ABD tüketici harcamaları yatay seyrediyor, çekirdek enflasyon hala sıcak

ABD tüketici harcamaları yatay seyrediyor, çekirdek enflasyon hala sıcak

Hizmet harcamalarındaki artışın mal harcamalarındaki düşüşle dengelenmesiyle ABD tüketici harcamaları martta değişmedi, ancak enflasyon baskılarının altında yatan gücün devam etmesi, Fed'in gelecek hafta faiz oranlarını yeniden yükseltmesini sağlayabilir.

A+A-

İnatçı bir şekilde yüksek seyreden enflasyon, Cuma günü açıklanan ve işgücü piyasasındaki sıkılığın özel sektördeki ücret artışlarını desteklemeye devam etmesiyle işgücü maliyetlerinin ilk çeyrekte güçlü bir şekilde arttığını gösteren diğer verilerle de vurgulandı. Ancak ekonominin daha düşük vitese geçmesiyle birlikte, önümüzdeki Çarşamba günü beklenen faiz artışı, 1980'lerden bu yana en hızlı olan mevcut döngüdeki son artış olabilir.

Son dönemde mali piyasalarda yaşanan çalkantıların ardından sıkılaşan kredi koşulları bu yıl resesyon riskini artırdı. Federal hükümetin 31.4 trilyon dolarlık borçlanma limitini yükseltme mücadelesi de ekonomi için bir tehdit oluşturuyor.

Dallas'taki Comerica Bank'ın baş ekonomisti Bill Adams, "Fed zor bir noktada. Ekonomi soğuyor ama enflasyon hala çok yüksek. Fed'in en kalıcı olacağından endişe ettiği enflasyon bileşenleri, emek yoğun hizmetler, özellikle yapışkan." sözlerini kaydetti.

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan ve geçen ay değişmeyen tüketici harcamaları verisi, Şubat ayında aşağı yönlü revize edilen %0,1'lik artışın ardından geldi. ABD ekonomik faaliyetlerinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan tüketici harcamalarının daha önce Şubat ayında %0,2 arttığı bildirilmişti.

Hizmet harcamaları, konut ve kamu hizmetlerinin yanı sıra sağlık hizmetlerinin etkisiyle %0,4 arttı. Çoğunluğu yeni hafif kamyonlar olmak üzere motorlu taşıt alımlarının azalması nedeniyle mal harcamaları %0,6 düştü. Benzin fiyatlarındaki düşüş de mal harcamalarındaki düşüşe katkıda bulundu. Reuters anketine katılan ekonomistler tüketici harcamalarının %0,1 düşeceğini tahmin ediyordu.

Perşembe günü yayınlanan ilk çeyrek gayrisafi yurtiçi hasıla raporunda yer alan bu veri, Ekim-Aralık çeyreğinde %1,0 oranında artan tüketici harcamalarının bu dönemde yıllık bazda %3,7 oranında arttığını gösterdi.

Geçen ay tüketici harcamalarının yatay seyretmesi, tüketimin ve genel ekonominin ikinci çeyrekte daha düşük bir büyüme patikasına girmesine neden oldu.

Amerikalılar yüksek fiyatlara karşı daha isteksiz hale geldikçe tüketici harcamaları da muhtemelen durağanlaşıyor. Devletin sosyal yardımları da azalıyor. Düşük gelirli insanları ve aileleri COVID-19 salgınının zorluklarına karşı korumak için ABD Kongresi tarafından yetkilendirilen Ek Beslenme Yardım Programı (SNAP) yardımlarına yapılan geçici desteğin süresi Mart ayında doldu.

SNAP genellikle gıda pulları olarak bilinir. Perşembe günü Ticaret Bakanlığı Nüfus Sayım Bürosu'ndan araştırmacılar, ekstra yardımların sona ermesinin yaklaşık 32 milyon kişinin daha az aylık SNAP ödemesi almasına neden olduğunu tahmin etti. Aylık net geliri 2,000 $ olan dört kişilik bir hanenin artık her ay 600 $ daha az gıda pulu aldığını tahmin ettiler.

Wall Street'te hisse senetleri yükselişe geçti. Dolar, para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında değer kazandı. ABD Hazine fiyatları yükseldi.

