ABD büyüme rakamı tahminlerin altında kaldı

ABD büyüme rakamı tahminlerin altında kaldı

ABD'de ilk çeyrek büyüme rakamları tahminlerin altında kaldı

A+A-

borsatek.com - ABD ekonomisi 2023 yılının ilk çeyreğinde beklentinin altında bir büyüme gerçekleştirdi. ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan ön verilere göre, ABD'nin gayri safi yurt içi hasılası, Ocak-Mart döneminde yıllık bazda %1.1 artarak, 2022'nin son üç ayındaki %2.6'lık büyümenin altında kaldı. Ekonomistler, büyüme oranının %2.0 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörmüştü.

Verilerin açıklanmasının ardından ABD tahvillerinde faizler yükseldi. Politika hassasiyetine sahip olan ABD 2 Yıllık tahvil faizi, %4.0476'ya yükselerek 0,12 puan arttı. Yatırımcı güveninin önemli bir göstergesi ve küresel borçlanma maliyetleri için bir referans niteliğinde olan ABD 10 Yıllık tahvil faizi ise, %3.509'a çıkarak 0.07 puan arttı.

Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre yavaşlamanın temel sebebi özel sektör envanterlerindeki düşüş ve sabit sermaye yatırımlarında yaşanan gerileme oldu. Tüketici harcamalarındaki artış ise bu eğilimleri kısmen dengeledi.

ABD Merkez Bankası (Fed), enflasyonun kontrol altına alınabilmesi için faiz oranlarını son bir yılda agresif bir şekilde artırmıştı. Önümüzdeki hafta, Fed'in borçlanma maliyetlerini 25 baz puan daha artırması bekleniyor ve bu durum, kritik öneme sahip olan federal fon hedefini %5 ile %5.25 aralığına çıkaracak.

 

İlgili Haberler