ABD'yi temerrüde götürecek kriz büyüyor, anlaşma yine sağlanamadı

ABD'yi temerrüde götürecek kriz büyüyor, anlaşma yine sağlanamadı

ABD'de devam eden borç limiti açmazı ile görüşmelerinde Cumhuriyetçi müzakereciler görüşmeleri durdurdu.

A+A-

ABD'nin borç limiti krizi büyüyor, görüşmeler durdu. Cumhuriyetçi kanat müzakerelere dair olumsuz görüş bildirdi. Ancak, Beyaz Saray yetkilileri tarafların her istediğini elde edemeyeceğini kabul etmesi durumunda bir anlaşmanın hala mümkün olduğunu açıkladı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy tarafından atanan borç limiti müzakere ekibinin, Beyaz Saray yetkilileriyle başladığı görüşmelerden ayrılması, borç limiti konusunda anlaşma sağlanıp sağlanamayacağı konusunda şüpheleri artırdı.

Cumhuriyetçi temsilci Garret Graves, Beyaz Saray yetkililerinin "tamamen mantıksız" olduğunu belirterek müzakerelerin verimli geçmediğini ve bu sebeple durduğunu ifade etti. Graves, müzakerecilerin tekrar ne zaman bir araya geleceğini henüz belirleyemediklerini ekledi.

McCarthy ise borç limiti müzakerelerinin duraklamasının sebebinin, Beyaz Saray'ın bu konuda harekete geçmemesi olduğunu belirtti. Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell, sosyal medya üzerinden yaptığı bir açıklamada, "ABD Başkanı Joe Biden'ın McCarthy ile bir harcama anlaşması üzerinde pazarlık yapmayı kabul etmeden önce aylarca beklediğini, anlaşmaya varabilecek tek ikilinin onlar olduğunu, ve Beyaz Saray'ın ciddileşmesinin zamanının çoktan geçtiğini" söyledi.

Diğer yandan Beyaz Saray yetkilileri, iki tarafın her istediğini elde edemeyeceğini kabul ederlerse anlaşmanın hala mümkün olduğunu belirtti.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, borç limiti hakkında güncel bilgileri paylaşmak için McCarthy'ye bir mektup gönderdi ve borç limitinin 1 Haziran'a kadar artırılmaması veya askıya alınmaması durumunda ülkenin nakit sıkıntısı yaşayabileceği uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden da borç limitini görüşmek üzere Kongre liderleriyle bu hafta yeniden bir araya geldi ve borç limiti müzakerelerinde McCarthy ile görüşmelerin yapılması için kıdemli bir ekip oluşturduklarını belirtti.

McCarthy, önceki gün yaptığı açıklamada, borç limiti müzakerelerinde bu hafta sonu prensipte bir anlaşmaya varılabileceğini ve anlaşmanın gelecek hafta Temsilciler Meclisi'nde oylanabileceğini ifade etti.

İlgili Haberler