Fed'in önümüzdeki hafta faiz oranlarını 25 baz puan daha arttırması bekleniyor. ABD Merkez Bankası geçen yılın Mart ayından bu yana politika faizini 475 baz puan artırarak sıfıra yakın seviyeden mevcut %4,75-%5,00 aralığına yükseltti.

Enflasyon kademeli olarak yavaşlasa da yüksek seyretmeye devam ediyor. Kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi Şubat ayındaki %0,3'lük artışın ardından Mart ayında %0,1 ile geçtiğimiz Temmuz ayından bu yana en küçük artışı kaydetmiştir. Mart ayına kadar olan 12 aylık dönemde PCE fiyat endeksi %4,2 artmıştır. Bu, Mayıs 2021'den bu yana görülen en küçük artış olup Şubat ayındaki %5,1'lik yükselişi takip etmiştir.

Volatil gıda ve enerji bileşenleri hariç tutulduğunda PCE fiyat endeksi %0,3 artarak Şubat ayındaki artışa paralel bir seyir izledi. Çekirdek PCE fiyat endeksi Şubat ayındaki %4,7'lik artışın ardından Mart ayında yıllık bazda %4,6 artış göstermiştir. Fed, %2 enflasyon hedefi için PCE fiyat endekslerini takip etti.

Ekonomistler, politika yapıcılar tarafından yakından izlenen konut hariç temel hizmetlerin %0,2 arttığını tahmin ediyor. Geçen Temmuz ayından bu yana görülen en küçük artış, Şubat ayındaki %0,3'lük artışın ardından gerçekleşti ve portföy yönetim ücretlerindeki düşüşü yansıttı.

Çalışma Bakanlığı'nın ayrı bir raporu, işgücü maliyetlerinin en geniş ölçüsü olan İstihdam Maliyeti Endeksi'nin Ekim-Aralık döneminde %1,1 arttıktan sonra ilk çeyrekte %1,2 hızlandığını gösterdi.

İşgücü maliyetleri dördüncü çeyrekte %5,1 arttıktan sonra yıllık bazda %4,8 artarak Fed yetkililerinin %2 enflasyonla tutarlı olacağını söylediği %3,5'in üzerinde kaldı.

ECI, politika yapıcılar ve ekonomistler tarafından işgücü piyasasındaki gevşekliğin en iyi ölçütlerinden biri ve çekirdek enflasyonun bir tahmincisi olarak görülüyor, çünkü kompozisyon ve iş kalitesi değişikliklerini ayarlıyor. Şubat ayında işsiz her bir kişi için 1,7 açık iş vardı.

Özel sektör ücretleri %1,2 artarak dördüncü çeyrekteki artışa paralel bir artış gösterdi. Mal üreten sektörler büyümenin ana itici gücü oldu. Özel sektör ücretleri yıllık bazda %5,1 arttı.

Bu durum, Çalışma Bakanlığı'nın aylık istihdam raporunda yer alan ortalama saatlik kazançlardaki ılımlı artışla çelişiyor.

Bazı ekonomistler ücretlerdeki yapışkanlığın Fed'in sıkılaştırma politikasını önümüzdeki haftadan sonra da sürdürebileceğini gösterdiğini savundu.

New York'taki Barclays'in kıdemli ekonomistlerinden Jonathan Millar, "Ücretlerin yavaşlatılması konusunda ilerleme kaydedilmemesi, Fed'in Mayıs ayında yapacağı artırımın ardından sıkılaştırmaya devam etmek zorunda kalacağı ve işgücü piyasasındaki gelişmelere odaklanacağı yönündeki riskleri artırıyor" dedi.

Sağlam ücret artışları kişisel geliri desteklemeye yardımcı olarak, gıda pulları gibi azalan devlet yardımlarının yarattığı baskıyı dengeliyor. Gelir, Şubat ayındaki artışa paralel olarak %0,3 arttı.

Tasarruf oranı, Ocak ayında vergi ödemelerindeki düşüşün yanı sıra resesyon korkularının da etkisiyle Şubat ayındaki %4,8 seviyesinden Aralık 2021'den bu yana en yüksek seviye olan %5,1'e yükseldi.

New York'taki Wells Fargo'da ekonomist olan Shannon Seery, "Fazla tasarruflar harcamalar için giderek daha az itici güç haline geliyor ve belirsizlik arttıkça hane halklarının kötü günler fonuna başvurma eğilimi azalabilir" dedi.

İlgili Haberler