Çin yönetimi Yellen'ın konuşma kaydını ülke çapında yasakladı

Çin yönetimi Yellen'ın konuşma kaydını ülke çapında yasakladı

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın ABD ile Çin dengeleriyle ilgili yaptığı kopnuşma Çin yönetimini rahatsız etti, Yellen'ın konuşmalarının bulunduğu web sayfaları ülke genelinde kapatıldı.

A+A-

Yellen 20 Nisan'da Johns Hopkins Üniversitesi'nde ikili ilişkiler üzerine bir konuşma yaptı. Yellen konuşmasında "Amerika Birleşik Devletleri uzun vadeli ekonomik gücüne güvenerek yoluna devam ediyor" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyanın en büyük ve en dinamik ekonomisi olmaya devam ediyoruz. Aynı zamanda değerlerimizi ve ulusal güvenliğimizi koruma konusundaki inancımızı da koruyoruz. Bu bağlamda, Çin ile yapıcı ve adil bir ekonomik ilişki arayışındayız"

Yellen'ın konuşmasının yayılmaması istendi

Cuma günü Fox News Digital'e konuşan ABD'li bir yetkili, Çin'in anlık mesajlaşma ve sosyal medya uygulaması WeChat'in, Yellen'in konuşmasıyla ilgili olarak ABD'nin Çin Büyükelçiliği tarafından yapılan paylaşımları devre dışı bıraktığını söyledi.

Yetkili, Çin'deki ABD büyükelçiliğinin Yellen'in konuşmasının İngilizce'den Çince'ye çevrilmiş bir versiyonunu web sitesinde yayınladığını söyledi. Yetkiliye göre WeChat, büyükelçiliğin web sitesinin ve Hazine Bakanlığı'nın uygulama içindeki web sitelerinin açılmasını engelledi.

Bir başka Çin sosyal medya uygulaması olan Weibo da büyükelçiliğin web sitesine giden bağlantıları devre dışı bıraktı. Hazine Bakanlığı ise bu konuda yorum yapmayı reddetti.

Çin'e endişelerimizi açıkça ileteceğiz

Yellen, konuşmasında ABD'nin Çin'e yönelik yaklaşımının ana hatlarını çizerken "ulusal güvenlik çıkarlarımız ile müttefiklerimiz ve ortaklarımızın çıkarlarını" güvence altına almanın ve aynı zamanda "insan haklarını" korumanın önemini vurguladı.

Yellen sözlerinin devamında "Çin'e davranışlarıyla ilgili endişelerimizi açıkça ileteceğiz ve hayati çıkarlarımızı savunmakta tereddüt etmeyeceğiz" dedi.

"Tüm dış ilişkilerimizde olduğu gibi, Çin ile ilişkilerimizde de ulusal güvenlik büyük önem taşımaktadır" diyen Yellen, Biden yönetiminin "belirli teknolojilerin Çin'nin askeri ve güvenlik aygıtlarından korunmasının hayati ulusal çıkar olduğunu açıkça belirttiğini" sözlerine ekledi.

Yurtiçindeki kritik yatırımlar sürecek

Yellen, ABD'nin Çin ile "her iki ülkede de büyüme ve yeniliği teşvik eden sağlıklı bir ekonomik ilişki" istediğini söyledi. Ancak ABD'nin "Çin'in adil olmayan ekonomik uygulamalarına karşılık vermek için müttefiklerimizle ortaklık yapmaya devam edeceği" ve ABD'nin "açık, adil ve kurallara dayalı bir küresel ekonomik düzen" vizyonunu ilerletmek için "yurtiçinde kritik yatırımlar yapmaya" devam edeceği konusunda uyardı.

Yellen, ABD'nin iklim ve borç sıkıntısı gibi küresel sorunlar konusunda Çin ile iş birliği arayışında olduğunu da sözlerine ekledi.

Çinli yetkililer Yellen'ın konuşmasına tepkili

Çinli yetkililer Yellen'in sözlerini ABD'nin "ulusal güvenlik kavramını genelleştirdiğini" ve böylece "kimsenin buna karşı çıkmaya cesaret edemediğini" söyleyerek eleştirdi. Yetkililer ayrıca ABD'yi "Çin'i bastırmak" ve "Çin ile ayrışmak" istemekle suçladı.

Yellen ve aralarında CIA Direktörü Bill Burns ve FBI Direktörü Christopher Wray'in de bulunduğu diğer üst düzey Biden yönetiminin yetkili isimleri, Çin'in ABD ulusal güvenliğine yönelik en büyük tehdidi oluşturduğu konusunda uyarıda bulundu.

Çin tehdidi

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çin tehdidi konusunda alarm veren son yönetim yetkilisi oldu.

Perşembe günü Brookings Enstitüsü'nde konuşan Sullivan, Yellen'in sözlerini yineledi.

Sullivan Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Bakan Yellen'in geçen hafta bu konuyla ilgili yaptığı konuşmada da belirttiği gibi, ulusal güvenlik çıkarlarımızı savunabilir, sağlıklı bir ekonomik rekabete sahip olabilir ve mümkün olan yerlerde birlikte çalışabiliriz, ancak Çin'in de üzerine düşen rolü oynamaya istekli olması gerekir" dedi.

Sullivan, Yellen'in sözlerine işaret ederek, "ekonomik angajman, yönetimin ABD-Çin ilişkilerini yönetme yaklaşımının kritik bir parçası olmaya devam ediyor" dedi.

Pelosi'nin Tayvan ziyareti ipleri kopardı

Başkan Biden'ın Aralık ayında Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile görüşmesinin ardından, yönetim yetkilileri Washington ve Pekin arasındaki diplomatik kanalların "potansiyel olarak genişleyebileceğini" söyledi. Ancak ABD ve Çin orduları arasındaki iletişim kanalları eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin geçen yaz Tayvan'a yaptığı ziyaretten bu yana kapalı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler