yรผksekliฤindeki beton bloklarฤฑn รผstรผnde 1 metre de dikenli tel bulunuyor. Tamamlanan duvar uzunluฤu bundan sonra da รงok hฤฑzlฤฑ ลekilde artacak. Bunlarฤฑ ayrฤฑca termal kameralarla da takip ediyoruz. 109 kilometrelik kฤฑsmฤฑ aydฤฑnlatma sistemiyle donatฤฑlmฤฑล durumda. 79 kilometre boyunca yerleลtirdiฤimiz kamera ve algฤฑlayฤฑcฤฑ sistemlerle dรผzensiz gรถรง hareketlerini sรผrekli izleyip anฤฑnda mรผdahale ediyoruz.
Gรถzetleme kulelerimiz ileri teknolojik donanฤฑma sahip. Kara gรถzetleme radarฤฑ, termal kamera, GPS alฤฑcฤฑsฤฑ, lazer uzaklฤฑkรถlรงer gibi sistemleri de bรผnyesinde barฤฑndฤฑrฤฑyor.
“BU ADAMIN BUGรNE KADAR DOฤRU BฤฐR SรZร YOK”
Hukukta bir kaide vardฤฑr: Mรผddei, iddiasฤฑnฤฑ ispatla mรผkelleftir. Bu adam nereden bunu gรถrdรผ? Kim kendisine bunu sufle etti? Kendi bรผyรผkelรงisi bile รถyle bir ลeyin olmadฤฑฤฤฑnฤฑ sรถylรผyor. Bu adam yalancฤฑ, bu adamฤฑn bugรผne kadar doฤru bir sรถzรผ yok. Sรถyledikleri tek ลey var: Orada dฤฑลiลleri yetkilisi yoktu. ฤฐlla dฤฑลiลleri yetkilisinin mi olmasฤฑ lazฤฑm? Ben varฤฑm orada. Dฤฑลiลleri bana baฤlฤฑ. Kafayฤฑ takmฤฑลlar tercรผmanฤฑmฤฑza. Baลฤฑnฤฑza tercรผmanฤฑm kadar taล dรผลsรผn.







