ABD ile Vietnam aynı masada: Eski düşmanlar dost oldu

ABD ile Vietnam aynı masada: Eski düşmanlar dost oldu

ABD Başkanı Joe Biden Vietnam'ı ziyaret etti, Vietnam ABD'nin diplomatik statüsünü Çin ve Rusya ile aynı seviyeye yükseltti.

A+A-

ABD Başkanı Joe Biden Pazar günü Vietnam'ı ziyaret etti. Biden'in ziyaretinde ABD ile Vientam arasında yarı iletkenler ve mineraller konusunda anlaşmalar sağlarken, Vietnam da Washington'u diplomatik statüsünü Çin ve Rusya ile aynı seviyeye yükseltti.

ABD, küresel tedarik zincirlerini Çin kaynaklı risklerden koruma stratejisinde üretim açısından kilit ülke olarak gördüğü Vietnam'ın bu diplomatik statüyi yükseltmesi için aylardır bastırıyordu.

50 yıl sonra Hanoi'ye giden ilk ABD Başkanı olan Biden, ilişkilerin geliştirilmesi yönünde atılan adımlara dikkat çekti. "Ülkelerimiz arasında çatışmadan normalleşmeye ve bu yeni yükseltilmiş statüye kadar 50 yıllık bir ilerleme çizgisi izleyebiliriz" dedi.

Biden, gazetecilere yaptığı açıklamada, Vietnam ile ortaklığın yönetiminin "Hint-Pasifik ortaklarımıza ve dünyaya ABD'nin bir Pasifik ülkesi olduğunu ve hiçbir yere gitmeyeceğimizi gösterme" çabasının bir parçası olduğunu söyledi.

Yetkililer ve diplomatlar, Hanoi'nin tüm süper güçlerle iyi ilişkiler sürdürmeye çalıştığını, muhtemelen Başkan Xi Jinping de dahil olmak üzere üst düzey Çinli yetkililerin önümüzdeki günlerde veya haftalarda Vietnam'ı ziyaret etmesinin beklendiğini ifade ettiler. 

Biden ayrıca Hanoi'de Çin Devlet Başkanı Xi'nin G20'deki yardımcısıyla görüştüğünü ve ikilinin istikrar hakkında konuştuğunu söyledi.

Biden'ın ziyareti, ikili ticaret ve yatırım bağlarının arttığı ve Vietnam ile Çin arasında Güney Çin Denizi'nde uzun süredir devam eden toprak anlaşmazlığının kızıştığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Vietnam'ın ABD teknoloji şirketleri için bir "friendshoring" destinasyonu olarak artan önemini vurgulayan Google, Intel, Amkor Marvell, GlobalFoundries ve Boeing yöneticilerinin Pazartesi günü Hanoi'de Vietnamlı teknoloji yöneticileri ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya gelmeleri bekleniyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler