ABD’deki bekleyen konut satฤฑลlarฤฑ geรงen ay, Eylรผl ayฤฑndan bu yana en bรผyรผk dรผลรผลรผ kaydederek konut piyasasฤฑnฤฑn hรขlรข tam toparlanamadฤฑฤฤฑna iลaret etti.
Ulusal Emlakรงฤฑlar Birliฤi’nin (NAR) รถnceden sahip olunan konutlarฤฑ satฤฑn almak iรงin imzalanan sรถzleลmeler endeksi Mart’ta %5,2 dรผลรผลle 78,9 seviyesine geriledi. Bu azalฤฑล, Bloomberg tarafฤฑndan yapฤฑlan ankette ekonomistlerin tahmin ettiฤi %0,8’lik artฤฑลa kฤฑyasla oldukรงa kรถtรผ.
Bekleyen konut satฤฑลlarฤฑ raporu, genellikle satฤฑล รถncesi bir ya da iki ay รถnce sรถzleลmeye baฤlanan evleri dikkate aldฤฑฤฤฑndan, mevcut konut satฤฑลlarฤฑ iรงin รถncรผ gรถsterge olarak kabul ediliyor. Ancak, dรผลรผk mortgage faiz oranlarฤฑnฤฑ kilitleyen ev sahipleri, konut arzฤฑnฤฑ sฤฑnฤฑrlamak adฤฑna mรผlklerini listelemekte tereddรผtlรผ davranฤฑyorlar.
NAR Baล Ekonomisti Lawrence Yun konu ile ilgili olarak, “Konut stoku yetersizliฤi, satฤฑลlarฤฑn yรผkselmesini engelleyen baลlฤฑca faktรถrlerden biridir. รlke genelindeki kฤฑsฤฑtlฤฑ konut arzฤฑ, talebi karลฤฑlamakta yetersiz kalฤฑyor,” dedi
Bununla birlikte, son aylarda konut sektรถrรผnde umut verici istikrar belirtileri gรถrรผlmeye baลlandฤฑ. Yeni konut satฤฑลlarฤฑ artarken, mortgage faiz oranlarฤฑ da hafifรงe dรผลรผล gรถsterdi; bu durum, emlak inลaatรงฤฑlarฤฑnฤฑn moralini yรผkseltti.
Perลembe gรผnรผ aรงฤฑklanan bir baลka veri, ABD ekonomisinin ilk รงeyrekte tahminlerin รผzerinde bir yavaลlama yaลadฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti. Fakat konut yatฤฑrฤฑmlarฤฑ, son bir yฤฑlฤฑn en az dรผลรผลรผnรผ gรถsterdi.
Yun, talebin gรผรงlรผ olduฤu bรถlgelerin hรขlรข mevcut olduฤunu, tรผm listelerin yaklaลฤฑk รผรงte birinin birden fazla teklif aldฤฑฤฤฑnฤฑ ve benzer bir oranฤฑn liste fiyatฤฑnฤฑn รผzerinde satฤฑล gerรงekleลtirdiฤini belirtti.
ฤฐlerleyen dรถnemde, borรงlanma maliyetleri yรผksek kalmaya devam edecek ve Federal Rezerv, รถnรผmรผzdeki hafta faiz oranlarฤฑnฤฑ artฤฑrmaya hazฤฑrlanฤฑrken uzun bir bekleme dรถnemi รถngรถrรผlรผyor.
Bekleyen konut satฤฑลlarฤฑ, dรถrt bรถlgenin รผรงรผnde aylฤฑk bazda dรผลerken, Gรผney bรถlgesinde kรผรงรผk bir artฤฑล gรถzlendi. Geรงen yฤฑla kฤฑyasla, sรถzleลme imzalama oranฤฑ dรผzeltilmiล bazda %23,3 azaldฤฑ.
รzetle, ABD’deki konut piyasasฤฑ, Eylรผl’den bu yana en bรผyรผk daralmayฤฑ yaลarken, bekleyen konut satฤฑลlarฤฑndaki dรผลรผล ve sฤฑnฤฑrlฤฑ konut arzฤฑ, sektรถrรผn henรผz tam anlamฤฑyla toparlanamadฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsteriyor. ABD ekonomisinin de ilk รงeyrekte beklenenden daha fazla yavaลlamasฤฑ konut piyasasฤฑnฤฑn durumunu etkileyebilir. Bununla birlikte, faiz oranlarฤฑnฤฑn artmasฤฑ ve yรผksek borรงlanma maliyetlerinin devam etmesi, รถnรผmรผzdeki dรถnemde konut piyasasฤฑ รผzerinde baskฤฑ oluลturarak satฤฑลlarฤฑn hฤฑzlanmasฤฑnฤฑ zorlaลtฤฑrabilir.







