ABD borsaları tatilde Asya borsaları düşüşte

ABD borsaları tatilde Asya borsaları düşüşte

Yatırımcılar faiz oranlarının netleşmesini beklerken hisse senetleri düştü, dolar yatay seyretti.

A+A-

Yatırımcıların merkez bankalarının agresif faiz artırımlarına devam edip etmeyeceğine dair daha fazla ipucu bekleyerek güvenli aralıklarda kalması nedeniyle Salı günü Asya hisse senetlerinin çoğu düşerken, ABD doları ve petrol sabit kaldı.

Wall Street'in büyük bölümünün kapalı olduğu Salı günkü ABD Bağımsızlık Günü resmi tatiline doğru piyasa koşulları da durgunlaştı.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi (.MIAPJ0000PUS) Salı günü sabah saatlerinde %0,1 düşüş gösterdi.

Avustralya hisseleri, yatırımcıların günün ilerleyen saatlerinde bir politika kararı açıkladığında merkez bankasının tekrar sıkılaştırmaya gidip gitmeyeceğini görmeyi beklemesiyle çoğunlukla yatay seyretti.

Japonya'nın Nikkei hisse senedi ortalaması, gösterge endeksin bir önceki seansta 33 yılın en yüksek seviyesinden kapanmasının ardından yatırımcıların bazı yükseliş pozisyonlarından çıkmasıyla %1,1 düştü.

Çin'in anakara göstergesi ve Hong Kong'un Hang Seng Endeksi %0,2 oranında düşüş gösterdi.

ABD S&P 500 E-mini hisse senedi vadeli işlemleri Asya ticaretinde %0,1 geriledi. Wall Street hisse senedi endeksleri Pazartesi günkü kısaltılmış seansı Hazine getirileriyle birlikte hafif yükselişle tamamladı.

BNP Paribas Asya Pasifik hisse senedi araştırma başkanı Manishi Raychaudhuri, önümüzdeki günlerde yatırımcıların ikinci çeyrek kazançları öncesinde karışık bir ekonomik veri paketi izlediğini ve Federal Rezerv'in politika yolu üzerindeki belirsizliğin devam ettiğini söyledi.

Fed'in son toplantısının tutanaklarının bu hafta içinde açıklanacağını ve bu tutanakların politika yönü hakkında ilave ipuçları verebileceği gibi bir miktar dalgalanma da yaratabileceğini söyledi.

Raychaudhuri, "Eğer Fed aşırı sıkılaşır ve piyasanın genel beklentisinin iki katından daha fazla faiz artırımına gitmeye karar verirse, o zaman resesyonun hesaplanandan daha derin olabileceği endişesi doğar" dedi.

Jeopolitik gerginliklerin de devam ettiğini belirten uzman, Çin'in mineraller üzerindeki ihracat kontrollerinin küresel ticaret ilişkilerinde daha fazla belirsizlik yarattığını ifade etti.

Döviz piyasasında, doları altı büyük emsali karşısında izleyen dolar endeksi hafif bir yükselişle 102,97'ye çıktı.

Piyasalar, talebin zayıf olduğunu gösteren ekonomik veriler karşısında en büyük ihracatçılar Suudi Arabistan ve Rusya'nın Ağustos ayındaki kesintilerinden kaynaklanan arz sıkıntılarını tartarken, petrol fiyatları Pazartesi günü %1 düştükten sonra Salı günü sabit kaldı.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,3 artışla varil başına 74,87$ oldu. ABD West Texas Intermediate ham petrolü de %0,3 artışla 70,06$'a yükseldi.

Hazine piyasası Salı günü Bağımsızlık Günü nedeniyle kapalı. Pazartesi günü, ABD Hazine getiri eğrisinin yaygın olarak izlenen bir bölümü, Fed Başkanı Paul Volcker'ın yüksek enflasyon döneminden bu yana en derin tersine dönüşünü yaşadı ve finansal piyasaların uzun bir Fed artış döngüsünün ABD'yi resesyona sürükleyeceği yönündeki endişelerini yansıttı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler