AB gaz fiyatları Orta Doğu'daki gerilimin artmasıyla tırmanıyor

AB gaz fiyatları Orta Doğu'daki gerilimin artmasıyla tırmanıyor

İsrail'in Gazze'de bir hastaneyi vurarak yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine yol açmasıyla Avrupa Birliği'nde gaz fiyatları yükselişe geçti.

A+A-

Avrupa doğal gaz fiyatları, Orta Doğu'daki karışıklığın genişleyebileceğine dair artan riskler, Avustralya LNG tesislerine yönelik potansiyel grev eyleminin sona ermesini umursamama gibi nedenlerle bugün %5,8 arttı.

Montel-Foreks'in haberine göre, Hollanda TTF hub’ı Kasım vadeli kontrat 51,75 EUR/MWh ile gün içi en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra en son işlemini bir önceki kapanışına göre 2,28 EUR artışla 51,18 EUR/MWh seviyesinden gerçekleştirdi.

İngiltere NBP hub’ı eşdeğer kontrat ise 4,50 p artışla 126,53 p/MWh seviyesinden işlem gördü.

Bir trader, “Temel göstergeler aşağı yönlü olduğu için Orta Doğu'da şiddetin artması ihtimalinden başka bir şey düşünemiyorum” ifadelerini kullanıyor.

Riskler, İsrail ile Hamas militan grubu arasındaki çatışmanın, örneğin İran'la yapılan bir savaş gibi diğer aktörlere de yayılması ve "birçok gri alan" içermesi olarak düşünülüyor.

İsrail güçlerinin Hamas'ı kökten kazımak amacıyla kara saldırısına hazırlık amacıyla Gazze sınırında toplanmaya devam ettiğine dikkat çeken bir başka trader, “Bu jeopolitik bir prim” yorumunu yapıyor.

İlgili Haberler