Yüksek enflasyon küresel ekonomi için hala en önemli endişe kaynağı

Yüksek enflasyon küresel ekonomi için hala en önemli endişe kaynağı

Ekonomistler, yüksek enflasyonun küresel ekonomi için hala en önemli endişe kaynağı olduğunu söylüyor.

A+A-

Reuters'ın üç ay öncesine göre 2023 büyüme tahminlerini yükselten ekonomistlerle yaptığı ankete göre, çoğu merkez bankası faiz artışları için son aşamaya gelmiş ya da yaklaşmış olsa da, yüksek enflasyon bu yılki en büyük ekonomik endişe olmaya devam ediyor.

Küresel ekonominin bu yıl şimdiye kadar beklenenden daha iyi bir performans göstermesiyle birlikte, çoğu büyük ekonominin doğrudan bir durgunluktan kaçacağı veya yüzeysel bir durgunlukla kurtulacağı tahmin edilirken, politika yapıcıların enflasyonu kontrol altına almak için işlerinin zor olduğunu gösteriyor.

Kapsanan 45 ekonominin çoğunluğu için medyan tahminler Ocak ayındaki ankete göre yükseltildi. Anket, küresel büyümeyi üç ay önce beklenen %2,1'den %2,5'e yükseltirken, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) %2,8'lik görüşünün altında bıraktı.

Ekonomistler de enflasyon görünümlerini yükseltti. Ankete katılan 45 ekonominin üçte ikisinden fazlası için medyan tahminler yükseltildi ve ekonomistler enflasyonun tahminlerinin altında değil, üstünde gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

Ek bir soruyu yanıtlayan 268 ekonomistin 207'sinin dörtte üçünden fazlası, 2023 enflasyon görüşlerine yönelik en büyük riskin beklediklerinden daha yüksek olması olduğunu söyledi. Sadece 61'i tahmin edilenden daha düşük olabileceğini söyledi.

"Günün en büyük makro sorusu, enflasyonu kontrol altına almak için ne kadar ekonomik zayıflığa ihtiyaç duyulacağıdır." diyen Bank of America Securities'in küresel ekonomi araştırmaları başkanı Ethan Harris, küresel enflasyonu neredeyse hiç acı çekmeden düşürme konusunda yalnızca sınırlı bir ilerleme kaydedildiğini belirtiyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Yatırımcılar önümüzdeki daha normal bir döneme bakmaya çalışırken, öncelikle yeniden dengelemenin gerçekten gerçekleşmesi gerekiyor".

ABD Merkez Bankası'nın yakın zamanda gevşemeye gideceğine işaret etmeyen anket bulguları, ABD'de politika gevşemesinin yıl sonuna kadar başlayacağına dair piyasa beklentileriyle çelişti.

Reuters'ın son anketine göre, Fed'in Mayıs ayında 25 baz puanlık son bir faiz artışı yapması ve ardından 2023'ün geri kalanında sabit kalması bekleniyordu.

Avrupa Merkez Bankası'nın mevduat faizini önümüzdeki hafta ve ardından Haziran ayında benzer bir miktarda artırması beklenirken, İngiltere Merkez Bankası'nın da Mayıs ayında faiz artırımına gideceği tahmin ediliyor.

Yakın vadede küresel ekonomiye yönelik en büyük riskin ne olduğu sorulduğunda, 176 ekonomistin 94'ü gibi küçük bir çoğunluğu yüksek enflasyonun devam edeceğini belirtti. Geri kalan 82 kişi ise finansal kargaşayı seçti.

Finansal piyasalar Mart ayının büyük bir kısmını ABD ve Avrupa'daki bölgesel bankaların sağlığına ilişkin endişelerle geçirdi; bu endişeler o zamandan beri azaldı.

TD Securities küresel makro strateji başkanı James Rossiter konuyla ilgili "Kriz korkuları azalırken, enflasyon endişeleri tekrar geri dönüyor. Çekirdek enflasyonda uzun süredir beklenen yavaşlama büyük ölçüde gerçekleşmediği için enflasyon riskleri yukarı yönlü" şeklinde konuştu.

İşsizlik oranlarının son on yılların en düşük seviyelerinde seyrettiği gelişmiş ülkelerdeki sıkı işgücü piyasalarının da büyüme ve enflasyonu yüksek tutması muhtemel.

ABD'de şu anda %3,5 olan işsizlik oranının 2023 yılı sonunda %4,3'e yükselmesi ve 2024 yılında ortalama %4,5 olması beklenmektedir ki bu oran önceki resesyonlara kıyasla hala tarihsel olarak düşük.

Büyümenin bu yıl ve 2024'te sırasıyla ortalama %1,1 ve %0,8 olması bekleniyor. İki numaralı ekonomi Çin'de geçen yıl %3.0 olan ekonomik büyümenin bu yıl %5.4'e yükselmesi bekleniyor.

İlgili Haberler