ABD ISM endeksi üç yılın en düşüğünde

ABD ISM endeksi üç yılın en düşüğünde

ABD'de hizmet sektörü endeksi imalat sektöründe olduğu gibi gerileyerek ekonomiye dair endişeleri artırdı.

A+A-

ABD'de hizmet sektörü endeksi imalat sektöründe olduğu gibi gerileyerek ekonomiye dair endişeleri artırdı. ISM verilerine göre hizmet endeksi 3.8 puan düşüşle Eylül'de 52.6 oldu. Bu, 2016 Ağustos ayından beri en düşük seviye olarak kayda geçti.

Beklenti endeksin 55 değerini almasıydı. İstihdam endeksi 50.4'e gerileyerek Şubat 2014'ten beri en düşük seviyeye inerken yeni siparişler endeksi de 53.7 ile 3 yılın en düşük seviyesine geriledi.  

Bugün açıklanan ABD hizmet PMI verisi ise beklentiye paralel olarak 50.9 oldu. ABD'de önceki gün açıklanan ISM İmalat Endeksi de Eylül'de 10 yılın en düşük seviyesine inmişti.

Ekonomide daralma sinyalleri, bu ay sonunda toplantı yapacak olan Fed yetkililerine bu yıl 3. kez faiz indirmesine yönelik çağrıları artırabilir.

İşsizlik maaşı başvuruları yükseliyor

ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 4 haftanın zirvesine çıktı, bu durum istihdam piyasasında zayıflama olduğuna işaret etti. Çalışma Bakanlığı verilerine göre 28 Eylül'de sona eren haftada başvurular 4 bin artarak 219 bin oldu.

Beklenti 215 bindi. Bir önceki haftanın verisi 213 binden 215 bine revize edildi. 4 haftalık ortalama başvurular değişmeyerek 212 bin 500'de kalırken devam eden başvurular ise 21 Eylül'de sona eren haftada 5 bin azalarak 1.65 milyon oldu. 

Yarın açıklanacak Eylül ayı tarım dışı istihdam verisinin 148 bin artması, işsizlik oranının % 3.7'de kalması bekleniyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.