AB ve ABD Rus bankalarını hedef alacak

AB ve ABD Rus bankalarını hedef alacak

AB Komisyonu Başkanı Von Der Leyen, "Rusya, Ukrayna'yı işgal ederse finansal piyasalara erişimini ve gelişmiş malları kaybedebilir" dedi. Beyaz Saray da ABD bankalarının Rus bankaları için işlem yapmasının engelleyen paket hazırladı

A+A-

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Moskova'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda karşılaşacağı yaptırımların bazı ayrıntılarını açıkladı ve Rusya'nın uluslararası finans piyasalarından kopacağını ve önemli ihracat mallarına erişiminin reddedileceğini bildirdi.

De Leyen, ARD kamu televizyonuna verdiği demeçte, "Rusya'nın prensipte uluslararası finans piyasalarından bağlantısı kesilecek. Rusya'nın acilen modernize etmesi ve ekonomisini çeşitlendirmesi gereken, küresel olarak hakim olduğumuz ve ikamesi olmayan tüm mallara yaptırım uygulanacak." dedi.

Öte yandan ABD 'den de benzer bir açıklama geldi. ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimi, ABD finans kurumlarının büyük Rus bankaları için işlem yapmasının da engellenmesini içeren Rusya'ya karşı bir ilk yaptırım paketi hazırladı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda uygulanacak önlemler, hedeflenen Rus bankaları ile uluslararası ödemelere olanak sağlayan ABD bankaları arasındaki muhabir bankacılık ilişkilerini keserek Rus ekonomisine zarar vermeyi amaçlıyor. ABD makamları, bankacılık kısıtlamalarının olası bir yaptırım paketinin parçası olacağını söylese de, yönetimin - küresel para akışlarını destekleyen - muhabir bankalarla ilişkileri kesme planı daha önce bildirilmedi.

Kaynaklar, ABD'nin ayrıca en güçlü yaptırım aracını, belirli Rus şahıs ve şirketlerini Özel Olarak Belirlenmiş Vatandaşlar (SDN) listesine alarak, onları, Amerikalılarla ticaretini yasaklama ve ABD varlıklarını dondurma uygulamalarıyla ABD bankacılık sisteminden etkili bir şekilde atacağını aktardı.