ABD'den Türk şirketlerine yaptırım kararı

ABD'den Türk şirketlerine yaptırım kararı

ABD, Rusya'ya karşı yaptırımlarını genişletti: Beş Türk şirketi ve bir Türk vatandaşı hedefte

A+A-

ABD Hazine Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, Rusya'ya karşı yaptırımlarını genişletti. Yeni yaptırımlar kapsamında, 150'den fazla kişi ve şirket hedef alındı. Bu hedefler arasında, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşını desteklemekle suçlanan beş Türk şirketi ve bir Türk vatandaşı da bulunuyor.

ABD Hazine Bakanlığı'nın açıklamasında, Margiana İnşaat Dış Ticaret ve Demirci Bilişim Ticaret Sanayi şirketlerine yaptırım koyulduğu belirtildi. Bu şirketlerin, Rusya'nın "Ukrayna'daki saldırgan savaşını mümkün kılan, çok ihtiyaç duyduğu ikili kullanımlı ürünleri ithalde dayandığı şirketler arasında olduğu" iddia edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise Denkar Gemi İnşaat şirketine, Rusya Savunma Bakanlığı ile bağlantılı gemilere tamir hizmeti vermesi nedeniyle yaptırım konulduğunu bildirdi. Ayrıca, Türkiye merkezli tersane şirketi ID Gemi Ajansı ve sahibi İlker Doğruyol'un yanı sıra ABD ve Avrupa menşeili gemi elektroniği parçalarını Rus şirketlere satmakla suçlanan CTL Limited'e de yaptırım uygulandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, yaptırımların İsveç'in NATO üyeliğini olumsuz etkilemesinden kaygı duymadıklarını açıkladı. Miller, "NATO üyeliğinin İsveç için önemli olduğu, mümkün olduğunca çabuk gerçekleşmesi gerektiğin mesajını iletmek için onlarla birlikte çalışıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bunun olacağı yönündeki güvencelerine de büyük değer veriyoruz" dedi. Miller ayrıca, "Bu iki konunun bağlantılı olduğunu da düşünmüyoruz ve bu ambargoların İsveç'in NATO'ya girişini etkileyeceğini sanmıyoruz" diye de konuştu.

Türk şirketlerine ve vatandaşına uygulanan yaptırımlar, Türkiye'nin ekonomisini ve dış politikasını nasıl etkileyecek?

Yaptırımların Türkiye'nin ekonomisi üzerindeki olası etkileri:

  • Türk şirketlerinin Rusya'ya ihracatı azalabilir.
  • Türk şirketlerinin Rusya'dan ithalatı azalabilir.
  • Türk şirketlerinin Rusya'da yatırımları zarar görebilir.
  • Türk şirketlerinin Rusya'da bulunan varlıkları dondurulabilir.

Yaptırımların Türkiye'nin dış politikasını üzerindeki olası etkileri:

  • Türkiye'nin Rusya ile ilişkileri gerilebilir.
  • Türkiye'nin Avrupa Birliği ve NATO ile ilişkileri sarsılabilir.
  • Türkiye'nin uluslararası konumu zayıflayabilir.