Simson, รผye 27 รผlkenin รงevre ve enerji bakanlarฤฑnฤฑn AB dรถnem baลkanฤฑ Fransa’nฤฑn Amiens ลehrinde gerรงekleลtirdiฤi toplantฤฑ bitiminde basฤฑna aรงฤฑklamalarda bulundu.
Son aylarda kรผresel doฤal gaz fiyatlarฤฑnฤฑn tarihi zirvelere ulaลtฤฑฤฤฑnฤฑ ve bunun Avrupa’daki enerji fiyatlarฤฑ รผzerinde zincirleme etkisi olduฤunu anlatan Simson, “AB genelinde tรผketiciler ve iลletmeler bu faturalarฤฑ รถdemekte zorlanฤฑyor.” diye konuลtu.
Simson, “Kฤฑsa vadede, jeopolitik gerilimlerin ลiddetlendirdiฤi alฤฑลฤฑlmadฤฑk derecede yรผksek enerji fiyatlarฤฑyla karลฤฑ karลฤฑyayฤฑz.” ifadesini kullandฤฑ.
Bakanlarฤฑn, toplantฤฑda enerji arz gรผvenliฤi konusuna odaklandฤฑklarฤฑnฤฑ vurgulayan Simson, “AB’deki doฤal gaz depolama seviyeleri yฤฑlฤฑn bu zamanฤฑnda normaldekinden รถnemli รถlรงรผde dรผลรผk seviyede bulunuyor.” dedi.
Simson, ortak รผlkelerle Avrupa’ya gaz arzฤฑnฤฑ artฤฑrma ihtimalini gรถrรผลtรผklerine iลaret ederek, 4 ลubat’ta Azerbaycan’daki Gรผney Gaz Koridoru bakanlar toplantฤฑsฤฑnda ve 7 ลubat’taki AB-ABD Enerji Konseyi’nde bu gรถrรผลmeleri sรผrdรผreceฤini vurguladฤฑ.
Avrupa’nฤฑn enerji konusundaki risklere hazฤฑrlฤฑklฤฑ olmasฤฑ ve รผye รผlkeler arasฤฑndaki dayanฤฑลmayฤฑ gรผรงlendirmesi gerektiฤine dikkati รงeken Simson, “Fosil yakฤฑt baฤฤฑmlฤฑlฤฑฤฤฑna ve deฤiลken enerji fiyatlarฤฑna karลฤฑ tek kalฤฑcฤฑ รงรถzรผm yeลil dรถnรผลรผmรผ tamamlamaktฤฑr.” deฤerlendirmesinde bulundu.
Fransa รevre Bakanฤฑ Barbara Pompili de “Gรถrรผลmelerin merkezinde enerji fiyatlarฤฑ, enerji verimliliฤi ve hidrojen yer aldฤฑ.” dedi.
Enerji fiyatlarฤฑnฤฑn tarihi zirveye ulaลtฤฑฤฤฑnฤฑ vurgulayan Pompili, enerji piyasalarฤฑndaki fiyatlarda ciddi รถlรงรผde dalgalanma yaลandฤฑฤฤฑnฤฑ anฤฑmsattฤฑ.
Pompili, Avrupa’da enerji faturalarฤฑnฤฑn hฤฑzla yรผkseldiฤini ve bazฤฑ ลirketlerin bu fiyat artฤฑลlarฤฑ nedeniyle รผretimi azaltmak zorunda kaldฤฑklarฤฑnฤฑ sรถyledi.
Bazฤฑ รผye รผlkelerin fiyat artฤฑลฤฑna karลฤฑ รงeลitli tedbirler aldฤฑฤฤฑnฤฑ hatฤฑrlatan Pompili, “Bu sรผrdรผrรผlebilir bir รงรถzรผm deฤil. Mevcut kaynaklarฤฑ enerji dรถnรผลรผmรผnde kullanmalฤฑyฤฑz.” diye konuลtu.
Pompili, elektrik fiyatlarฤฑndaki artฤฑลฤฑn doฤal gaz piyasasฤฑndan kaynaklandฤฑฤฤฑnฤฑ hatฤฑrlatarak, “Bu yapฤฑyฤฑ deฤiลtirmeliyiz.” ifadesini kullandฤฑ.
Fosil yakฤฑt baฤฤฑmlฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑn azaltฤฑlmasฤฑ ve enerji arz gรผvenliฤinin artฤฑrฤฑlmasฤฑ gerektiฤini belirten Pompili, mevcut krizin enerji piyasalarฤฑnฤฑn geliลtirilmesi iรงin bir fฤฑrsat olduฤunu ve piyasa reformunun tartฤฑลฤฑlmasฤฑ gerektiฤini anlattฤฑ.
Doฤal gaz ihtiyacฤฑnฤฑn yรผzde 90’ฤฑnฤฑ ithal eden Avrupa’da bu รผrรผnรผn fiyatlarฤฑ geรงen yฤฑl yaklaลฤฑk 6 kat arttฤฑ.
Avrupa, doฤal gazฤฑnฤฑn yarฤฑsฤฑnฤฑ Rusya’dan ve kalanฤฑnฤฑ bรผyรผk รถlรงรผde Norveรง ve Cezayir’den temin ediyor.







