ABD Baลkanฤฑ Joe Biden ile ฤฐsrail Baลbakanฤฑ Yair Lapid, ฤฐran’a karลฤฑ yeni bir adฤฑm attฤฑ. Baลkanlฤฑk gรถrevinde ilk defa ฤฐsrailโi ziyaret eden Biden, Lapid ile gรถrรผลmesinin ardฤฑndan ABDโnin 2015 yฤฑlฤฑnda imzalanan ฤฐran nรผkleer anlaลmasฤฑnฤฑ yeniden canlandฤฑrmak iรงin sonsuza kadar Tahranโdan yanฤฑt beklemeyeceฤini sรถyledi.
Biden, โฤฐran yetkililerine Ortak Kapsamlฤฑ Eylem Planฤฑโnฤฑ yeniden canlandฤฑrmak iรงin hangi ลartlarฤฑ kabul edeceฤimizi bildirdik. Onlardan yanฤฑt bekliyoruz, ama sonsuza kadar beklemeyeceฤizโ dedi.
Lapid, Biden ile gรถrรผลtรผkten sonra yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada kurallara uymayanlara karลฤฑ รถzgรผrlรผฤรผn korunmasฤฑ iรงin baskฤฑ gerektiฤini sรถylerken Biden, ฤฐranโฤฑn nรผkleer alanฤฑndaki hedeflerini kontrol altฤฑnda tutmak iรงin diplomasinin en iyi yรถntem olduฤu dรผลรผncesini yineledi.
BBC Tรผrkรงe’nin haberine gรถre gezisi sฤฑrasฤฑnda ฤฐsrail televizyonuna yaptฤฑฤฤฑ bir aรงฤฑklamada Biden ฤฐranโa karลฤฑ โson รงareโ olarak gรผรง kullanฤฑmฤฑna aรงฤฑk olduฤunu da belirtti.
Bidenโฤฑn bu sรถzleri, ฤฐsrailโin dรผnya gรผรงlerine ฤฐranโa karลฤฑ โgรผvenilir bir askeri tehditteโ bulunmalarฤฑ yรถnรผndeki รงaฤrฤฑsฤฑna destekleyici bir yanฤฑt olarak deฤerlendirildi.
ABD ve ฤฐsrail, nรผkleer silah รผretmeyi hedeflediฤi iddialarฤฑnฤฑ reddeden ฤฐranโa karลฤฑ uzun yฤฑllardฤฑr รถnleyici adฤฑmlar atabileceฤi yรถnรผnde ayrฤฑ ayrฤฑ aรงฤฑklamalar yapฤฑyor. ฤฐki รผlkenin bรถyle bir adฤฑm atma gรผcรผne ve isteฤine sahip olup olmadฤฑฤฤฑ ise tartฤฑลฤฑlฤฑyor.
Uzmanlar bugรผn iki รผlke arasฤฑnda imzalanan anlaลmanฤฑn ABDโnin ฤฐsrailโin bรถlgesel askeri gรผcรผnรผ ve โkendi kendini koruyabilmeโ duruลunu desteklediฤine iลaret ettiฤini sรถylรผyor.
ABD yetkilileri tarafฤฑndan yapฤฑlan aรงฤฑklamada, โBu anlaลma, ฤฐranโฤฑn nรผkleer silah edinmesine asla izin verilmeyeceฤini taahhรผt ediyor ve ABD bu yรถnde tรผm gรผรงlerini kullanmaya hazฤฑrโ ifadeleri kullanฤฑldฤฑ.
ฤฐran yetkilileri henรผz bir aรงฤฑklamada bulunmadฤฑ.







