ABD'li dev şirket 'kapasite fazlası' gerekçesiyle 3 bin kişiyi işten çıkarıyor

ABD'li dev şirket 'kapasite fazlası' gerekçesiyle 3 bin kişiyi işten çıkarıyor

Muhasebe devi Ernst & Young (EY), şirketin bazı bölümlerindeki "aşırı kapasiteyi" gerekçe göstererek ABD'de 3 bin kişiyi işten çıkarıyor.

A+A-

EY küçülme kararı aldı ve 3 bin çalışanıyla yollarını ayırmak için düğmeye bastı. Duyuru, firmanın denetim ve danışmanlık bölümlerini ayırma planlarını iptal etmesinden günler sonra geldi. EY, kararın bu incelemeyle ilgisi olmadığını, ancak "işletmenin devam eden yönetiminin bir parçası" olduğunu söyledi.

Londra merkezli EY, kesintilerin ABD'deki işgücünün yaklaşık %5'ini etkilediğini söyledi ve etkilenenlere "kapsamlı destek" sözü verdi.

EY, kesintileri "mevcut ekonomik koşulların, güçlü çalışan tutma oranlarının ve şirketimizin bazı bölümlerindeki aşırı kapasitenin etkisini değerlendirdikten sonra" yaptığını söyledi.

Bu hamle, kurumsal Amerika'nın ekonomik gerilemeye hazırlandığı bir dönemde geldi.

Rakip KPMG'nin de ABD'de işten çıkarmalar yapacağı bildirilirken, Accenture ve McKinsey de son aylarda işten çıkarmalar yapacağını duyuran büyük isimler arasında yer alıyor.

Accenture 19 bin kişiyi ya da dünya genelindeki personelinin yaklaşık %2,5'ini işten çıkarırken, McKinsey'in de yaklaşık 1.400 kişiyi ya da çalışanlarının %3'ünü işten çıkaracağı bildiriliyor.

EY kesintilerini ilk olarak haberleştiren Financial Times, kesintilerin öncelikle işin danışmanlık tarafını etkilediğini belirtti.

Gazete ayrıca, ayrılık planının başarısızlığa uğramasının bir sonucu olarak İngiltere'de maliyet kesintilerinin planlandığını bildirdi.

Muhasebe sektörüne hakim olan dört büyük oyuncudan biri olan EY, denetim ve danışmanlık kolları arasındaki çıkar çatışmaları konusunda düzenleyicilerin incelemelerini ele almanın bir yolu olarak bu bölünmeyi önermişti.

Ancak ABD'li ekiplerin ayrılığın nasıl yapılandırılacağına ilişkin itirazları üzerine plan suya düştü.

Firmanın İngiltere halkla ilişkiler müdürü Rosanna Lander, Pazartesi günkü duyurunun ABD'deki EY'ye "özel" olduğunu söyledi: "İngiltere'de benzer bir plan yok" dedi.

İlgili Haberler