ABD’den Putin'e yolsuzluk suçlaması

ABD’den Putin'e yolsuzluk suçlaması

İngiliz yayın kuruluşu BBC One'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında hazırlanan bir programda, Rus liderin yolsuzluk yaptığı iddia edildi.

A+A-

İngiliz yayın kuruluşu BBC One'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında hazırlanan bir programda, Rus liderin yolsuzluk yaptığı iddia edildi. Kremlin ise, sözkonusu iddiayı yalanladı.
Rusya’da, Putin’in yardımcılarına ve çevresindekilere zaten bir dizi yaptırım uygulamakta olan Amerikan yönetiminden bir isim, ilk defa doğrudan Putin’i yolsuzlukla suçladı.

Amerikan Hazine Bakanlığı yetkilisi Szubin, dün gece yayınlanan “BBC Panaroma: Putin’in Gizli Zenginliği” adlı program için verdiği mülakatta “Putin’in yolsuzluk yaptığını ve Amerikan yönetiminin bunu uzun yıllardır bildiğini” ileri sürdü.
Szubin, mülakatında, “(Putin’in) dostlarını, yakın müttefiklerini zenginleştirdiğini; dost olarak görmediklerini ise devlet imkanlarını kullanarak marjinalleştirdiğini gördük. Bana göre bu bir yolsuzluk resmidir” ifadelerini kullandı.
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise, ABD Hazine Bakanlığı'nın Putin'e yönelik yolsuzluk suçlamalarının tamamen uydurma olduğunu savundu.
Peskov, BBC’ye açıklamasında, “Tüm bu suçlamalara yanıt vermeye bile gerek yok, çünkü hepsi tamamen uydurma” dedi.
Amerikan hükümeti, 2014 yılında Kremlin’deki bazı isimlere yaptırım uygulamaya başlamış ve Putin’in enerji sektöründe gizli yatırımları olduğunu iddia etmişti. Ancak o dönemde ABD yönetimi, Putin’i doğrudan yolsuzlukla itham etmemişti.
Daha sonra bazı isimleri ve kuruluşları da içine alarak genişleyen bu yaptırımların bir benzerini de Avrupa Birliği uyguluyor. Yaptırımları tetikleyen şey ise Rusya’nın Kırım’ı ilhakı ve Ukrayna’daki politik karmaşa olmuştu.
BBC’de yer alan habere göre, Amerikan hükümetinden diğer isimler, Putin hakkında konuşmayı reddetti. İçlerinden sadece BBC Panaroma programına Szubin konuşmayı kabul etti.
Szubin, programda 2007 yılında CIA tarafından hazırlanan ve Putin’in zenginliğinin 40 milyar dolar civarında olduğunu öne süren rapora atıfta bulunmadı. Ancak Rus liderin çok büyük bir gizli serveti olduğunu öne sürdü.
Amerikalı Szubin, “İddialara göre devletten yıllık 110 bin dolar aylık alıyor. Bu zenginliği için doğru bir izahat değil, (Putin) uzun süredir gerçek zenginliğini nasıl gizleyeceği konusunda eğitim ve pratik yapıyor” diye kaydetti.
Kremlin, geçmişte de bu iddiaları reddetmişti.
2008’de Avrupa’nın en zengin adamı olduğu iddia edildiğinde Putin, “Tamamen palavra. Sadece bunları birisinin burnundan alıyorlar ve ellerindeki küçük kağıtlara bulaştırıyorlar” demişti.


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.