ABD Çin'in tepkisini göze alarak Vietnam ile ilişkileri geliştirmeyi hedefliyor

ABD Çin'in tepkisini göze alarak Vietnam ile ilişkileri geliştirmeyi hedefliyor

ABD Başkanı Joe Biden, bir hafta içinde Hanoi'ye yapacağı ziyaretle birlikte, Çin'i kızdırabilecek ve ticari sonuçları belirsiz bir hamleyle eski düşmanı Vietnam'la diplomatik ilişkilerini en üst düzeye çıkarmayı umuyor.

A+A-

Kendisinden çok daha büyük olan komşusunun olası tepkisinden korkan Vietnam, başlangıçta ABD ile ilişkileri geliştirme konusunda temkinli olduğunu ifade etmişti. Bu durum Biden yönetiminin, son aylarda ABD hükümetinin üst düzey üyelerinin çok sayıda ziyareti de dahil olmak üzere, Güneydoğu Asya ülkesini ikna etme çabalarını arttırmasına yol açtı.

Bu eşi benzeri görülmemiş atak Washington'un Vietnam'ın diplomatik sıralamasında Çin ve Rusya ile birlikte iki basamak alttan en üst basamağa yükselmeyi beklemesine yol açtı.

Biden bunu Temmuz ayında kamuoyuna açıkladı ve her iki ülkedeki yetkililer o zamandan beri gayri resmi olarak iki aşamalı yükseltme konusunda iyimserliklerini dile getirdiler, ancak her iki hükümetten de resmi bir açıklama yapılmadı.

Belki de Pekin'i yatıştırmak isteyen Vietnam, Biden'ın 10 Eylül'deki varışından sonra veya kısa bir süre önce Hanoi'ye üst düzey ziyaretleri tartışıyor ve yetkililer Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Başbakan Li Qiang'ın önümüzdeki günlerde veya haftalarda Vietnamlı liderlerle görüşebileceğini söylüyor.

Singapur'daki Iseas-Yusof Ishak Enstitüsü'nde kıdemli bir araştırmacı olan Le Hong Hiep, Washington ile çifte yükseltmenin Pekin'de iyi karşılanmayabileceği riskinin yüksek olduğunu, ancak Vietnam'ın komünist liderlerinin, ABD'nin Çin ile ilişkilerinin "gelecekte daha da kötüye gideceği" için bu hamle için en iyi zamanlamanın şimdi olduğunu hesaplamış olabileceğini söyledi.

Hawai merkezli Inouye Asya-Pasifik Güvenlik Çalışmaları Merkezi'nden Alexander Vuving, "Vietnam ekonomisinin sermaye, teknoloji ve pazara erişim konusunda ciddi bir desteğe ihtiyacı var" dedi ve bunun olası yükseltmenin önemli bir nedeni olabileceğini belirtti.

Hiep, Hanoi'ye ABD askeri malzemelerinin artırılmasının da uzun süredir tartışıldığını ancak bu görüşmeler zaman aldığı için hemen bir anlaşma yapılmasının beklenmediğini söyledi.

Bu arada Vietnam, çoğunlukla Rus yapımı olan cephaneliğini geliştirmek ve genişletmek için başka ülkelerle de görüşüyor ve yakın zamanda üst düzey Rus yetkililerle çok sayıda üst düzey savunma toplantısı gerçekleştirdi.

Vietnam'ın yarı iletken endüstrisi için bir merkez olma hedefini desteklemek de Washington'un teşviklerinin bir parçası, ancak CHIPS Yasası kapsamında şimdiye kadar sağlanan kamu fonları çok sınırlı.

ABD-ASEAN İş Konseyi Vietnam Ofisi Başkanı Vu Tu Thanh, ABD'nin daha fazlasını sunabileceğini söyledi.

Enerji, Vietnam'ın sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve açık deniz rüzgârında bir oyuncu olmaya hazırlanmasıyla işbirliğinin artabileceği bir diğer sektör olsa da idari ve finansman gecikmeleri bu havayı azaltıyor.

İlişkilerin geliştirilmesinin ABD firmalarının Vietnam'daki planlarını hızlandırması bekleniyor. Planlar hakkında bilgi sahibi olan kişiler, uçak üreticisi Boeing (BA.N) ve enerji firması AES'in Biden'ın ziyareti sırasında duyurular yapabileceğini söyledi. Şirketler konuyla ilgili hemen bir yorum yapmadı.

ABD-ASEAN İş Konseyi'nden Thanh, ABD'nin halihazırda Vietnam'ın ihracatı için en büyük pazar olduğunu ve ticareti artırmak için ABD gümrük prosedürlerinin kolaylaştırılabileceğini söyledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler