ABD‘de araรง satฤฑลlarฤฑnฤฑn Eylรผl ayฤฑnda gรผรงlรผ bir artฤฑล gรถsterdiฤi deฤerlendiriliyor. Beล analistin ortak gรถrรผลรผ mevsimsellikten arฤฑndฤฑrฤฑlmฤฑล yฤฑllฤฑk satฤฑล oranฤฑnฤฑn bir yฤฑl รถnceki 13,6 milyondan 15,4 milyona yรผkseldiฤi yรถnรผnde.
General Motors Co. ve Toyota Motor Corp. รผรงรผncรผ รงeyrekte yeni otomobil satฤฑลlarฤฑnda รงift haneli artฤฑลlar kaydederken, Stellantis NV satฤฑลlarฤฑ ise analistleri memnun etmedi.
GM’nin satฤฑลlarฤฑ รผรงรผncรผ รงeyrekte %21 artarak 674.336 araca ulaลtฤฑ ve bu yฤฑlki toplam teslimatlarฤฑnฤฑ %19 artฤฑrdฤฑ. Detroitli otomobil รผreticisinin en bรผyรผk ve en kรขrlฤฑ modelleri hฤฑzlฤฑ bir ลekilde satฤฑlฤฑrken, GMC Sierra pikap teslimatlarฤฑ %46, Chevrolet Silverado ise %22 arttฤฑ. Chevy Traverse ve Buick Enclave SUV’larฤฑ sฤฑrasฤฑyla %27 ve %33 artฤฑล gรถsterdi.
Jeep ve Ram markalarฤฑnฤฑn sahibi olan Stellantis, geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre toplam teslimatlarda %1’lik bir dรผลรผลle olumlu รผรงรผncรผ รงeyrek satฤฑล trendlerini tersine รงevirdi. Jeep SUV markasฤฑ %4’lรผk bir dรผลรผลle dokuzuncu รงeyrek dรผลรผลรผnรผ yaลarken, Ram kamyon markasฤฑ da %4’lรผk bir dรผลรผล yaลadฤฑ. Grand Cherokee ve Grand Wagoneer dฤฑลฤฑndaki tรผm Jeep modellerinin satฤฑลlarฤฑ dรผลtรผ.
Artฤฑล kaydeden tek marka, satฤฑลlarฤฑnฤฑ iki kattan fazla artฤฑrarak 38.353’e รงฤฑkaran Pacifica minivanฤฑn liderliฤindeki Chrysler oldu. Enflasyon Azaltma Yasasฤฑ kapsamฤฑnda 7,500 $ tรผketici vergi kredisi almaya hak kazanan minivanฤฑn hibrid versiyonunun popรผlaritesi parlak bir nokta oldu.
Toyota da รผรงรผncรผ รงeyrekte etkileyici bir rakam elde etti Japon otomobil รผreticisinin รผรง aylฤฑk dรถnemdeki satฤฑลlarฤฑ Eylรผl ayฤฑndaki %14’lรผk artฤฑลla birlikte %12 artarak 590.296’ya ulaลtฤฑ. En รงok satan RAV4 kompakt SUV ve Corolla kompakt sedan teslimatlarฤฑ en bรผyรผk katkฤฑ saฤlayanlar arasฤฑnda yer aldฤฑ. ลirket, RAV4’รผn hibrit gaz-elektrikli versiyonunun baลฤฑnฤฑ รงektiฤi elektrikli araรงlarฤฑn geรงen ay satฤฑลlarฤฑn %31’ini oluลturduฤunu sรถyledi.
Honda Motor Co., Nissan Motor Co. ve Hyundai Motor Co. da geรงen ay sona eren รงeyrekte gรผรงlรผ kazanรงlar elde etti.
Hyundai’nin satฤฑลlarฤฑ, markanฤฑn Kona ve Tucson kompakt SUV’larฤฑna olan taleple รผรงรผncรผ รงeyrekte %9 artarak 200.534 araca ulaลtฤฑ – sadece Eylรผl ayฤฑnda %16’lฤฑk bir sฤฑรงrama yaลandฤฑ. Aylฤฑk kazancฤฑn bรผyรผk kฤฑsmฤฑ geleneksel olarak daha dรผลรผk marjlฤฑ filo satฤฑลlarฤฑndan gelirken, perakende teslimatlar Eylรผl ayฤฑnda sadece %2 arttฤฑ.
Kia marka satฤฑลlarฤฑ รงeyrekte 210.341 araca yรผkseldi. ย
Honda’nฤฑn รผรงรผncรผ รงeyrek teslimatlarฤฑ, en รงok satan CR-V kompakt SUV ve Civic kompakt sedan รถncรผlรผฤรผnde, %53 artฤฑลla 339.143 araca ulaลtฤฑ. Nissan, Rogue kompakt SUV ve Sentra kompakt sedan ile satฤฑลlarฤฑnฤฑn รผรงรผncรผ รงeyrekte %41 artarak 216.878’e ulaลtฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ.
Ford Motor Co. Eylรผl ve รผรงรผncรผ รงeyrek rakamlarฤฑnฤฑ bugรผnaรงฤฑklamayฤฑ planlฤฑyor.







