ABD'de tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde gerçekleşti

ABD'de tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde gerçekleşti

ABD'de Şubat ayı tarım dışı istihdam verileri yayımlandı. ABD'de tarım dışı istihdam Şubat ayında 311 bin arttı.

A+A-

ABD'de ortalama saatlik kazançlar Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 artış kaydetti. Yıllık bazda ise artış yüzde 4,6 oldu.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi istihdam artışının 225 bin olması yönündeydi. Ortalama saatlik kazançlara ilişkin beklenti aylık yüzde 0,3; yıllık ise yüzde 4,7'lik olarak belirlenmişti.

Verilere göre işsizlik oranı Şubat'ta yüzde 3,6 oldu. Bu veriye ilişkin beklenti de yüzde 3,4 olarak kaydedilmişti.

Verilerin açıklanmasının ardından Fed swaplarında fiyatlamalar Mart'ta 50 baz puan artış olasılığının yüzde 50 altına geldiğine işaret etti.

Powell'dan şahin mesajlar gelmişti

İstihdama dair verilerin önemi, bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell’ın yaptığı açıklamaların ardından daha da artmıştı. Powell, bu ay sonunda açıklanacak faiz kararının boyutunu, açıklanacak istihdam ve enflasyon verilerini gördükten sonra belirleyeceklerini söylemiş, verilerin gerektirmesi durumunda faiz artırım hızını yükseltmeye ve faizi önceden düşünülenden daha yüksek bir seviyeye çıkarmaya hazır olduklarını ifade etmişti.

Öncü gösterge olarak kabul edilen ADP verisi beklentilerin üzerinde artış göstermişti. ADP verilerine göre ABD’de özel sektör istihdamı Şubat’ta 242 bin arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini 200 bin artıştı.

Bu hafta açıklanan diğer önemli istihdam verileri de güçlü gelince piyasalarda Fed faizi fiyatlamaları da yukarı çekilmişti. JOLTS iş ilanları ve ADP özel sektör istihdamı rakamlarının ardından son olarak Perşembe günü açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi de 211 bin kişilik yükselişle 195 bin seviyesindeki beklentiyi aştı.

İlgili Haberler