ABD'nin en önemli gazete grubundan Googla'a dava

ABD'nin en önemli gazete grubundan Googla'a dava

ABD'nin en büyük gazete zinciri Gannett, Googla'a dava açtı

A+A-

ABD'nin en büyük gazete zinciri Gannett, online reklam pazarını tekeline almaya çalışarak federal antitröst yasasını ihlal etmekle suçlayarak Google'a dava açtı.

USA Today ve 200'den fazla günlük gazetenin yayıncısı Manhattan'daki federal mahkemede açtığı davada, Google ve ana kuruluşu Alphabet Inc'in online reklam alım satım araçlarını tekelinde tutması nedeniyle medyanın zarar gördüğünü söyledi.

Gannett bu durumun yayıncıları düşük fiyatlarla Google'a daha fazla reklam alanı satmaya zorladığını, bunun da "Google fahiş tekel karlarından yararlanırken yayıncılar ve Google'ın reklam teknolojisi rakipleri için önemli ölçüde daha az gelirle" sonuçlandığını söyledi.

Google açılan dava ile ilgili yorum taleplerine hemen vermedi. Gannett açtığı davada aynı zamanda tutarı belirtilmemiş tazminat talep ediyor.

Dava, ABD Adalet Bakanlığı'nın Mountain View, California merkezli şirketin reklam teknolojisi nedeniyle Google'a karşı benzer bir dava açmasından beş ay sonra açıldı.

14 Haziran'da Avrupa Birliği de kendi davasını açtı ve Google'ın reklam teknolojisinin bir kısmını satmak zorunda kalabileceğini söyledi.

Google 2022 yılında 224,5 milyar dolar reklam geliri elde ederek Alphabet'in toplam gelirinin yaklaşık %80'ini oluşturdu ve toplam 60 milyar dolar kâr etti.

Reklamcılık, Google'ın e-posta ve YouTube video platformunun çoğu dahil olmak üzere birçok hizmetini ücretsiz olarak sunmasını sağlıyor.

Google'ın ilk çeyrek reklam geliri bir önceki yıla göre çok az bir değişiklik göstererek 54,5 milyar dolar oldu.

Birçok gazete yayıncısı gibi McLean, Virginia merkezli Gannett de son yıllarda düşen reklam gelirleri ve daha fazla insanın haberlerini internetten alması nedeniyle zor günler geçiriyor.

Gannett, gazetelerindeki baskı tirajının 2020 ve 2021'de yaklaşık %20 düştüğünü ve GateHouse Media ile birleştiği 2019'dan bu yana 170'ten fazla yayını kapattığını söyledi.

Davaya göre, ABD'de çevrimiçi dijital reklamcılık 2009'dan bu yana yaklaşık sekiz kat büyüyerek 200 milyar dolarlık bir iş haline geldi, ancak gazete reklam gelirleri bu süre zarfında yaklaşık %70 düştü.

Dava Gannett Co v Google LLC ve diğerleri, ABD Bölge Mahkemesi, New York Güney Bölgesi, No. 23-05177.

İlgili Haberler