Uçak bileti fiyatlarına enerji zammı kapıda

Uçak bileti fiyatlarına enerji zammı kapıda

Birleşik Krallık havacılık sektörünü temsil eden bir grup, hava yolculuğunun karbondan arındırılmasının maliyetinin bilet fiyatlarını artıracağını ve bazılarını uçmaktan vazgeçireceğini söylüyor.

A+A-

Sustainable Aviation'a göre, daha yüksek maliyetli sürdürülebilir havacılık yakıtına geçiş gibi önlemler "kaçınılmaz olarak yolcu talebini azaltacaktır". Ancak "biraz daha yüksek maliyetlere" rağmen insanların "yine de uçmak isteyeceklerini" tespit etti.

Yıllık yolcu sayısının 2050 yılına kadar yaklaşık 250 milyon artması bekleniyor. Sürdürülebilir Havacılık, British Airways gibi havayolu şirketlerini, Heathrow gibi havalimanlarını ve Airbus gibi üreticileri içeren bir şirketler birliği.

Sürdürülebilir havacılık yakıtının (Saf), 2050 yılına kadar Birleşik Krallık uçuşlarında kullanılan yakıtın en az dörtte üçünü oluşturarak sektörün "net sıfıra yolculuğunun" önemli bir parçası olacağını söyledi.

Saf, tarımsal atık gibi sürdürülebilir kaynaklardan üretilirken geleneksel jet yakıtına kıyasla karbon emisyonlarını %70 oranında azaltıyor. Bununla birlikte, şu anda üretimi birkaç kat daha pahalı.

Rapora göre, net sıfıra ulaşmak için karbon dengeleme programlarını kullanmanın maliyeti de havayolu şirketlerinin maliyetlerini artıracak.

Sürdürülebilir Havacılığa başkanlık eden Heathrow Havalimanı sürdürülebilirlik direktörü Matthew Gorman, bu "yeşil enerjinin" hava yolculuğuna yönelik "gelecekteki talep üzerinde bir miktar etkisi" olacağını söyledi.

Ancak çoğu insan "seyahat etmek için biraz daha fazla ödemekten mutlu" olduğu için sektörün hala "önemli ölçüde büyüyebileceğini" de sözlerine ekledi.

Sürdürülebilir Havacılık grubu, daha çevreci seyahatlere geçişin, dünyanın en büyük üçüncü küresel havacılık ağına sahip olan Birleşik Krallık için büyük bir fırsat olduğunu savunuyor.

Birleşik Krallık'ta beş yeni Saf üretim tesisi planlanıyor ve hükümet bu tesislerin geliştirilmesi için yatırım yapıyor.

Ancak grup, yatırımcıların "önemli" vergi teşvikleriyle ABD ve Avrupa'nın geri kalanına çekilmesinden ve Birleşik Krallık'ın bu fırsatı kaçırma riskinden endişe duyduğunu belirtti.

Buna karşılık, hükümeti Saf ve geleneksel jet yakıtı arasındaki fiyat farkını kapatacak bir mekanizma oluşturmaya çağırdı.

Pazartesi günü bakanlar ve havacılık şefleri Farnborough Havalimanı'nda havacılık sektörünün karbonsuzlaştırılmasına yönelik bir eylem planını açıklayacaklar.

Ulaştırma Bakanı Mark Harper şunları söyledi: "Bu hükümet havacılık sektörünün kararlı bir ortağıdır - yeni teknoloji ve yakıtların hızlandırılmasına, operasyonlarının modernize edilmesine ve ilerlemenin önündeki engellerin kaldırılması için uluslararası alanda çalışılmasına yardımcı olmaktadır. Birlikte havacılığı başarıya ulaştırabilir, devasa sosyal ve ekonomik faydalarından yararlanmaya devam edebilir ve Birleşik Krallık'ın sürdürülebilir ekonomik geleceğinin temel bir parçası olarak kalmasını sağlayabiliriz."

İlgili Haberler